Naslovna // Tema dana // U crkvi Svete Petke u Jagodini svecani docek rize Svete Petke

U crkvi Svete Petke u Jagodini svecani docek rize Svete Petke

U crkvi Svete Petke u Jagodini u nedelju je organizovan svečani doček rize Svete Petke, koju je sa kivota gde počivaju mošti Svete Petke u rumunskom gradu Jaši, donelo sveštenstvo i crkveni odbor ove jagodinske crkve. Svečanom dočeku je prisustvovao veliki broj vernika kada je služen akatist.

Riza Sv.Petke

Riza Sv.Petke

Starešina crkve Sveta Petka Miodrag Matić je rekao da je riza dobijena uz pomoć monaha Kleopa, Srbina koji je tamo na postdiplomskim studijama.
– Puni smo lepih uspomena i osećanja. U crkvi gde se nalazi netruležno telo Svete Petke prodje oko 2.000 ljudi dnevno na poklonjenje. Bogosluženje je čitavog dana. Tamo ima puno monaha, puno studenata bogoslovije. U minut do 12 smo uspeli da donesemo rizu, odeždu Svete Petke jer do 2016. godine čeka se red da bi neko uspeo da dobije rizu. Hvala Gospodu Bogu i Svetoj Petki – rekao je u obraćanju vernicima Miodrag Matić.

Jagodinski sveštenici su u Rumuniji dobili i deo moštiju Svetog Petra Koriškog. Vernici su u molitvenom redu celivali mošti i rizu, a ostali vernici će to moći da učine svakog petka u pet sati kada će se služiti akatist Svetoj Petki u istoimenoj crkvi.
J.Zdravković
foto: A.Dobrosavljević

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .