Naslovna // Sport // Atletika u Ćupriji: Veliki planovi za nastupajući period

Atletika u Ćupriji: Veliki planovi za nastupajući period

Prva faza izgradnje atletskog kompleksa je u završnoj fazi. Nova sezona počinje 27. juna, a u toku su i pripreme za jubilarnu 75. uličnu trku, ističu iz Sportskog saveza Ćuprije

Stadion će biti glavna sportska atrakcija, kažu iz Uprave

Ćuprija je već decenijama unazad širom Srbije poznata kao grad atletike. Poznati atletski stručnjak Aleksandar Aca Petrović stvarao je od mališana koji vole trčanje šampione Evrope i svetske rekordere. Ćuprija je iznedrila pedesetak atletskih reprezentativaca i državnh rekordera, a tri najsjajnija imena ćuprijske atletike su: Vera Nikolić, dvostruka prvakinja Evrope na 800 metara, Snežana Pajkić, prvakinja Starog kontinenta na 1500 metara i Dragan Zdravković, dvoranski prvak Evrope iz 1983. godine, danas predsednik Sportskog saveza Ćuprije.

Korona virus, čija pandemija još uvek traje, poremetio je planove mnogih sportista. Brojna takmičenja su otkazana, a kako ne bi ispali iz kondicije, mladi ćuprijski atletičari poput Alekse MilanovićaAlekse TomićaSrećka Milanovića i pojačanja iz Beograda Miroslava Dukadinovića su ipak trenirali koliko su bili u mogućnosti:

-Nešto smo pomalo radili, ali već 15 dana radimo normalno. Jesmo malo izgubili, ali ne toliko, jer smo stalno bili u treningu. Nama nova sezona počinje. Atletski savez je izbacio novi kalendar. Imaćemo kompletnu sezonu koja počinje 27. juna. Održaće se sva takmičenja koja su bila odložena, čak se održavaju i tri balkanska prvenstva za mlađe i starije juniore, ali i za seniore. Biće i još tri permit mitinga, samo se još uvek ne zna domaćinstvo. Prvenstvo Evrope u atletici ove godine je otkazano, kao i sva veća dešavanja, ali mi ćemo našu sezonu privesti kraju –rekao je Zdravković.

Kada su ostali sportovi u pitanju, kvalitetan rukometni klub koji je u trećem rangu takmičenja, ženski odbojkaški klub “Ravno” i nekoliko fudbalskih klubova koji su u nižim rangovima takmičenja. Dodao je i da se, u sklopu obeležavanja Dana opštine Ćuprija, tradicionalno održava ulična trka. Ove godine, doživeće svoje jubilarno 75. izdanje:

-Još uvek ne znam šta će se izdešavati do oktobra i da li ćemo moći da je uradimo u onom obimu kao do sada. Ja se nadam da će se realizovati. Imam obećanje od Lučijana Sušija da će doći. On je jedan od najvećih svetskih trkača sedamdesetih godina prošlog veka i sa oduševljenjem je prihvatio poziv, tako da ja već uveliko radim na organizaciji ulične trke, ali videćemo šta se bude odlučilo na nivou države. Postupaćemo kako oni kažu –istakao je Zdravković.

Atletičari su trenirali i tokom vanrednog stanja

Pre uvođenja vanrednog stanja, u punom jeku bili su radovi na izgradnji atletskog stadiona, delu atletskog kompleksa sa dvoranom svetskog nivoa u kojem će se održavati nacionalna, evropska i svetska takmičenja. Radovi su stopirani zbog pandemije virusa, ali su se sada stekli uslovi da oni budu nastavljeni:

-Izvođači su od početka korone izveli grlo radova. Rok je produžen koliko je i korona vladala, tako da imaju još mesec i po dana sitnih podešavanja. Ostala je hidro izolacija na tribinama da se uradi, stolice, rekviziti i kompletna oprema na terenu, kao i kompletna ograda oko celog stadiona. Očekujemo da u sledećih mesec i po dana bude gotova ta prva faza atletskog kompleksa. Investicija je vredna 138 miliona dinara. Zadovoljan sam celim projektom kako izgleda. Lep je i funkcionalan, a izvođači su ostvarili dobar posao –rekao je Vladimir Vasiljević, član Opštinskog veća zadužen za sport, kulturu i turizam.

Iako su država i Ministarstvo sporta nudili pomoć, rukovodstvo opštine Ćuprija je ipak htelo da kompletan projekat vezan za prvu fazu bude izveden iz njihovog budžeta:

-To je neka vrsta duga Ćuprije, svih građana i svih vlasti koje god bile Aci Petroviću i svim ostalim rekorderima koji su proneli Ćupriju po svetu. Sve je realizovano iz naših prihoda.  Za drugu i treću fazu očekujemo ozbiljnu pomoć Ministarstva sporta i Vlade Republike Srbije. Malo su sada karte drugačije zbog korona virusa, ali ali očekujemo da se dogovorena podrška realizuje i finansijski i logistički. Imamo i bezrezervnu podršku Atletskog saveza u svakom smislu. Ovaj objekat biće sreća i radost svih građana, ali i atletičara –istakao je Vasiljević i dodao da ostali sportovi u Ćupriji nisu zapostavljeni zbog atletike:

-Jasno dajemo na značaju svakom sportu kroz različita ulaganja. Za sve sportove imamo adekvatne sale i sportske terene. Za 2020. godinu, budžet je 18 miliona dinara za sport od lokalne samouprave. To je jasan pokazatelj koliko lokalna samouprava brine o sportu. U selima je situacija što se sporta tiče malo specifičnija iz više razloga, ali nadamo se da ćemo u budućem periodu sa Sportskim savezom Srbije podići seoski sport na jedan viši nivo, u smislu razvitka stonog tenisa, šaha i sportova koji se lakše organizuju –napomenuo je on.

Vasiljević je izrazio nadu da će sve kulturne manifestacije planirane za ovu godinu biti održane, kao i velika 75. po redu ulična trka, ali i futsal turnir, manifestacija koja je prošle godine imala preko 10 hiljada posetilaca.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .