Naslovna // Svet // Dodela 95. „Oskara“: Sedam nagrada za „Sve u isto vreme“

Dodela 95. „Oskara“: Sedam nagrada za „Sve u isto vreme“

Prate ga filmovi “Na zapadu ništa novo” sa četiri nagrade i “The Whale” sa dve. Mišel Jeo prva glumica azijatskog porekla sa nagradom za nagradom za najbolju glumicu. Prvi Oskari za veterane glumišta: Džejmi Li Kertis i Brendana Frejžera. Pevale i Lejdi Gaga i Rijana

Foto: YouTube Printscreen

Sa čak sedam osvojenih priznanja, film „Sve u isto vreme“ apsolutni je pobednik na 95. dodeli „Oskara“, najprestižnije američke filmske nagrade, čija je dodela održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

-Osećaj je neverovatan. Bez ove glumačke ekipe, ovog filma nema. Zahvaljujem se Akademiji u ime svih glumaca –rekao je, između ostalog, Džonatan Vang, jedan od producenata filma, tokom primanja nagrade za najbolji film.

Ova naučno-fantastična komedija apsurda dobila je nagrade u još šest kategorija. Reditelji ovog filma Danijel Kvan i Danijel Šajnert podelili su nagradu za najboljeg reditelja, a Mišel Jeo dobila je nagradu za najbolju glumicu. Osvajanjem nagrade, ona je ispisala i istoriju, s obzirom na to da je ovo prvi put da glumica azijatskog porekla dobija „zlatnog čovečuljka“ za najbolju glumicu.

-Ovo je poruka za sve dečake i devojčice da se snovi zaista ostvaruju. Sanjajte veliko. Dame, ne dozvolite da vam neko govori da je vaše vreme prošlo. Nikad ne odustajte –rekla je Jeo tokom svog govora.

Kada su sporedne uloge u pitanju, nagrade su takođe pripale glumcima u ovom filmu. U muškoj konkurencijii, nagrada je pripala Ke Huju Kuanu, dok je Džejmi Li Kertis osvojila ovu prestižnu nagradu u ženskoj konkurenciji. To je ujedno i njen prvi Oskar. Film je dobio i nagradu za najbolji originalni scenario, kao i za najbolju montažu.

Džonatan Vang, jedan od reditelja filma “Sve u isto vreme” tokom primanja Oskara za najbolji film: Foto – YouTube printscreen

Ratni film „Na zapadu ništa novo“ osvojio je četiri nagrade u sledećim kategorijama: najbolji film van engleskog govornog područja, najbolja muzika u filmu, najbolji produkcijski dizajn i najbolja fotografija.

Iako su mnogi tipovali na Kolina Ferela i Ostina Batlera, nagradu za najboljeg glumca osvojio je Brendan Frejžer za ulogu u filmu „The Whale“, što je ujedno i njegov prvi Oskar u karijeri. Ovom filmu pripala je i nagrada u kategoriji najbolje šminke i frizure. Za najbolje kostime u filmu, nagrađen je „Black Panther: Wakanda Forever“.

Priznanje za najbolji animirani film osvojio je „Pinokio Giljerma Del Toroa“, dok je u kategoriji dokumentarca najbolji film „Navalny“. Film „Top Gun: Maverick“, jedan od najprofitabilnijih filmova u protekloj godini, dobio je nagradu za najbolji dizajn zvuka u filmu, dok je „Avatar: The Way Of Water“ osvojio statuetu u kategoriji vizuelnih efekata.

Mišel Jeo: Foto (YouTube Printscreen)

Najboljom pesmom napisanom za film i izvedenom u njemu dobila je pesma „Naatu Naatu“ iz filma „RRR“, koja je izvedena uživo tokom svečanosti. Lejdi Gaga i Rijana, koje su svoje nominovane pesme takođe izvele uživo te večeri, ipak su ostale bez ove nagrade.

Počasne nagrade osvojili su: rediteljka Uzin Polsi, tekstopisac Dajen Voren i reditelj u penziji Piter Vir. Ovogodišnji „Oskar“ za doprinos humanitarnom radu dodeljen je glumcu Majklu Džej Foksu.

Tokom večeri, odata je počast i glumcima i istaknutim radnicima u oblasti filma koji su preminuli od 94. dodele pa sve do ove, a program je vodio komičar Džimi Kimel.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .