Naslovna // Slobodno vreme // Vašar u Jagodini: Bogata ponuda za svačiji ukus i džep

Vašar u Jagodini: Bogata ponuda za svačiji ukus i džep

Na tezgama je bilo najrazličitije robe: od alata, preko garderobe, pa sve do igračaka i hrane. Kupci zadovoljni cenama, a prodavci interesovanjem

Tradicionalni vašar povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice održan je protekle srede u Jagodini. Prijatan jesenji dan pogodovao je kako prodavcima koji su jedva čekali da izlože robu, tako i posetocima kojih je bilo različitih generacija.

Čočetova ulica u Jagodini i na ovogodišnji praznik šarenila se od tezgi sa najrazličitijom robom.  Pandemija korona virusa, koja je nažalost svakodnevna tema ove godine, ni ovaj put nije sprečila prodavce, kojih je bilo kako iz Jagodine tako i iz drugih gradova i mesta u Srbiji, da izlože svoju robu. Ipak, zaštitne maske bile su primetne na licima kako prodavaca, tako i posetilaca, tako da se ne može reći da opreznosti nije bilo.

Ponuda je bila izuzetno bogata: za svačiju potrebu, ukus i džep. Neki su kupovali, a neki samo razgledali. Bilo je garderobe različitih marki i modela: od majica, preko pantalona do patika, donjeg veša, ali i čarapa koje su se mogli kupiti po ekskluzivnim cenama: šest pari za 200 dinara, pa su se na tim tezgama kupci najviše i zadržavali. Burad, pletene korpe, daske, varjače i različite vrste alata mogli su se naći po povoljnim cenama, a upotrebna i dekorativna grnčarija je svake godine interesantna posetiocima. Ove godine, oni su ih mogli pazariti po različitim cenama, u zavisnosti od njihove veličine. Cena manjih posuda je bila oko 600, a za one veće trebalo je izdvojiti i po par hiljada dinara. Drvene klupe, stolovi, česme, pa i nadgrobni spomenici, mogli su se naći u vašarskoj ponudi na trotoarima.

Hrana je i ove godine bila neizostavna. Miris sveže pečenog svinjskog i jagnjećeg mesa nije se dao zaobići. Za kilogram svinjetine, trebalo je izdvojiti 1500 dinara, a za istu količinu jagnjetine trebalo je dodati još 300, dok je za glavu jedne životinje trebalo izdvojiti 500 dinara. Pljeskavice su na tezgama koštale 200 dinara, a ista cena je važila i za porciju kobasica, dok je pečena piletina bila za 100 dinara skuplja. Mekike, nezaobilazni vašarski specijalitet, tradicionalno su se najviše prodavale. Za 50 dinara, dobijete sveže prženu sa nadevom po želji:

-Ko uzme jedanput, dođe i drugi put. Kvalitet je prva liga. Niko se nije pokajao ko je došao po mekiku ovde. Vreme je lepo i sve ide odlično –rekao je vidno raspoložen jedan od prodavaca  mekika.

Helijumski baloni sa likovima popularnih crtanih junaka mogli su se videti izdaleka kako lelujaju u vazduhu, a njihovu pažnju su imali najviše oni najmlađi posetioci koji su radosno pokazivali roditeljima koje od njih žele u svojoj ruci. Šarene lule i liciderska srca mogli su se pazariti za 70 dinara, a za 100 grama bombona različitih ukusa trebalo je izdvojiti od 60 do 100 dinara na većini tezgi.

Posle obavljene kupovine, svako je mogao da nađe opuštanje i zabavu za sebe. Dece je bilo najviše na ringišpilu postavljenom kod Hale sportova, a u večernjim časovima posetioce je ispod šatora zabavljao „Panorama bend“.

Ovo je bio poslednji ovogodišnji vašar. Oni koji su propustili ovaj, do narednog će morati da sačekaju još nekoliko meseci, jer će sledeći biti održan tek krajem maja, na Spasovdan.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .