Naslovna // Neomedjeni prostor, Slobodno vreme // Santorini – raj na zemlji

Santorini – raj na zemlji

Piše: Boško Beuk

Santorini čine grupa otoka smještenih na jugu Egejskog mora, a čine ga nekoliko otoka u prstenastom obliku otoka Thira, Thirasia i Aspronisi. Ostali otoci su smješteni unutar čarobnog prstena spomenutih otoka. Na Santorini otocima živi oko 14.000 stanovnika.

Ispod litica Caldera zida, na otoku Thira, smješteno je pristanište za brodiće i barke, desetine krstarećih brodova, plutajućih gradova svraćaju u ovaj Arhipelag čarobnosti i jedinstvene ljepote. U pristanište uplovljavamo sa čamcima za spašavanje koji u ovakvim situacijama služe kao ploveće sredstvo za prevoz turista.

Čim kročiš nogom na tlo domaćini opsjedaju sa ljubaznošću koja u ponekim trenucima prelazi i u naporno ubjeđivanje čiji je restoran bolji, gdje se jede najbolja hrana, gdje svratiti na kafu. Pristanište je za čas prepuno turista iz svih krajeva svijeta. U pristaništu skoro da i nema zadržavanja osim kada povratnici na brod čekaju svoj čamac ili brodicu. Za to vrijeme obilaze Free Shop-ove i suvenirnice ili ispijaju neko osvježavajuće piće na ovoj ugodnoj novembarsko/decembarskoj temperaturi sunčanih dana.

Do vrha Pirgosa, mjesta odmah iznad pristaništa na visini od 350 m strmih litica dolazi se gondolom ili krivudavim strmim stazama na dresiranim mulama ili za ljubitelje penjanja, penjanjem strmim uskim stazama popločane klizavim kamenom. Opasnost od pada u neprikladnoj obući vreba u svakom momentu. Mule su egzotično prevozno sredstvo „mula-taxi“ službe na milost i nemilost turiste jahača. Dešava se da mula zastane na nekom dijelu puta ne slušajući jahača turistu dok se njoj ne smili da nastavi lagani hod po vreloj kameno-klizavoj stazi. U svakom slučaju jedinstven je doživljaj ovo putešestvije mulama i svaki namjernik na ovaj otok trebao bi barem jednm doživjeti ugođaj ovog jahanja.

Gondolom je za samo par minuta na vrhu u samom gradu Pirgosu, odmah u centralnoj ulici prepunoj prodavnica suvenira, restorana i barova. Iz bašta restorana je prekrasan pogled na unutrašnjost prstena prepunog krstarećih brodova, plovećih čamaca od broda do pristaništa i obrnuto. Ugođaj kao da se nalaziš na nekoj drugoj planeti.

Na samom otoku se nude mogućnosti jahanja, iznajmljivanja motora i džipova za ljubitelje vožnje. Pravi raj na zemlji.

Uvijek sam se sa oduševljenjem vraćao u Pirgos, gdje sam bio nekoliko puta i svaki put sam se iznova oduševljavao kao da je prvi put. I slijedeći put neće izostati radovanje i pregršt uspomena nosit ću uvijek u predivnom sjećanju na trenutke provedene na ovom otočju.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .