Naslovna // Tema dana // Palma obišao gradilište vrtića “Pivarac”

Palma obišao gradilište vrtića “Pivarac”

Novi objekat imaće više od 1000 kvadrata, fiskulturnu salu i sobe opremljene po svim standardima. Moći će da primi još 120 deteta, a investicija je vredna 60 miliona dinara, od čega 70 posto finansira grad, a 30 posto država

Dragan Marković Palma sa saradnicima

U Jagodini je nastavljena izgradnja novog objekta dečijeg vrtića ,,Pivarac“, a radove je u utorak 5. maja obišao predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sa svojim saradnicima.

-Novembra prošle godine smo postavili kamen temeljac za izgradnju novog objekta vrtića. Iz godine u godinu sve više se dece rađa u našem gradu i mi očekujemo da ove godine, kao u prethodnih, imamo jedan razred đaka prvaka više nego ranije. Najvažnije je da naša deca imaju dobre uslove u vrtiću, da zaposleni primaju redovno plate i da ovaj grad nastavlja da gradi ono što je započeo pre uvođenja vanrednoig stanja. Sredstva za izgradnju ovog vrtića su obezbeđena, kao i za izgradnju novog Kulturnog centra. Nadam se da ćemo do kraja ove godine završiti ovaj objekat i da se upišu nova deca, da zaposleni imaju dobre uslove za rad i da primimo još nekoliko vaspitača – rekao je Dragan Marković Palma. 

Novi objekat imaće nešto više od hiljadu kvadrata, fiskulturnu salu i sobe opremljene po svim standardima. Moći će da primi još 120 deteta. U starom objektu ima mesta za 140 dece, što znači da će ukupno objekat vrtića „Pivarac“ imati kapacitet za 260 dece. Investicija je vredna 60 miliona dinara, a od toga 70 odsto finansira grad Jagodina, a 30 odsto država.

-Mi ćemo nastaviti da gradimo i da naš budžet ne treba da se prepakuje jer mi nismo imali luksuzne pozicije u budžetu. U Jagodini odbornici ne primaju dnevnice, članovi gradskog veća ne primaju plate. Mnogo smo paketa pomoći podelili i sigurno najviše u Srbiji na osnovu broja stanovnika. Podelili smo više od 5.000 paketa socijalno ugroženim porodicama. Naši volonetri su odradili dobar posao – kazao je Marković i zahvalio se svima onima koji su poslednjih pedesetak dana dolazili na posao i radili.

On je kazao da plate nikome nisu smanjene, čak su i nagrađeni oni koji su dolazili svakog dana i ostajali duže na poslu kako bi sva javna preduzeća bila na usluzi građanima. Pošto je u sredu ukinuto vanredno stanje izgradnja, život se polako vraća u normalu.

-Želim da najavim da će za petnaestak dana biti postavljen kamen temeljac za zatvoreni bazen. Investitor je Visokogradnja, a grad ne učestvuje finansijski. Bazen će deca moći da koriste tokom zime. Ovaj investitor pravi i sportsku halu za košarku, rukomet i odbojku – istakao je Marković.

Radovi su uveliko u toku

On je kazao i da se radnici vraćaju u fabričke pogone, kao i da grad očekuje nove investitore i nova radna mesta.

-Imamo najavljeno proširenje pogona fabrike Grupa Turi koja će praviti i firmirani nameštaj, fabrika Andrea konfecione ubacila je u svoj progrm proizvodnju zaštitnih kombinezona i maski i zaposliće još jedan broj radnika. Austrijska fabrika Šibel postaviće za petnaestak dana kamen temeljac. Takođe je dogovoreno da nemačka fabrika koja je iznajmila halu u industrijskoj zoni krene sa radom. Oni imaju ugovor sa nemačkom fabrikom BMW i tu će raditi oko 300 radnika. Vlasnik te fabrike ima sigurno tržište i u više od deset država u svetu ima svoje pogone – naglasio je Marković.

Dragan Marković Palma je rekao da je Skupština grada od 1.juna trebala da šalje decu u Grku na more, ali da se još uvek ne zna kakve će uslove da traži Grčka za turiste koji dolaze. 

-U Grčku su trebala da idu deca koja završe srednju školu, kao i deca koja završe četvrti i osmi razred osnovne škole. Za sada ne znamo šta će biti ali se nadam da ćemo za dvadesetak dana saznati kakvi su kriterijumi za prelazak granice – istakao je Marković. 

On je još rekao da očekuje da ova sezona bude turistički najbolja za naš grad.

-Već je veliko interesovanje turista iz cele Srbije da ovde provedu odmor. Nadležni iz Akva voza su nas zvali i kažu da je već od sada počelo veliko interesovanje ne samo da dolazi jednom nedeljno već svakog dana. Mi ćemo da obezbedimo uslove i pozovemo sve one koji žele da se lepo odmore, da dođu u Jagodinu jer ovde imaju šta da vide – kazao je Marković.

Obilasku radova su prisustvovali i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, načelnik Školske uprave u Jagodini Života Starčević i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Jagodine Nikola Radosavljević.

DECA PONOVO U VRTIĆIMA

Predškolska ustanova ,,Pionir” iz Jagodine u ponedeljak 11. maja ponovo počinje sa radom.

-Za povratak u vrtiće je prijavljeno oko 200 mališana. Roditelji su obavešteni da isključivo kreću deca kojima je vrtić nužan i neophodan jer roditelji rade. Roditelji moraju da donesu potvrdu sa radnog mesta da su u obavezi da budu na radnom mestu i moraju da donesu potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu deteta. Za početak su otvorena tri objekta u gradu – rekla je direktorka PU ,,Pionir” Violeta Nikolić.

J.L.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .