Naslovna // Tema dana // Nastavljena podela pomoći starijim licima u Jagodini

Nastavljena podela pomoći starijim licima u Jagodini

Do sada je podeljeno više od 3000 paketa, a jedan privatni preduzetnik donirao je više hiljada jaja za starije sugrađane kako bi na prikladan način dočekali predstojeći Uskrs

Volonteri su od velike pomoći u celoj akciji

Otkako je uvedeno vanredno stanje zbog korona virusa u našoj zemlji, Skupština grada Jagodine i Centar za socijalni rad neprestano su na usluzi građanima i meštanima okolnih sela. Oni su organizovali podelu humanitarnih paketa koji se sastoje od hrane i higijenskih proizvoda, a koji  su namenjeni upravo onima koji su u ovom trenutku najugroženiji, a to su: lica starija od 65 godina koja ne smeju da izlaze, socijalno ugrožene i bolesne osobe, kao i oni kojima nema ko da pomogne u ovom trenutku, a koji žive sami. Tako je bilo i prvog aprilskog dana ove godine. Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević istakla je do sada podeljeno više od 3000 paketa, ali da će i narednih dana biti drugih donacija:

-Veliki broj ljudi se odazvao ovoj akciji time što je donirao određene namirnice. Od jednog privatnika dobili smo veliki broj jaja kako bi naši najstariji građani mogli da dočekaju Uskrs kako dolikuje. Obezbeđeno je više hiljada jaja, tako da će volonteri narednih dana podeliti i ovu donaciju, a ovim putem se zahvaljujemo privatniku koji nam je to omogućio –rekla je Jakovljević.

U Jagodini se uveliko srovode sve mere kako bi se grad zaštitio od zaraze:

-Predsednik Dragan Marković se zaista trudi svim sredstvima i resursima, zajedno sa svojim saradnicima, da odbrani grad i da on bude funkcionalan, kako bi se život obavljao na što bolji način, iako nas je vanredna situacija dovela do toga da moramo da promenimo način života i način funkcionisanja –istakla je ona.

Biserka Jakovljević je po vokaciji psihoterapeut, te je ovim putem dala i savet za sve one koji su u izolaciji:

-Ono što ja kažem i ono što svi lekari kažu ljudima koji su izolaciji je to da je potrebna fizička aktivnost. Potrebno je svakodnevno raditi vežbe po 10-15 minuta dnevno, nekada i dva puta dnevno zbog psihičkog, ali i fizičkog zdravlja i sopstvenog imuniteta. To su lagane gimnastičke vežbe u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem i motornim mogućnostima koje jedna osoba ima. Takođe, važno je raditi ono što nam pričinjava zadovoljstvo i što volimo. Treba se posvetiti i porodici i sebi, da bi ovi dani prošli što brže i lakše –rekla je direktorka Centra za socijalni rad.

Telefoni kol centra su neprekidno dostupni tako da se mogu javiti svi oni kojima je pomoć u ovom trenutku potrebna. Pakete će na kućnu adresu donositi mladi volonteri koji su svakodnevno angažovani, a do lica kojima će pomoć biti uručena je da ostanu kod svojih kuća i da u ovom trenutku brinu o sebi i svom zdravlju i da na taj način vode računa o okolini.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .