Naslovna // Tema dana // Tema sastanka u “Pioniru”: Podrska inkluzivnom obrazovanju

Tema sastanka u “Pioniru”: Podrska inkluzivnom obrazovanju

U Predškolskoj ustanovi „Pionir” u Jagodini danas je održan regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju kome su prisustvovali predstavnici šest opština Pomoravskog okruga škola, domova zdravlja i centara za socijalni rad, kao i predstavnici Društva učitelja. Na sastanku je bilo i reči o upisu dece u prvi razred osnovne škole i specifičnim problemima u učenju, kao i o polaganju završnog ispita na kraju obaveznog obrazovanja za učenike kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška.

– Razgovarali smo o primeni inkluzivnog obrazovanja u praksi. Mreža podrške uz Ministarstvo prosvete i UNICEF-a čini sve da olakša obrazovanje dece sa poteškoćama u razvoju, da olakša njihovim roditeljima, školama i prosvetnim radnicima. Mreža reaguje tako što na poziv roditelja ili nastavnika direktor škole sa stručnim saradnikom dolazi na teren i uz pregled dokumentacije daje stručne savete za olakšavanje učenja dece. Obuhvaćene su sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u regionu – izjavila je koordinator lokalne Mreže podrške inkluzivnog obrazovanja za Pomoravski okrug Snežana Mitrović.

Ona je pozvala kolege koji rade u predškolskim ustanovama i školama da se jave Mreži podrške, a kontakt telefoni su na sajtu Ministarstva prosvete.
Koordinator za inkluzivno obrazovanje Školske uprave u Jagodini Dubravka Jovanović kaže da se Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju sastoji od 80 stručnjaka iz cele Srbije.
– To je mreža koja pruža podršku svim školama, ustanovama, pojedincima, roditeljima, svima kojima je u porcesu sticanja inkluzivnog obrazovanja ta pomoć neophodna – rekla je Dubravka Jovanović.

Na sastanku je bilo i reči o upisu dece u prvi razred osnovne škole i specifičnim problemima u učenju, kao i o polaganju završnog ispita na kraju obaveznog obrazovanja za učenike kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška.

J. Zdravković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .