´╗┐ Novi Put » Unikatne carske vaze na aukciji

Naslovna // Svet // Unikatne carske vaze na aukciji

Unikatne carske vaze na aukciji

Ameri─Źka aukcijska ku─ça Dallas Auction Gallery stavlja na aukciju unikatni par vaza koje su napravljene u 19. veku u Imperatorskoj fabrici porcelana u Sankt Peterburgu. Preliminarna ocena je 1-1,5 milion ameri─Źkih dolara.

Ove vaze su proizvedene u vreme Nikolaja I, i iznete iz Rusije u Nema─Źku posle revolucije 1917. godine. Nisu jasne okolnosti pod kojima su prodate. Poznato je samo da se to desilo u vreme masovnog oduzimanja dela likovne i primenjene umetnosti iz Ermita┼ża 1929-1934. Tada je sovjetska vlada zbog nedostataka deviza prodavala muzejske kolekcije kako bi popunila bud┼żet i platila tehniku i izgradnju fabrika.

Unikatne carske vaze

Unikatne carske vaze

Sredinom 1920-ih godina minhenska galerija Bernhajmer je ponudila vaze na prodaju, i tada ih je kupio ameri─Źki naftni magnat Frank Batram. On je tada sa ┼żenom putovao po Evropi, a u njihovom dnevniku se pominje kupovina ÔÇ×dve ruske vazeÔÇť. Sve ove godine vaze su se nalazile u ovoj porodici i nisu se nigde izlagale. Sada su potomci Franka Batrama odlu─Źili da prodaju vaze koje su dobili u nasledstvo.

Kolekcioner i vlasnica antikvarnice Jelena Zenina je za ÔÇ×Glas RusijeÔÇť izjavila:
Ovakve vaze se danas na tr┼żi┼ítu prakti─Źno ne pojavljuju. Vaze koje su ponu─Ĺene na aukciji su, bezuslovno, biser epohe Nikolaja I, koju stru─Źnjaci nazivaju zlatnim vekom proizvodnje ruskog porculana. Analogni par plavih vaza sa pozla─çenim ukrasima se nalazi u kolekciji dr┼żavnog Ermita┼ża.

Sli─Źne vaze su se proizvodile isklju─Źivo za ruskog cara i njegove bliske ljude. Njihova proizvodnja je jako zahtevna i po tradiciji je bila poverena samo najboljim majstorima i umetnicima za porculan. Originalnost para vaza koje su ponu─Ĺene na aukciji je potvrdio kustos iz odela Ruskog porculana u Ermita┼żu, u Sankt Peterburgu, Jekaterina Hmeljnicka.
Jednu od vaza krasi kopija slike ÔÇ×KoncertÔÇť poznatog holandskog slikara Antonija Palamedesa, iz kolekcije Ermita┼ża. U arhivskim spisima je prona─Ĺen podatak da je ova slika poslana iz Ermita┼ża u Imperatorsku fabriku porcelana 1832. godine da bi se reprodukovala na vazi. Sliku na vazi je uradio Semjon Golov ÔÇô jedan od najboljih prepisiva─Źa istorijskog i figurativnog slikarstva.

Nemogu─çe je odrediti koja je slika na drugoj vazi. Stru─Źnjaci smatraju da je to kopija dela holandskog umetnika XVII veka, koje se nekada nalazilo u kolekciji Ermita┼ża. Najverovatnije, je i ono prodato u inostranstvu zajedno sa drugim umetni─Źkim delima krajem 1920-ih, po─Źetkom 1930-ih godina. Poznato je da je autor ove kopije umetnik Vasilij Me┼í─çerjakov. On je bio jedan od najboljih prepisiva─Źa u fabrici i ─Źesto je reprodukovao slike na vaze. Mnoge od njih se i danas mogu videti u stalnoj postavci Ermita┼ża i drugih velikih ruskih muzeja.

Armen Apresjan
Izvor: Glas Rusije
http://serbian.ruvr.ru/2013_03_14/Unikatne-carske-vaze-na-aukciji/

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .