Naslovna // Svet // “Ko traži – nađe”: Australijanac pronašao grumen zlata vredan 300.000 dolara!

“Ko traži – nađe”: Australijanac pronašao grumen zlata vredan 300.000 dolara!

Ručnim detektorom za metal neidentifikovani muškarac je uspeo da pronađe grumen zlata težak pet i po kilograma u blizini grada Balarat u Australiji. Stručnjaci su vrednost ovog komada procenili na oko 300.000 dolara.

Lokalni stručnjaci kažu da se u toj oblasti za zlatom traga decenijama, ali da nikada pre nije došlo do ovakvog otkrića, piše Bi-Bi-Si.

Tako Kordel Kent, vlasnik menjačnice za zamenu zlata u Balaratu, tvrdi da ne može da se seti da li je ikada pronađen grumen težak više od dva i po kilograma za vreme njegovog istraživanja na ovom lokalitetu koje traje već dvadeset godina.

“To je izuzetno značajan primerak. Čak 162 godine traje zlatna groznica, a na ovom području se još uvek pronalaze ovakvi komadi – to je nečuveno! U Australiji se trenutno za uncu zlata može dobiti oko 1.600 dolara, što znači da bi ovaj grumen vredeo oko 283.000 dolara, ali pošto predstavlja retkost jer teži više od kilograma, treba računati i na premiju”, kaže stručnjak Kordel Kent.

Video snimak na kome se ovaj dragoceni komad zlata može videti postavljen je na Youtube i do sada ima skoro 397 hiljada pregleda.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .