Naslovna // Tema dana // Sednica Skupština grada Jagodine: Doneta odluka o subvencionisanju cena pijačnih usluga

Sednica Skupština grada Jagodine: Doneta odluka o subvencionisanju cena pijačnih usluga

Za ovu odluku glasali su i opozicioni odbornici, tako da je ona usvojena jednoglasno. Jagodinski poljoprivredni proizvođači imaju već 16 godina besplatne tezge na jagodinskoj pijaci

Foto: TV Kopernikus

Na 6. sednici Skupštine grada Jagodine, kojom je predsedavao predsednik skupštine Dragan Marković Palma, jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda bila je odluka o subvencionisanju cena pijačnih usluga. Ovom odlukom registrovana poljoprivredna gazdinstva čiji su vlasnioci fizička lica kojima je to jedini izvor prihoda, imaju pravo na subvenciju u visini od 100 odsto cene usluga plaćanja zakupa tezgi i pijačnog prostora na pijacama u Jagodini. Za ovu odluku glasali su i opozicioni odbornici, tako da je usvojena jednoglasno. Inače, već 16 godina poljoprivredni proizvođači imaju besplatne tezge na jagodinskoj pijaci.

-Od prvog ulaska Jedinstvene Srbije i Dragana Markovića Palme u Skupštinu grada, lokalna samouprava je preuzela niz aktivnosti kojima bi omogućila da se standard života u seoskim naseljima izjednači sa standardom života u gradskom naselju. Ja bih samo napomenuo neke od tih stvari: asfalt u svakom selu, svakom sokaku, gas u svakom selu, novi domovi kulture, lekarske ambulante, sportski tereni i kulturno-umetnička društva. Sve se to finansira bez ijednog dinara građana, sve ide iz budžeta grada. Kao što znate, već 16 godina, oslobođeni su i plaćanja  poreza na šumsko i poljoprivredno zemljište, besplatne su tezge na pijaci za sve one proizvođače, a takođe i jedan izuzetno funkcionalan prostor za prodaju mleka i mlečnih proizvoda. Takođe, i to je besplatno. Napomenuo bih da grad plaća za poljoprivrednike besplatno čišćenje stoke. Takođe, grad daje isti iznos sredstava za protivgradne strelce kao i država, s tim što grad daje za one udaljene protivgradne stanice i naftu. Ono što je danas najvažnije, a to su dve stvari: besplatan prevoz za sve građane, a takođe i jedinstveni smo u Srbiji koji su radili atarske puteve tako da proizvođači do svojih njiva mogu da dođu i automobilima. To je dovelo do toga da, zbog takvog odnosa lokalne samouprave prema poljoprivrednim proizvođačima, imamo niže cene poljoprivrednih proizvoda na jagodinskoj pijaci nego što je to u drugim gradovima. Mislim da je to smanjeno i za 20 procenata. S druge strane, pomažemo i onima koji kupuju te poljoprivredne proizvode i na taj način se značajno podiže opšti standard građana na teritoriji grada Jagodine –rekao je Ratko Stevanović, gradonačelnik grada Jagodine.

Odbornici su na sednici usvojili i odluku o izmenama odluke o naknadama za korišćenje javnih površina. Pandemija kovida 19 izazvala je krizu i smanjenje privredne delatnosti tako da su ovom odlukom smanjene naknade za 50 odsto u 2021.godini. Usvojen je i predlog rešenja o imenovanju direktopra Javnpog preduzeća Zoološki vrt u Jagodini. Na period od četiri godine imenovana je Ivana Ristić Ilić koja je do sada obavljala funciju vršioca dužnosti.  Odbornici su usvojili i ostale tačke dnevnog reda, sa odlukama bitnim za normalno funkcionisanje grada.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .