Naslovna // Tema dana // Srbiji je mesto gde je evropski kapital

Srbiji je mesto gde je evropski kapital

Srpska delegacija predvođena Draganom Markovićem Palmom boravila u Bariju

Privredno politička delegacija obišla je kompaniju „Gruppo Turri”. 12 predsednika opština i gradonačelnika sa Barijem potpisala Protokol o poslovno tehničkoj saradnji, napravljeni kontakti sa rukovodstvom luke Bari, a očekuje se dolazak novih italijanskih privrednika koji će pogledati šta Jagodina i Srbija nude

Političko-privredna delegacija Srbije prvog dana posete Italiji razgovarala je sa čelnicima Administracije regiona Pulja i Skupštine Barija i ukoliko zažive te ideje, već sledeće godine bi preko 2.000 hodočasnika moglo besplatno da poseti tu regiju, grad Bari i bazilku Svetog Nikole. Pored toga na sastancima koji su održani prvog dana posete delegacija je dotakla niz tema koje mogu biti od koristi obema stranama, a okosnica svih bila je nastavak ulaganja italijanskih kompanija u Srbiji.
– Srbiju i Bari veže bazlika Svetog Nikole, gde su pohranjene mošti tog svetog čoveka, a poznatno je da „pola Srbije slavi Svetog Nikolu, a pola ide na slavu”. Organizovaćemo dolazak 2.000 vernika iz Srbije koji slave Svetog Nikolu u Bari i tu ideju sprovešće i prisutni gradovi. Vernici će dobiti besplatni petodnevni boravak u Bariju i priliku da vide svečeve mošti koga neizmerno poštuju, rekao je Dragan Marković u susretu sa vodećim političarima iz te oblasti.

On je predložio bratimljene Jagodine i Barija, kao i da u bratimljenju učestvuju 11 gradova iz Srbije, članovi delegacije.
– Želimo da centralna Srbija bude italijanska baza za saradnju sa Jugoističnom Evropom, jer Srbija ima bescarinske sporazume sa Rusijom, Turskom, kao i drugim državama članicama CEFT-a. Italijanska preduzeća koja loše rade zbog visokih carina u tim državama mogu preko Srbije da ostvare profite, objasnio je Marković.

Jedna od tema bila je povećanje broja turista, jer se u tom smislu, po rečima Markovića, Koridor 11 Bar-Bari ne koristi ni 2 odsto.
– Ako potpišemo sporazum između Barija i Jagodine, kao nosilaca, i prisutnih gradova, možemo sledećeg leta da vam dovedemo bar 30.000 srpskih turista, naglasio je on i dodao da prisutni gradovi imaju lokalne televizije i na njihovom programu biće reklamirani turistički potencijali Pulje i Barija.

Pored toga, Marković je najavio da će izvestan broj učenika sledećeg leta ići na besplatan odmor u Bari. Marković je domaćinima predložio da izvrše razmenu studenata, odnosno da godišnja razmena bude od po 50 iz Srbije i Barija. O predloženima temama već u petak biće potpisana izjava o namerama.Marković je pozvao čelnike iz Barija da do kraja godine posete Jagodinu sa delegacijom od 30 do 40 ljudi.

Gradonačelnik Barija Mikele Emilijano složio se sa predlogom da potpiše izjavu o namerama, te da njegova administarcija počne sa radom u pravcu oživljavanja privredne saradnje.U Vladi regiona Pulja delagaciju su primili ministar za međunarodnu saradnju Silvija Godeli i ministar za ekonomiju Loredana Kapone.

Delegaciju Srbije u Bariju je dočekala ambasadorka Ana Hrustanović, a članovi delegacije su, pored ministra saobraćaja Aleksandra Antića, 12 gradonačelnika, 25 vlasnika preduzeća i 6 narodnih poslanika, kao i studneti Pedagoškog fakulteta.
– Ako je kapital EU došao u Srbiju, a to je očigledno iz slučaja italijanskih privrednika, ali i drugih država EU, onda je Srbiji je mesto u EU, rekao je prvi čovek privredno – političke delagacije Srbije Dragan Marković.
– Srbija treba da bude član EU ako nema dodatnih zahteva, a njih nema. Svi relevantni faktori koji odlučuju o sudbini Srbije i visoki evropski funkcioneri su to potvrdili – dodao je on.

Marković je podsetio da je preko 600 privrednika iz Italije otvorilo fabrike i preduzeća u Srbiji i konstatovao da to znači da je Srbija najsigurnija i najstabilnija država kada je reč o investicijama i ulaganjima.
– Postoji politička stabilnost i sami Italijani govore da je Srbija faktički već član EU. Ne može država gde se nalazli kapital iz svih evropskih zemalja, a to je Srbija, da ne bude član te velike porodice. Nadam se da već krajem sledeće godine nećete morati da nosite pasoše i čekate na carini, već da ćete preko Slovenije i Hrvatske bez pasoške kontrole slobodno ulaziti i voziti robu u Srbiju, rekao je Marković obraćajući se italijanskim privrednicima.

On je posetu političko – privredne delegacije Srbije gradu Bariju i regionu Pulja ocenio sa „odličan 5” i dodao da očekuje da nekoliko privrednika iz Srbije napravi posao ili dugoročnu saradnju, kao i da neki od prisutnih privrednika iz Italije dođu u Srbiju.
– Nismo otvoreno i javno govorili o firmama koje će doći u Jagodinu, zbog toga što su radnici u firmama, koje u Srbiji šire delatnost, uplašeni za svoj posao. Pokušavamo da objasnimo njihovim privrednicima da radnicima treba pričati da će sa dolaskom u Srbiju njihove firme imati veći obim poslova, odnosno da će se pojaviti na novim tržištima gde će prodavati robe bez carina. To znači da će biti veća stabilnost i sigurnost poslova za radnike u Italiji i nema razloga za taj strah, naveo je Marković.

Predstavnik italijanskih investitora u Srbiji Davide Tomasi podsetio je prisutne privrednike da preko Srbije mogu da računaju na tržište od 800 miliona potrošača u Rusiji, Turskoj, Beolorusji, Kazahstanu i članicama CEFT-a, te da postoje velike olakšice i subvenicije za investiranje u Srbiji. Investitor Nikola Baso je potvrdio privrednicima da su sva iskustva u Srbiji pozitivna. Na sastanku su predstavljene mogućnosti ulaganja u gradove u Srbiji i sprecifičnosti svih sredina.

Sastanku je prisustvovalo preko 50 privednika iz Barija i regiona Pulja,a srpsku delagaciju činilo je 25 privrednika, 12 gradonačelnika i 6 narodnih poslanika, kao i predstavnici Privredne komore Srbije.

Trećeg dana je sastanak sa rukovdstvom luke Bari imao i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.
– Jagodina je još jednom pokazala da je lider u Srbiji, da je grad za ugled i da čini sve da poboljša svoju ekonomiju, da zaposli ljude i modernizuje sve raspoložive pogone. Ono što me je zabrinulo i iznerviralo je stanje na našem aerodromu „Nikola Tesla” i to je još jedan dokaz da mnogo moramo da radimo na sebi, rekao je ministar Antić po povratku u Srbiju.

MARKOVIĆ POKLONIO GAZDI TURIJA SAT SA RUKE

Vlasnik Grupe Turi Mobilturi Vito Turi pitao je Dragana Markovića Palmu da li je neprikladno da mu pokloni zlatni „roleks”. Turi je ovo učinio zbog skoro familijarnih odnosa koje je ostvario sa Palmom i zato što on zaslužuje tako vredan poklon.
„Nisam primio poklon zato što ne bih mogao mirno da spavam kad bih uzeo ijedan poklon od nekog investitora ili bilo koga ko želi nešto da ulaže u Srbiji”, objasnio je Marković.

Palma je sa ruke skinuo svoj sat za koji je rekao da je vredan 130 evra i poklonio Turiju koji ga je odmah stavio na ruku. Marković je obrazložio da njegov sat ima veliku vrednost jer je poklonjen kao znak velikog poštovanja i prijateljstva prema Turiju.

REKLI SU O POSETI BARIJU

Meho Mehović, gradonačelnik Novog Pazara
– Svaki od gradova koji je bio u delegaciji kandidovao se za neku od novih investicija. Za nas je pozitivno da smo čuli od ministra Antića da će Srbija intenzivirati završetak Koridora 11 jer je to za nas i Italiju od velikog značaja. Prilikom potpisivanja tog sporazuma možemo očekivati veliku zainteresovanost Italijana. Novi Pazar će imati veliku korist od toga.

Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina
– Sjajne posete, odlični kontakti, veoma dobro iskustvo. Razumevanje koje je iskazano za srpsku svarnost i opredeljenje da budemo deo EU i modernih tokova tržišta predstavlja za nas veliki izazov. Ovo je šansa da predstavimo industrijsku zonu koju imamo i privučemo još investitora. Zrenjanin već ima italijanske investicije koje su proširene i ugovori produženi. Koridor koji bi povezivao Srbiju preko Crne Gore do Barija za nas je značajan jer to je put za poljoprivredne proizvode, nova tržišta ali i za ljude, turiste, ekskurzije.

Miodrag Nikolić Feman
– Odlična i uspešna poseta. Ja sam ponudio zamenu kompletne rasvete Bariju gratis, odnosno da Feman postavi LED sijalice koje pravi a da oni plate uštedu koju će ostvariti za pet godina. Ima dosta italijanskih proizvođača i biznismena koji vide Srbiju kao potencijalno tlo za širenje proizvodnje.

Miroljub Radovanović, vlasnik kompanije Jela
– Imao sam priliku da posetim jednu ozbiljnu fabriku, veliku proizvodnju koja je jedan od lidera u Evropi a to je Gruppo Turri. Kod njih sve savršeno funkcioniše i zaista su primer dobrog poslovanja. Veoma sam zainteresovan za saradnju i s nestrpljenjem očekujem otvaranje njihovih pogona. Mnogo novog sam video kada je u pitanju poslovanje. Kompletna poseta bila je od višestrukog značaja.

Anita Mitrović

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .