Naslovna // Tema dana // Duh Ćosićevog klasika u jagodinskim selima

Duh Ćosićevog klasika u jagodinskim selima

Sela Bagrdan i Donji Račnik su mesta gde se trenutno snima serija „Koreni“ Serija će imati deset epizoda, a premijera se očekuje sledeće godine

Antologijski roman Dobrice Ćosića „Koreni“ napokon dobija i svoju ekranizaciju. Televizijska serija od deset epizoda snima se u saradnji Radio televizije Srbije i produkcijske kuće „Eye To Eye“, a premijera se očekuje sledeće godine. 
Serija se većim delom snima u selima nadomak Jagodine, u Gornjem Račniku i Bagrdanu, koji su trenutno u centru pažnje svih medija, upravo zbog ovog spektakularnog projekta. Lokacija je izabrana za snimanje zato što je sačuvala autentičnost iz perioda koji je opisan u knjizi. Producenti su Goran Šušljik i Miloš Adamović, scenarista je Đorđe Milosavljević, a režiser je Ivan Živković.
Imali smo mnogo sreće što se iznad Jagodine nalazi ovo selo i što postoji Dragan Gligorijević, koji je dugogodišnji poznanik našeg scenografa Milete Jeremića. On se setio ovog mesta ovde kada smo razgovarali kako i gde da sagradimo Prerovo, mesto iz knjige. Ovo je bio produkcioni ključ da bi ova serija bila omogućena. Mi smo sada ovde starosedeoci, živimo sa ovim mestom i nadam se da ovim nešto doprinosimo. Nadam se da će, kad završimo ovu seriju, ostati nešto što će i naredne generacije gledati, a to je serija „Koreni“. Ne verujem da igrani program može da zameni čitanje, ali mislim da je jako važno da ovakva dela ostave trag i u ovom mediju –rekao je Goran Šušljik, producent serije.
U seriji će igrati prava plejada domaće glumačke scene: Žarko Laušević, Sloboda Mićalović Ćetković, Igor Đorđević, Nenad Jezdić, Anica Dobra i još mnogo drugih istaknutih glumaca. Oni su takođe impresionirani projektom koji rade Radio televizija Srbije i produkcijska kuća „Eye To Eye“.
Zaista je zahvalno za svakog glumca da tumači veliku literaturu, a ovo spada u naša najveća dela. Lik Simke koju tumačim je vrlo kompleksan i slojevit. Mislim da mi je ova uloga došla u pravom trenutku kada je moja glumačka zrelost u pitanju. To je divna priča i Radio televizija Srbije i produkcijska kuća „Eye To Eye“ rade veliku stvar u vremenu kada se gubi osećaj za etiku i estetiku i hvala im što se bore da ne ostanemo nacija bez obrazovanja i kulture –rekla je Sloboda Mićalović-Ćetković.

Lik Aćima Katića tumači legenda domaćeg glumišta, Žarko Laušević:
Mislim da je bilo krajnje vreme vratiti se dobrim tradicijama sjajne srpske drame i tradiciji naše literature. Nadam se da će ovaj projekat uspeti da potisne sve proizvode koji nam se sa zapada serviraju –rekao je Laušević.
Sina Aćima Katića, Đorđa, igra istaknuti glumac Igor Đorđević:
Đorđe Katić je jalov i on se na svakojake načine bori sa tim svojim nedostatkom: nekad alkoholom, iako znamo da tu nema leka, a nekad i agresijom. Kako će to izgledati, gledajte, pa ćete videti –rekao je Đorđević.
Veliki deo serije biće sniman u kući iz 19. veka koja je u vlasništvu Dragana Gligorijevića koja se nalazi u Gornjem Račniku. Kuća je sagrađena 1873. godine i nedavno je obnovljena, a svojim jedinstvenim eksterijerom i enterijerom odlično se uklapa u arhitekturu predstavljenu u romanu:
Drago mi je što se serija „Koreni“ snima ovde. To je moja satisfakcija kada je u očuvanje naše arhitekture u pitanju. Nadam se da će sa ovom serijom i ova kuća živeti. I da propadne, ona će ostati zabeležena za naredne generacije. Ovo mnogo znači mojoj porodici i mnogi moji preci su se rađali i živeli ovde. Nadam se da će moji koreni živeti kroz ovu seriju i neke buduće projekte, pošto za njih već ima ponuda –rekao je Gligorijević.
Radio televizija Srbije i produkcijska kuća „Eye To Eye“ ne sarađuju prvi put. Oni su već radili zajedno na stvaranju serije „Čizmaši“. Prva polovina snimanja serije „Koreni“ je završena, a serija će imati deset epizoda. Premijera se očekuje sledeće godine.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .