Naslovna // Sport // IN MEMORIAM: Ljubiša Gajić Gaja (05.03.1957 – 17.04.2022.): Odlazak atletske legende

IN MEMORIAM: Ljubiša Gajić Gaja (05.03.1957 – 17.04.2022.): Odlazak atletske legende

U nedelju, 17.aprila 2022.godine u Jagodini je, u 66.godini, iznenada preminuo Ljubiša Gajić – Gaja, poznati atletski trener i sportski radnik, koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i srpskoj atletici. Komemoracija će biti održana u ponedeljak 18. aprila, u Hali sportova “JASSA”, sa početkom u 10 sati

Ljubiša Gajić Gaja

U nedelju, 17.aprila 2022.godine u Jagodini je, u 66.godini, iznenada preminuo Ljubiša Gajić – Gaja, poznati atletski trener i sportski radnik, koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i srpskoj atletici.

            Ljubiša Gajić rođen je 5. marta 1957. god. u selu Majur kod Jagodine. Osnovnu školu završio je u rodnom selu a gimnaziju u Jagodini. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je zaposlen u Jagodinskom sportskom savezu.
            Atletikom se bavio od 1973. godine kao takmičar, a od 1981. godine i kao trener i funkcioner. Bio je nosilac  najvišeg sudijskog zvanja – međunarodni atletski sudija, sudio je ili obavljao značajne sudijske funkcije tri puta na Kupu Evrope, četiri puta na Balkanskim igrama i tri puta na krosevima Balkana. Bio je i član Stručnog saveta Atletskog saveza Srbije i u dva mandata član Predsedništva Atletskog sveza Srbije, kao predstavnik Saveza atletskih trenera Srbije.
            U trenerskom radu, kao specijalista za sprint i prepone, ostvario je zapažene rezultate. Odgajio je 12 reprezentativaca Jugoslavije, a njegovi takmičari postavili su do sada 19 državnih rekorda u svim kategorijama sem kod muškaraca-seniora. Njegove takmičarke Marina Filipović i Marija Pavlović nastupale su na svetskim i evropskim prvenstvima a prvaci Balkana od njegovih takmičara bili su Marina Filipović, Bojan Milutinović i Jelenka Ilić. Takmičari koje je trenirao doneli su u Jagodinu preko 60 titula prvaka Jugoslavije.
            Pored redovnog posla i trenerskog rada Gajić se bavio i publicistikom i proučavao istoriju jugoslovenske atletike. Od 1995. godine bio je redovni  član Međunarodne federacije atletskih statističara (ATFS) kao peti Jugosloven kome je to pošlo za rukom (iza Mladena Delića iz Zagreba, Miodraga i Olge Acić iz Beograda i Ozrena Karamate iz Zemuna). Veoma je bio aktivan u radu ove federacije i  učestvovao je u nekoliko međunarodnih projekata koji se tiču istorije svetske atletike. U nekoliko publikacija IAAF ili ATFS objavljeni su njegovi radovi na engleskom jeziku a njegove knjige korišćene su kao literatura za veći broj izdanja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj Republici, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Njegova dokumentacija korišćena je i za izradu nekoliko internet-sajtova.
            Od 1975. godine bio je redovni  saradnik pomoravskog nedeljnika „Novi put“ u kome je objavio na stotine priloga iz oblasti atletike. Tekstovi su mu objavljivani i u dnevnim listovima „Sportske novosti“, „Sport“ i „Sportski žurnal“ kao i u časopisima „Tokovi“, „Atletika kraljica sportova“ i „Pomoravski sport“. U jubilarnoj knjizi povodom 50 godina ATFS (ATFS Jubilee Book) objavljen je njegov tekst o nastanku i razvoju atletske statistike u Jugoslaviji (na engleskom jeziku).
            Dokumenataciju Ljubiše Gajića koristili su izdavači monografija Atletskog saveza Srbije (1988 i 1998. god.) i Zagrebačkog atletskog saveza, kao i atletskih klubova Železničar iz Niša, Spartak iz Subotice, Mladost iz Zemuna i HAAK Mladost iz Zagreba.
            U objavljenim knjigama Gajić je po prvi put publikovao kod nas mnoge nepoznate ili već zaboravljene činjenice iz istorije jugoslovenske atletike. Usko je sarađivao sa Olgom Acić i Ozrenom Karamatom, te zahvaljujući njima naša atletika ima zapisane skoro sve relevantne podatke o ljudima i događajima iz ovog sporta.
            Ljubiša Gajić je bio i član  Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini od 2006. godine. Dobitnik je većeg broja društvenih priznanja od kojih se naročito ističu Oktobarska nagrada grada Jagodine, kao i Majska nagrada SOFK-e Srbije, najviše priznanje iz oblasti fizičke kulture u našoj zemlji, koju je dobio 1987. godine i do sada je jedini Jagodinac koji je dobio ovo priznanje. Dobitnik je i Zlatnih plaketa Atletskog saveza Jugoslavije i Atletskog saveza Srbije za dugogodišnji svestrani rad u atletskom sportu.
            Komemoracija povodom Gajićeve smrti biće održana u ponedeljak, 18.aprila u Hali sportova ,,JASSA’’. Istog dana Ljubiša Gajić biće sahranjen na groblju u Gornjem Majuru.

LJ.V.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .