Naslovna // Ekonomija, Tema dana // Doslo pet Italijana, na redu su Grci

Doslo pet Italijana, na redu su Grci

U novembru će u Jagodini početi proizvodnja kuhinja italijanske kompanije ,,Mobil Gruppo Turi Cucine,, iz Barija. Kuhinje su namenjene izvozu, a početna vrednost investicije je pet miliona evra plus izgradnja fabrike. Posao za 300 radnika. Dragan Marković Palma najavio dolazak grčkih investitora

Kompanija ,,Mobil Gruppo Turi Cucine,,, kako je regostrovana u Srbiji, je porodična kompanija koju čine četiri brata i dve sestre porodice Turi koja posluje u Bariju.

,,U Jagodini ćemo napraviti prvu fabriku kuhinja u Istočnoj Evropi. Do nove godine ćemo uposliti 150 radnika, paralelno ćemo napraviti pogone na 40.000 metara kvadratnih. Počećemo sa 700 kuhinja dnevno u proizvodnji. Kuhinje ćemo izvoziti u ceo svet. Mi smo porodično počeli sa radom početkom osamdesetih godina sa prometom od 10 miliona maraka tada, u 2012. godini, bez obzira na krizu smo fakturisali preko 100 miliona evra, rekao je prvi čovek kompanije Vito Turi.

Vito je sa braćom Đankarlom i Nikolom u Jagodini od petka, obišli su lokaciju gde će srediti pogone kao i Industrijsku zonu u kojoj će praviti nove.
,,Potpisali smo ugovor sa Italijanima i oni će početi proizvodnju u kasarni na Vinoračkom putu u novembru. Kasarnu u Vinorači grad je kupio pre tri godine, radi se o hali od 2.000 metara kvadratnih, a Italijani će već od sutra početi da je sređuju. U septembru i oktobru radnici idu u Bari na obuku. U novembru ćemo već imati 150 zaposlenih radnika kod italijanskog investitora. Za 18 meseci Gruppo Turi će završiti novu fabriku u Industrijskoj zoni, gde će posao naći ukupno 250 do 300 radnika, najavio je Marković.

Do sada je u Jagodinu došlo pet italijanskih investitora koji počinju ili su već počeli sa izgradnjom svojih proizvodnih pogona, kao i jedan ruski. U najavi su još tri italijanska investotora, a postoji mogućnost i dolaska grčkog proizvođača donjeg veša. Sajt najnovijeg italijanskog investora koji proizvodi kuhinje je www.mobilturi.it.

PALMA NAJAVIO GRČKU KAO SLEDEĆU DESTINACIJU ZA PRONALAŽENJE INVESTITORA
Posle Italije, gde je svaka poseta koju je predvodio Dragan Marković bila uspešna jer je posle svake po jedan investitor došao u Srbiju, sledeća destinacija biće Grčka.
,,Poreske stope u Grčkoj su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina i Srbija sada ima bolji poreski sistem od Grčke.

U Grčku idemo 15. avgusta i u privrednoj delegaciji koja će biti sastavljena od srpskih privrednika, biće i italijanski investitori. Napravićemo nekoliko sastanaka sa grčkim investitorima u Katariniju (Katarini, Pieria), rekao je Marković.

Anita Đukić
Foto: Aleksandar Dobrosavljević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .