Naslovna // Tema dana // Kontakt sa ombudsmanom iz Narodne biblioteke preko “Skajpa”

Kontakt sa ombudsmanom iz Narodne biblioteke preko “Skajpa”

Jagodinci će, kroz lični kontakt, putem ,,skajpa”, u Narodnoj biblioteci, utorkom i četvrtkom od 9 do 11 sati, moći da razgovaraju sa stručnom službom Zaštitnika građana.

Od 2007. godine za neku vrstu pomoći obratilo se šezdeset hiljada građana Srbije.

Institucija Zaštitnik građana pokrenula je inicijativu ,,Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intentzivni kontakt Zaštitnika građana sa građanima” koja će se sprovoditi po opštinama u Srbiji. Jagodina je jedan od gradova u kom će građani moći da se obrate Zaštitniku građana.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković

Svakog utorka i četvrtka u vremenu od devet do jedanaest časova, u prizemlju Narodne biblioteke, u posebnoj prostoriji uz zagarantovanu privatnost, građani će moći, elektronski, putem ,,skajpa” da se obrate za pomoć, bez odlaska u Beograd.
– Ovaj projekat će trajati dve godine uz pomoć Vlade Kraljevine Norveške. Oni su nam obezbedili, uz pomoć modernih informacionih tehnologija, omogućimo građanima pojedinih opština da stupe u kontakt sa stručnom službom Zaštitnika građana. U dogovoru sa bibliotekom, određenim danima, građani će iz Jagodine moći da, uživo, razgovaraju za nekim ko im može pomoći kako da sačine pritužbu. Ako ne može da im pomogne Zaštitnik građana, uputiće ih na koji način će moći da zaštite svoja prava obraćanjem nadležnim organima – kaže zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković.

Od kada postoji insitucija Zaštitnika građana, od 2007. godine, za neku vrstu pomoći obratilo se šezdeset hiljada građana Srbije. Od ovog broja bilo je blizu sedamnaest hiljda pritužbi. U prošloj godini je bilo četiri i po hiljade obraćanja građana.
– Nismo zadovoljni time što je u ovaj projekat uključeno samo petnaest gradova i u narednom periodu ćemo pokušati da svim građanim Srbije učinimo dostupnom ovu instituciju. Trudimo se da svakom građaninu, u granicama naših moći, izađemo u susret, da im pomognemo, damo pravni savet. Od ovih šesnaest hiljada pritužbi, ne znači da su sve bile upućene Zaštitniku građana kao nadležnom organu. Mi se trudimo da, i kada nismo nadležni, odgovrimo na sve podneske i da uputimo građane. Za određeni postotak ovih pritužbi, Zaštitnik građana je pokrenuo postupke – rekao je Janković.

Kako je rekla direktorka biblioteke Vesna Crnković, cilj ovog projekta je da se građanima omogući da ostvare lakši kontakt sa Zaštitnikom građana, dobiju pomoć pri sastavljanju pritužbi i informišu se o radu i nadležnosti ove institucije sa ciljem da se unapredi poštovanje i zaštita ljudskih prava.
– Ne možemo ni očekivati da je svako obraćanje građana Zaštitniku građana osnovano. Najveći problem je u tome što svaka država treba da obezbedi postupanje organa uprave sa načelima uprave. Suočeni smo sa neažurnim postupanjem organa vlasti, često se ignorišu opravdani zahtevi građani i dolazi do, zaista, apsurdnih situacija u kojima prvostepeni organ donese jedno rešenje, drugostepeni organ to poništi. Mi damo određeno uputstvo po kom treba otkloniti određene nedostatke – naglasio je Janković.

Miloš Janković u razgovoru sa novinarkama Novog puta

Miloš Janković u razgovoru sa novinarkama Novog puta

Kako je rekao Janković, građani se javljaju, vrlo često, zbog nelegalne gradnje, što dovodi u vezu sa nedostatkom propisa vezanih za ovu oblast, zatim i zbog otpuštanja sa posla. Iz Pomoravlja se, do sada, javilo preko šest stotina građana, u prošloj godini se Zaštitniku građana obratilo stotinu osam građana.
– Građanin mora i sam da se potrudi da zaštiti svoja prava i dužan je da iskoristi sva raspoloživa sredstva, pre nego što se obrati Zaštitniku građana. Mi, često, upućujemo građane da ostvaruju svoja prava preko organa koji su za to nadležni, a ako ne uspeju, onda treba da se obrate Zaštitniku građana – istakao je Janković.

Miloš Janković

Miloš Janković

Ovakav način obraćanja Zaštitniku građana omogućen je i u Zaječaru, Novom pazaru, Dimitrovgradu, Požarevcu, Čačku i još nekoliko gradova.
S. Lubura
foto: S. Alempijević

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .