Naslovna // Slobodno vreme // Svetski dan knjige: Situacija nikad pogodnija za čitanje

Svetski dan knjige: Situacija nikad pogodnija za čitanje

“U ovom trenutku preporučujem nešto rasterećujuće poput romana Edgara Kereta, a za one koji žele da prodru u dubinu ljudske patnje, tu su Pekićevo “Besnilo”, Kamijeva “Kuga” i Saramagovo “Slepilo”, romani koji tretiraju aktuelnu tematiku” rekla je Milica Milovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Jagodine

Biblioteka u Jagodini ima na hiljade naslove različitih žanrova

Nije slučajno što je baš 23. april izabran za obeležavanje Svetskog dana knjige i autorskih prava. Upravo tog datuma, čuveni pisci Migel de Servantes i Vilijam Šekspir napustili su ovaj svet. U Kataloniji ovaj praznik obeležava se od 1926. godine, a na generalnoj konferenciji “UNESKO”-a  u Parizu 1995. godine ovaj datum je i međunarodno priznat i danas se obeležava u 80 zemalja širom sveta.

Milica Milovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Jagodine, istakla je da je čitanje knjiga od višestrukog značaja za sve uzraste, a naročito je delotvorno u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo:

-Nalazimo se u jednoj situaciji koja je poprilično izmenila naš život i nikada nije bilo bolje vreme za čitanje knjige. Čitanje je važno iz nekoliko razloga. Na taj način čovek potvrđuje ono što misli, zna i oseća, a s druge strane možda želi da napusti ovaj svet koji je pomalo zastrašujuć i da ode u neke prostore mašte i promeni ideju o stvarnosti, da se zabavi ili prosto nasmeje. U razgovoru sa učenicima, kojima držim onlajn nastavu, saznah da im je među omiljenim žanrovima epska i naučna fantastika. Napomenula bih nešto što je njh posebno privuklo knjizi. To su uglavnom Tolkin i njegovi klasici “Hobit” i “Gospodar prstenova”. Svi do jednog su se izjasnili da im je “Hari Poter” jedna od omiljenih knjiga. Takođe, svi se rado sećaju knjige iz detinjstva “Bela griva” što je interesantno jer ide u prilog ovoj situaiji, vrsti brige za drugog, potrebi da se ostane u nekoj vrsti zajedništa da bi nekome bilo dobro –rekla je profesorka.

Ona je takođe i preporučila određena književna dela koja mogu da budu interesantna tokom izolacije:

-Preporučujem literaturu koja je opuštenija i savremenija, a pritom i duhovita. Radi se o piscu Edgaru Keretu i njegovim delima “Sedam dobrih godina” i “Iznenada neko pokuca na vrata”. On je popularan zbog tog svog duhovitog pristupa stvarnosti. Njegove teme nisu nimalo lake, ali način na koji ih interpretira dosta opušta. Ima tu i rađanja, smrti, ljubavi, patnje, straha, radosti i od svega po malo. Ukoliko čitaoci želje da se prodru u dubine ljudske patnje, stradanja i očaja, u promenu ljudske prirode kada se nalaze u nekoj vrsti pakla poput ovog koji svi proživljavamo, onda je prvi izbor svakako Pekićevo “Besnilo”, rame uz rame sa Kamijevom “Kugom” i sa Saramagovim “Slepilom”. Ta dela otprilike tretiraju ovu tematiku kojoj mi svedočimo –rekla je Milovanović.

Čitanje knjiga poboljšava koncentraciju, razvija maštu i rečnik, ali i smanjuje stres. Stoga se preporučuje da se latite prve knjige na koju naiđete, a pozitivan efekat sigurno neće izostati.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .