Naslovna // Sport // Održano 26. kadetsko prvenstvo Jagodine u šahu

Održano 26. kadetsko prvenstvo Jagodine u šahu

Po troje najboljih iz sve četiri kategorije predstavljaće grad na Okružnom prvenstvu koje će biti održano 24. decembra u 11 sati u Domu učenika. Organizator je Novi šah klub Jagodina, uz pomoć Jagodinskog sportskog saveza

Foto: Boban Milojević

Kadetsko prvenstvo Jagodine u šahu, 26. po redu, održano je protekle subote u Osnovnoj školi “Goran Ostojić” u Jagodini. Učestvovala su 43 dečaka i 23 devojčice iz ovog grada koji su se takmičili u četiri starosne grupe: do osam, deset, dvanaest i četrnaest godina.

U kategoriji takmičara do osam godina, prvo mesto među dečacica osvojio je Nikša Stanković. Prati ga Konstantin Stanojević, dok se na trećem mestu našao Relja Ilić. Sva trojica su učenici Osnovne škole “Goran Ostojić”. Kada su devojčice u pitanju, prvo mesto osvojila je Neda Milosavljević iz Škole “17. oktobar”. Na drugom i trećem mestu našle su se učenice Škole “Goran Ostojić” Anja Sentić i Lana Stevanović.

Među dečacima starosti do 10 godina, prvo mesto pripalo je Ognjenu Dišiću iz Škole “Rada Miljković”. Na drugom mestu i trećem mestu našli su se učenici Škole “Goran Ostojić” Vasilije Mihajlović i Veljko Pantić. Kada su devojčice u pitanju, prva tri mesta pripala su učenicama škole “Goran Ostojić”: najpre Niki Sentić, a zatim Aranđelović Danini i Anđeli Đorđević.

U kategoriji do 12 godina, među dečacima, najbolji je bio Mihajlo Miladinović, učenik Škole “Rada Miljković”. Na drugom mestu našao se Viktor Živković iz Škole “17. oktobar”, dok je na trećem mestu završio Bogdan Mihajlović, učenik Škole “Rada Miljković”. Na prvom mestu, među devojčicama, našla se Milena Marković, učenica Škole “Vuk Karadžić” u Glogovcu. Iz iste škole, na drugom mestu našla se Milica Marković, dok je treće mesto osvojila Elena Stojanović iz Škole “Goran Ostojić”.

U kategoriji dece do 14 godina, kada su dečaci u pitanju, najbolji je Vasilije Pavlović iz Škole “Boško Đuričić”. Na drugom i trećem mestu našli su Janko Bogdanović i Petar Milosavljević, učenici Škole “17. oktobar”. U ženskoj konkurenciji, prva je Maša Milosavljević iz Škole “17. oktobar”. Drugo mesto pripalo je Magdaleni Nikolić iz Škole “Rada Miljković”, dok je na trećem mestu završila Andrijana Urošević iz Škole “Vuk Karadžić” iz Glogovca.

-Cilj je da popularizujemo šah među decom i školarcima, naročito u osnovnim školama. Naša reprezentacija je prvak Evrope u šahu. Imamo i pojedinačnog prvaka Evrope u šahu, a nedavno je u Zagrebu održano Rapid prvenstvo u šahu, gde takođe imamo prvaka Evrope. Radi se o velemajstoru Alekseju Saranu koji je došao iz Rusije. Sada je stanovnik naše zemlje i trenutno je najbolji igrač u Srbiji. Zadovoljan sam odzivom. Šah je zahtevna disciplina i treba mnogo da se radi. To je umni rad koji kod dece razvija mnogo elemenata. Tu je sve povezano: umetnost, sport i nauka. Mora da se uči iz knjiga i preko internetu. Svako učešće na turniru sve više privlači decu da vole tu šah. Pozivam decu da učestvuju na svakom narednom turniru i da posećuju prostorije Šahovskog kluba u gradu –rekao je Boban Milojević, sekretar “Novog šah kluba” u Jagodini.

Svi takmičari koji su se našli na nekom od prva tri mesta osvojili su medalje. Oni će predstavljati svoj grad na Okružnom prvenstvu kadeta koje će biti održano u nedelju 24. decembra u 11 sati u Domu učenika.

Organizatorima je veliku pomoć i podršku u organizaciji Kadetskog prvenstva Jagodine pružio i Jagodinski sportski savez.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .