Naslovna // Tema dana // Potpisan ugovor o istraživanju novih izvorišta vode

Potpisan ugovor o istraživanju novih izvorišta vode

-Grad Jagodina u ovom trenutku nema problema sa snabdevanjem vodom, nema ograničenja u potrošnji vode, a cena je jedna od najnižih u Srbiji, ali ovim projektom cilj nam je da narednih godina sva naselja u našem gradu imaju zdravu pijaću vodu – rekao je Ratko Stevanović

Foto: TV Kopernikus

U Skupštini grada Jagodine, prošle srede, je potpisan ugovor o izradi projekta primenjenih hidrogeoloških istraživanja na teritoriji Jagodine.
Reč je projektima radi proširenja kapaciteta izvorišta ,,Ribare“ i otvaranja novog izvorišta ,,Končarevo“. Takođe vršiće se istraživanja radi otvaranja lokalnih izvorišta na području Jagodine. Na taj način stvoriće se mogućnosti da Jagodina i sva sela u dužem vremenskom periodu imaju dovoljno zdrave pijaće vode.

Ugovor su potpisali načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine i komunalne poslove Aleksandra Dimitrijević i direktor preduzeća ,,Gea Water Work“ iz Smedereva Ivan Tanasković.

-Proširićemo izvorište Ribare i dodaćemo još jedno izvorište u selu Končarevo čime može da se obezbedi voda za 22 sela. Tako će Jagodina i 52 sela imati vodu što je strateški važno za razvoj cele naše opštine – rekla je Aleksandra Dimitrijević.

Ivan Tanasković je istakao da će se projektnom dokumentacijom predvideti novi bunari.

-Cilj ovog projekta je da predvidimo nove hidrogeološke objekte koji će obezbediti dovoljnu količinu vode za sva naselja, kako bi dobili takozvano rešenje o istražnom pravu na osnovu koga će lokalna samouprava ući u proceduru ugovaranja poslova za izradu novih bunara za vodosnabdevanje – izjavio je Tanasković.

Jagodina je i do sada imala dovoljne količine zdrave pijaće vode, nije bilo nestašica vode, a nedavno su zamenjene vodovodne cevi i modernizovano je izvorište u Ribaru što potvrđuje da lokalna samouprava vodi računa o svojim građanima i o ovom važnom životnom resursu.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je ovom prilikom izjavio da se prema vodi treba odnosti sa poštovanjem i odgovorno kako bi se izbegle posledice u budućnosti.

-Grad Jagodina u ovom trenutku nema problema sa snabdevanjem vodom, nema ograničenja u potrošnji vode, a cena je jedna od najnižih u Srbiji. Ali moramo i da mislimo na budućnost i zato imamo planove da povežemo na postojeću vodovodnu mrežu sva naselja za koje postoji tehničko i ekonomsko opravdanje, a za ona naselja gde ne postoji takvo opravdanje radićemo lokalne vodovode u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i sve te vodovode preneti na upravljanje i održavanje Javnom preduzeću ,,Standard“. Da bismo to realizovali potpisali smo ovaj ugovor sa projektantskom kućom koja će izvršiti hidrogeološka istraživanja na teritoriji grada Jagodine i utvrditi moguća izvorišta za povećanje kapaciteta izvorišta ,,Ribare“ i lokalnih voodvoda. Cilj nam je da narednih godina sva naselja u našem gradu imaju zdravu pijaću vodu – naglasio je Stevanović.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Jagodine Nikola Radosavljević je rekao da je grad do sada odvajao velika sredstva za vodosnabdevanje.

-U prethodnom periodu je uloženo više od 4,5 miliona evra u vodovodnu infrastrukturu i obnovu izvorišta. Potpisivanje ovog ugovora je deo strateškog projekta koji će da obezbedi bolje vodosnabdevanje jer će svaki građanin da ima vodu u svom domu. Ovo nije projekat za danas već za budućnost – rekao je Radosavljević.

Direktor Javnog preduzeća ,,Standar“ Dragan Lukić je izjavio da je ovim ugovorom počela realizacija jednog od najvećih projekata u istoriji grada kada je reč o vodosnabdevanju.

-Time će se rešiti snabdevanje vodom svih stanovnika na teritoriji Jagodine. Ova projektna dokumentacija podrazumeva te hidrotehničke uslove, dokazivanje kvaliteta i kvantiteta vode, istražne radnje tako da će za narednih nekoliko godina svi imati zdravu pijaću vodu – naglasio je Lukić.

Član Gradskog veća Zoran Gligorijević je rekao da je po nalogu predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme, stručna ekipa obišla 60 mesnih zajednica u gradu i selima i popisala sve probleme.

-U neki mesnim zajednicama problem je bila voda, naročito u selima koja su udaljena od grada i gde tehnički nema mogućnosti da sa Morave dobiju vodu. Pozdravljam ovaj projekat da se izvrše ispitivanja i u tim planinskim selima kako bi oni dobili vodu i tako imali potpuno iste uslove za život kao stanovnici gradskih mesnih zajednica – izjavio je Gligorijević.

Plan lokalne samouptave u Jagodini je da se u narednom periodu, na gradski vodovod priključe sva sela kod kojih postoje tehničke mogućnosti za to, ili da se izrade lokalni vodovodi, kako bi svi stanovnici i u gradu i u selima imali zdravu vodu za piće.

J.L.


tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .