Naslovna // Tema dana // Palma o vanrednom stanju u Jagodini: Ostanite kod kuće, nema razlog za strah

Palma o vanrednom stanju u Jagodini: Ostanite kod kuće, nema razlog za strah

“Ako ste u svojim domovima, verovatnoća je nikakva da zarazite sebe ili neku drugu osobu. Poštujte mere vanrednog stanja Vlade Republike Srbije i predlog struke” rekao je Dragan Marković tokom obraćanja javnosti

Preventiva je dala određene r ezultate, rekao je Marković

Jagodina je od uvođenja vanrednog stanja zbog korona virusa otvorila kol centar tako da građani koji su stariji od 65 godina i socijalno ugrožena lica mogu da zatraže pomoć, a za sve njih lokalna samouprava je obezbedila pakete sa hranom i higijenskim sredstvima. Paketi se dele svakodnevno, a predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma obišao je u ponedeljak 6. aprila volontere koji su se spremali za početak podele ispred Centra za socijalni rad u Jagodini. Tom prilikom, Marković se obratio javnosti povodom vanredne situacije u kojoj se nalazimo:

-Želim da pošaljem poruku porodicama da se ne plaše. Ako ste kod svojih kuća, verovatnoća je nikakva da zarazite sebe ili nekog drugog. Nije jednostavno za ljude koji imaju preko 65 godina da sede kod kuće. Šetnja im pomaže kada je u pitanju njihovo zdravlje. Posebno želim da se zahvalim Jagodincima na poštovanju vanrednog stanja jer otkako je u Jagodini stupila zabrana kretanja, nijednog Jagodinca nije bilo na ulicama. Puno vam hvala na tome što štitite i volite vaš grad. Mi koji se bavimo politikom ne treba svakog dana da se slikamo, već da sprovodimo ono što je odluka državnih organa, a da jednom u deset dana dajemo izveštaje. Ne možemo svi da budemo lekari i stručnjaci, kao što ne možemo da budemo ni sportski i fudbalski treneri, pa da za vreme utakmice sastavljamo ekipu. Oni koji se bave politikom treba da pomognu, a struka treba da da predlog  šta treba uraditi kada su u pitanju bolesni ljudi. Danas je preventiva najvažnija, a mislim da je ta preventiva u ovom gradu dala određeni rezultat. Moja poruka građanima je da ostanu kod svojih kuća, nemojte da izlazite napolje, poštujte mere vanrednog stanja i predlog struke –rekao je Marković tokom svog obraćanja javnosti.

Stojimo svima na raspolaganju, rekao je Darko Miletić

O broju zaraženih korona virusom i stanju u jagodinskim zdravstvenim ustanovama govorio je Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini:

-Od početka vanrednog stanja u Jagodini dijagnostikovano je 24 slučaja zaražavanja korona virusom. Svi oni su i te kako zbrinuti. Što se tiče naših dveju ustanova, Opšte bolnice i Doma zdravlja, imamo samo četiri osobe koje su inficirane korona virusom. One su na vreme izolovane. Dvoje naših ljudi se nalazi na lečenju u Beogradu. Sve službe rade punim kapacitetima. U Ćupriji i Paraćinu dolazi do zatvaranja odeljenja, tako da ti pacijenti mogu slobodno da dođu kod nas. Mi stojimo na raspolaganju našim ljudima u Pomoravskom okrugu, a i šire za sve ono što je neophodno. Mislim da je lokalna samouprava preduzela sve mere i pomogla svima nama da na vreme zaštitimo prvo naše zaposlene, da nabavimo sve što je neophodno, a potom i da zaštitimo sve naše pacijente. Saradnja je svakodnevna i ja se zahvaljujem svim našim građanima na razumevanju i lokalnoj samoupravi na svemu što radi kako bi nam pomogla u svakodnevnom radu. Nadam se da ćemo ovu krizu proći uz svačije požrtvovanje na najbolji mogući način kao što je Jagodina to uvek i radila –rekao je Miletić. On je takođe rekao da građani putem kol centra, stariji od 65 godina, mogu da pozovu volontere koji će im doneti lekove na kućnu adresu. Sve trudnice iz Pomoravskog okruga, koje su u ovom periodu pred porođajem, prihvata jagodinsko porodilište.

Odradili smo više od 20 odsto grada, napomenuo je Lukić

Jagodina je prva lokalna samouprava koja je počela dezinfekciju grada sa najefikasnijim sredstvom: natrijum hipohloritom, odnosno žavolovom vodom, naglasio je direktor Javno komunalnog preduzeća “Standard” Dragan Lukić:

-Mi sa desetak cisterni i dvadesetak radnika u jednoj trasi pređeno 20 kilometara infrastruktrure: trotoara i saobraćajnica. Naši radnici kreću od zgrade do zgrade sa ručnim prskalicama i odradili smo više od 20 odsto grada. Oni rade 24 sata. Krećemo sa radom u pet sati uveče kada je najlakše čistiti pa do sedam ujutru. Svakodnevno se dezinfikuju pijaca, bolnica, zdravstveni centar i najfrekventnije saobraćajnice. U narednih deset dana planiramo da nabavimo najmanje 15 tankova sa 1000 litara rastvora dezinfekcije koje ćemo postaviti kako bi i ta neka domaćinstva koja nisu stambene zajednice vršila unutrašnju dezinfekciju –napomenuo je Lukić.

Istog dana, nastavljeno je sa podelom humanitarne pomoći licima starijim od 65 godina, socijalno ugroženima, bolesnima i onima kojima nema ko da pomogne tokom vanrednog stanja. Ova akcija je u Jagodini ušla u četvrtu nedelju, a Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini, istakla je da svi koji osećaju potrebu za tim, mogu da se jave na dobro poznate brojeve telefona. Dnevno se, uz pomoć mladih volontera, podeli oko 100 paketa koji sadrže hranu i higijenska sredstva. Primaoci pomoći istakli su da im paketi mnogo znače, a sa ovom akcijom nastaviće se i u narednom periodu: kako u gradu, tako i u okolnim selima.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .