Naslovna // Tema dana // ,,Hipnoza jedne ljubavi” najbolja odlukom žirija i publike

,,Hipnoza jedne ljubavi” najbolja odlukom žirija i publike

 

Uručenjem nagrada završen 46.festival ,,Dani komedije” u Jagodini

Statueta ,,Zlatni ćuran” uručena ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno delo, glumcu Vlasti Velisavljeviću koji je ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji

Predstava Zvezdara teatra iz Beograda ,,Hipnoza jedne ljubavi  proglašena je za najbolju predstavu na 46. festivalu “Dani komedije” u Jagodini, odlukom i žirija i publike.

“Hipnoza jedne ljubavi” po tekstu i režiji Dušana Kovačevića je kao najbolja predstava odlukom žirija dobila nagradu “Mija Aleksić”, a odlukom publike, kao najsmešnija predstava, dobila je nagradu “Miodrag Petrović Čkalja” i statuetu “Jovanča Micić”.

Publika je ovu, poslednju takmičarsku predstavu od ukupno sedam, ocenila prosečnom ocenom 4,80 i tako pretekla prethodnu predstavu ,,Dva u jedan” Narodnog pozorišta iz Subotice kojoj je publika dala ocenu 4,65.

Nagradu za najbolje rediteljsko ostvarenje i statuetu “Ćuran” žiri je dodelio Oliveri Đorđević za režiju predstave “Dok te ja hranim i oblačim” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Tri ravnopravne nagrade i statuete “Ćuran” za najbolja glumačka ostvarenja pripale su Milošu Đorđeviću za ulogu Rubeole u predstavi ,,Udaj se muški”, Irfanu Mensuru za ulogu Vuleta u predstavi ,,Hor ,,bečkih” dečaka” i Draganu Petroviću Peletu za ulogu doktora Vase u predstavi ,,Hipnoza jedne ljubavi”.

Nagradu “Nikola Milić” za najbolju epizodnu ulogu dobio je Srđan Sekulić za ulogu konobara u predstavi “Dva u jedan” Narodnog pozorišta iz Subotice.

Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Kristina Savkov za više uloga u predstavi ” Dok te ja hranim i oblačim” Pozorišta mladih iz Novog Sada, a za najboljeg mladog glumca Danilo Milovanović za više uloga u istoj predstavi.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Vesni Popović za predstavu “Pasivno pušenje” Zvezdara teatra a za najbolju kostimografiju Dragici Laušević za predstavu ,,Revizor za jugoistok” Šabačkog pozorišta.

Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu dodeljuje se Dušanu Kovačeviću za tekst ,,Hipnoza jedne ljubavi”.

Selektor ovogodišnjeg festivala bila je teatrolog Ana Tasić, a u žiriju su bili teatrolog Miroslav Radonjić, glumica Danica Maksimović i vajar Marija Vulić (ispred grada domaćuna).

Nagrade su uručene u ponedeljak uveče, na Svetski dan pozorišta, 27. marta, kada se festival zvanično završio. Našem poznatom glumcu Vlasti Velisavljeviću (91) uručena je nagrada za životno delo  ,,Zlatni ćuran”.  Tom prilikom Velisavljević se zahvalio publici i rekao da ovaj festival, na kome je više puta učestvovao, zaista ceni i voli. On je dodao da voli da igra komedije jer voli da se raduje.

U čast svih nagradjenih, glumci Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banja Luke odigrali su predstavu “Celo telo tu me boli” po tekstu i režiji Nikole Pejakovića.

Organizator Festivala ,,Dani komedije“ je Kulturni centar u Jagodini, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Skupština grada Jagodine.

J.L.

 

TRAGIKOMEDIJA NAŠEG VREMENA

Slogan ovogodišnjeg festivala bio je „Tragikomedije našeg vremena“. Selektorka Ana Tasić, od 40 pogledanih predstava izabrala je sedam takmičarskih koje su ,,ogledalo nagomilanih tenzija u društvu, bave se pitanjem ostanka ili odlaska iz zemlje, životnih okolnosti emigranata, strahovima od terorizma, ksenofobijom, prekomernim uticajem politike na svakodnevni život, društvenom korupcijom i lažnim moralom. Humor u njima je gorak, obojen tamnim tonovima“.

Festival je 20.marta otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Tom prilikom je on istakao da su ,,Dani komedije” događaj od prvorazrednog kulturnog značaja, da je Jagodina lepa zbog svoje tradicije, bogatstva i ljudi, a ovaj festival, koji ovoliko dugo traje, čini je još lepšom.

 

BOGAT PRATEĆI PROGRAM

U okviru pratećeg programa 46.festivala ,,Dani komedije“  održano je nekoliko pozorišnih predstava:,,Generalna proba Nušića“ Dramskog studija Teatrić, ,,Kir Janja“ Okret teatra iz Beograda, ,,Sumnjivo lice“ jagodinskog Gradskog pozorišta, ,,Monofazna WI FI komedija: Bibliotekarka“ Internet kluba Teatar, ,,Uspavana Štrecilija“ Dečije scene Gradskog pozorišta, ,,Čarobnjak iz Oza“ Velikog teatra . Zatim je održano poetsko veče Nebojše Ilića ,,Glumci pesnici“, promocija monografije ,,Festival pozorišnih praizvedbi“, kao i portreti glumice Danice Maksimović i glumca Vlaste Velisavljevića.

 

REKLI SU O FESTIVALU …

Ana Tasić, selektorka: – Zadovoljna sam ovogodišnjim festivalom, publika je reagovala kao i što sam očekivala. Jedino bih izdvojila predstavu Šabačkog pozorišta koja je primljena drugačije ali je to bilo i predvidivo jer je reč o najekstremnijoj predstavi u smislu grubosti humora. Publika možda nije bila pripremljena na predstavu koja je bila drugačija od svih ostalih.

Olivera Đorđević, rediteljka: – Mislim da je ovaj festival jedina prilika za komediju kao žanr u zemlji. Na žalost, nema ni puno pozorišta koji se time bave kao što je to u svetu. Da nema ,,Dana komedije” pitanje je koja bi bila sudbina komedije u našem pozorištu.

Ljubomir Bandović, glumac:  – Festival ,,Dani komedije” je jako cenjen među nama glumcima. Svi jako volimo da dođemo ovde, svi shvatamo značaj i jačinu ovog festivala.

Ivan Mihailović: -Ja volim festivale ali mene ne pokreću nagrade. Ja volim da igram za publiku i najvažnija mi je ocena publike.

Snežana Savić, glumica: -Jagodinska publika je naviknuta da se kod nje igraju zaista kvalitetni komadi. Ja sam vrlo često ovde. Volim Jagodinu i ovu publiku.

Slobodan Boda NinkoviĆ, glumac: -Ovo je jedan od retkih festivala koji je pravljen za publiku i zbog toga se svi mi, koji učestvujemo, radujemo dolasku u Jagodinu.

Radoslav Milenković, glumac: -Volim da dođem u Jagodinu. Bio sam nekoliko puta na ovom festivalu i uvek smo bili divno primljeni. Ovo je festival komedije gde publika voli da se zabavi i da se smeje.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .