Naslovna // Sport // Održan golbal kamp u Jagodini

Održan golbal kamp u Jagodini

Takmičili su se sportisti golbal kluba „Mladost“ iz Beograda, koji su trenažne aktivnosti obavljali na Fakultetu pedagoških nauka. Pokrovitelj ove sportske manifestacije bila je Skupština grada Jagodine

Foto: TV Kopernikus

Golbal je autentični sport za slepe i slabovide osobe, a po prvi put u Jagodini održan je kamp koji je posvećen ovom sportu i osobama koje se njime bave. On je održan od 10. do 13. novembra u fiskulturnoj sali na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, a njegovi polaznici bili su sportisti golbal kluba „Mladost“ iz Beograda.

-U golbalu sam već tri godine. Došao sam na kamp kako bih se družio sa ostatkom kluba, da bih trenirao i naučio nešto novo. Dosta gradova sam obišao uz pomoć kluba i kroz ovaj sport. Sve je lepo organizovano. Treninzi su odlični, a imamo i redovno druženje. Tokom svakog treninga učimo nešto novo –rekao je Dimitrije Ostojić.

-Ovaj sport treniram od šestog razreda, više od pet godina i moram da kažem da mi se sviđa. Vidim neku budućnost u njemu i želim da nastavim da ga treniram. Organizacija je odlična, sve mi se sviđa. Nije mi prvi kamp, tako da nema treme i svaki put se nauči nešto novo. Sve pohvale, nemam nikakve zamerke –rekao je Lav Andrejić.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja jedan je od organizatora ovog kampa u Jagodini, a prof. dr Marko Aleksandrović istakao je da je veoma zahvalan gradu Jagodini i Jagodinskom sportskom savezu što su im pružili podršku u održavanju kampa u gradu na Belici.

-Za svaku osobu, imala neki invaliditet ili ne, potrebno je da vodi zdrav život i da ima neku fizičku aktivnost. Ovakvi kampovi pomažu da oni uspostave te navike. Ovakav kamp je bitan i sa psihosocijalne strane, jer njegovi polaznici izlaze iz dnevne rutine, svog grada i svoje sredine. Upoznaju druge gradove kao što je Jagodina, koja se pokazala kao jako gostoljubiv grad –rekao je Aleksandrović.

Jedan od trenera mladim ljudima tokom trajanja kampa bio je i Miloš Grlica, paraolimpijac i reprezentativac u ovom sportu, kojim se bavi od svojih školskih dana. On je takođe pohvalio organizaciju, istakao da su dobili sve što im je potrebno, kao i da se Jagodina pokazala kao divan domaćin.

-Vrlo sam srećan i ponosan na činjenicu da ovaj klub okuplja ovoliko dece i da se radi na pravi način. Nadam se da utabavamo nove staze u golbalu, a to su staze na kojima pokazujemo društvu sredini da nas ima u društvu i da radom sa mladima možemo da očekujemo u budućnosti da možemo stvoriti neke šampione koji su veći od nas –istakao je Grlica, inače osvajač velikog broja medalja.

Utakmici između golbalista prisustvovao je i Zoran Gligorijević, sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza, koji je pozdravio sve prisutne. Direktor kampa Nemanja Ivanović istakao je da je Jagodina još jednom pokazala da je grad sporta, budućnosti i mladih, te i da mu je drago kada vidi osmeh na licima svih mladih ljudi.

-Želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi grada Jagodine na čelu sa gospodinom Draganom Markovićem Palmom i gospodinu Zoranu Gligorijeviću, sportskom direktoru Jagodinskog sportskog saveza koji su uvek tu da podrže ovakve akcije. Na ovaj način, razbijamo predrasude o osobama sa invaliditetom. One normalno žive i funkcionišu, imaju iste potrebe kao i mi i ovim putem smo pokazali jedan novi sport u našem gradu. Mislim da je ovo početak nečeg drugačijeg –rekao je Ivanović.

Svi učesnici kampa su tokom njegovog trajanja odseli u Domu učenika srednjih škola, a po njegovom završetku, svi su dobili zahvalnice za svoj uspešan doprinos njegovoj realizaciji. Pokrovitelj prvog golbal kampa u Jagodini je Skupština grada Jagodine.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .