Naslovna // Tema dana // Besplatna taksi vozila i pomoć volontera tokom nedeljne kupovine penzionera u Jagodini

Besplatna taksi vozila i pomoć volontera tokom nedeljne kupovine penzionera u Jagodini

Pomoć obezbedila Skupština grada Jagodine, a već od sutra, 30. marta, nastavlja se sa podelom humanitarnih paketa po gradu i okolnim selima

Uredbom Vlade Republike Srbije, sva lica koja su starija od 65 godina ne smeju da izlaze napolje dok je na snazi vanredno stanje zbog korona virusa. Njima je dozvoljeno da izađu do prodavnice samo nedeljom od 4 do 7 ujutru, kako bi kupili osnovne namirnice, a grad Jagodina se potrudio da starijim licima pomogne i u tom trenutku. 

Naime, Skupština grada Jagodine je i ove nedelje, 29. marta, obezbedila pomoć volontera koji su čekali penzionere po obavljanju kupovine i koji su im pomagali da svoje kese i torbe  prenesu do taksi vozila koja su ih čekala ispred prodavnica i besplatno prevozila do svojih domova. Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević podsetila je na sve humanitarne aktivnosti grada Jagodine minulih dana, tokom kojih je podeljeno više od 3000 paketa najstarijim stanovnicima i socijalno ugroženim licima:

-To su paketi sa hranom i higijenskim proizvodima. Oni su izuzetno bogati i teški su preko 10 kilograma. Jedan paket dovoljan je jednoj porodici za više od nedelju dana. Grad se redovno čisti i dezinfikuje, ali ne samo grad, već i seoska sredina. Sve to se radi kako bi se odbranili od zaraze i kako bi život bio funkcionalniji. Najugroženiji su ljudi koji imaju više od 65 godina i o njima se posebno vodi računa. Takođe, vodimo računa i o tome da se pomogne i ljudima koji su bolesni, koji imaju teže sistemske bolesti, koji nemaju decu i onima kojima su deca sprečena da se o njima staraju u tom trenutku –rekla je Jakovljević.

Pre same kupovine, svako od potrošača dobio je zaštitnu masku i rukavice, a neizostavna je bila i dezinfekcija. Volonteri su i tokom nedeljne kupovine bili maksimalno na usluzi svim penzionerima koji su bili u nabavci osnovnih potrepština:

-Organizacija je odlična. Nisam se nadala da će biti ovako –rekla je jedna od penzionerki.

-Dva momka su mi pomogla da svu robu prenesem do taksija kako bi što pre krenuli nazad. Verujem da ovoga nema nigde u Srbiji –istakao je jedan penzioner.

-Mi smo došli taksijem iz sela, a sada se vraćamo besplatno –bile su reči jednog starijeg bračnog para.

U tom vremenskom intervalu, bilo je dostupno više od 100 maloprodajnih objekata, kako u gradu, tako i na seoskom području, a akcija podele humanitarnih paketa nastavlja se već od sutra.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .