Naslovna // Sport // Jana Marković, plivačica: “Imam velike planove za 2021. godinu”

Jana Marković, plivačica: “Imam velike planove za 2021. godinu”

“U najlepšem sećanju mi je ostalo učešće na Olimpijskim igrama mladih u Azerbejdžanu” rekla je Jana, koju nova plivačka iskušenja očekuju u martu 2021. godine

Jana Marković, plivačica: Foto TV Kopernikus

Talentovanu plivačicu Janu Marković već su zapazili po veoma zapaženim ostvarenjima i bez sumnje, radi se o jednoj od najperspektivnijih jagodinskih sportistkinja. Plivanjem se bavi od svoje četvrte godine, a zahvalnost, kaže ona, duguje pre svega porodici:

– Treniram već 12 godina, a krenula sam sa četiri ovde u ovom bazenu. Sve je krenulo slučajno. Došla sam ovde sa sestrom i roditeljima i meni se svideo taj sport. Kada sam imala četiri godine, bazen je bio pun plivača i meni se to dopalo, tako da sam upisala plivanje sa sestrom. Moji roditelji su zaslužni za to zato što su me podsticali, kao i starija sestra, na koju sam se ja ugledala –rekla je Jana na početku našeg razgovora.

Da bi ostvarila sve što jeste tokom 12 godina bavljenja plivanjem, Jana kaže da je potrebno mnogo truda, rada i odricanja. Član je Plivačkog kluba “Crnica” iz Paraćina, a trenira i u Budimpešti:

-Kada sam krenula u srednju školu, otišla sam u Budimpeštu. Nisam odmah na početku, već negde na sredini prvog polugodišta, jer jednostavno ovde nisam mogla da uklopim i Gimnaziju i plivanje u Paraćinu. Jednostavno, nisam imala vremena za sve. Nekako smo našli to rešenje da ja odem u Budimpeštu i tamo nastavim sa plivanjem. Kada sam u Srbiji, ja treniram za “Crnicu”, a kada sam u Mađarskoj, ja treniram za drugi klub. Naporno je zato što se nalazite između dve granice, ali što se tiče treninga, sve to je super. Imaju razumevanja i u Mađarskoj, tako da je to dobro. Omiljena disciplina mi je plivanje leđno. Kada tako plivam, super mi je. Volim i ove druge discipline, osim prsnog –istakla je mlada plivačica.

Na nedavno održanom šampionatu u Beogradu, Jana je trijumfovala i juniorskoj i u apsolutnoj konkurenciji. Za plivačicu njenog kalibra, ništa novo:

-Navikla sam na to, zato što mi nije prvi put da sam u apsolutnoj i u svojoj kategoriji najbolja. Meni je to nekako normalno. Plivala sam 50, 100 i 200 metara leđno i kraul, kao i 50 metara delfin stilom. Na Državno takmičenje sam otišla zbog leđnog, da bi se približila svojim najboljim rezultatima, zato što smo imali ovu situaciju sa korona virusom. To je sve sportiste donekle poremetilo u radu sa treninzima i u svemu. Imala sam cilj da se vratim na ovo staro. Naravno, vratila sam se i sada imam druge ciljeve koje želim da ostvarim u narednoj godini –rekla je Jana.

Ona je istakla da su joj sve medalje i nastupi na značajnim takmičenjima podjednako dragi. Ipak, jedno je posebno izdvojila:

-Najdraže su mi bile Olimpijske igre mladih. To mi je bilo stvarno drago, zato što sam otišla i videla tako nešto veliko. To se održalo u Azerbejdžanu u Bakuu i nije bilo samo nekoliko malih, već dosta velikih država i odličnih plivača. Trebalo je da idem i na Evropsko prvenstvo, ali nisam išla zato što je to bilo pre Bakua. To takmičenje koje sam odradila mi je bilo najdraže –priča ona.

Za Janu, nova iskušenja u plivanju startuju u martu mesecu naredne godine, a kako kaže, teži ka ostvarenju norme za neko od najznačajnijih nadmetanja Starog kontinenta.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .