Naslovna // Tema dana // U znak sećanja na ranija vremena

U znak sećanja na ranija vremena

 

-Ovaj spomenik podignut i u čast srpskog poljoprivrednika mučenika koji je izneo teret svih ratova i izdržavao zemlju i svoju porodicu na ovaj način – rekao je Zoran Gligorijević

 

U selu Glavinci kod Jagodine svečano je otkriven spomenik srpskom seljaku, jedinstven u Srbiji, kao deo obeležavanja 280 godina od osnivanja sela.

Spomenik srpskom seljaku podigli su meštani sela Glavinci u znak zahvalnosti selu i starijim  generacijama, u cilju očuvanja tradicije i sećanja kako se nekad obrađivala njiva. Spomenik je delo mladog vajara Ivana Markovića iz Jagodine. Napravljen od betona ali je patiniran u boju bronze. Prikazuje muškarca koji u jednoj ruci nosi motiku a u drugom testiju sa vodom, dok žena ide iza njega i nosi korpu sa hranom i motiku.

Spomenik su svečano, u prisustvu velikog broja meštana, otkrili potpredsednik mesne zajednice Zoran Gligorijević i najstariji meštanin sela Živko Vasiljević koji ima 93 godine i koji se celog života bavio poljoprivredom.

-Ovaj spomenik je uspomena na jedan način obrade poljoprivrednog zemljišta u prethodnom periodu. Svi smo mi ovako nekada išli u  njivu, i tako obrađivali zemljište. Sada se to radi na drugačiji način. Ovaj spomenik podignut i u čast srpskog poljoprivrednika mučenika koji je izneo teret svih ratova i izdržavao zemlju i svoju porodicu na ovaj način. Nismo čuli da negde u Srbiji postoji sličan spomenik. Neka mi budemo inicijatori da se slični spomenici podižu i u drugim mestima. Neka ovo bude objekat po kome će se Glavinci prepoznavati – rekao je Zoran Gligorijević i zahvalio se Skupštini grada Jagodine na podršci koju pruža ovom selu i gde je napravljen sportski centar, renovinar Dom kulture,  crkva i škola, a uskoro će biti završena i kapela na groblju.

Vajar Ivan Marković kaže da je ponosan što je njegovo delo izloženo na na jednom ovakvom javnom prostoru. Spomenik je napravio za četiri meseca sa svim majstorskim radovima, sa livenjem i patiniranjem.

– Ovo nije samo spomenik nama u Glavincima i Jagodini, već svima nama, jer mi svi vučemo korene od srpskog seljaka – rekao je Marković.

Meštani sela su ponosni što baš njihovo selo krasi jedan ovakav spomenik.

-Bilo bi dobro da svaki grad u Srbiji digne seljaku spomenik, a u Beogradu, u Knez Mihajlovoj, da naprave spomenik spomenik veći od Beograđanke jer taj Srbin seljak je hranio Srbiju i borio se da sačuva Srbiju i dan danas je čuva  – izjavio je Tomislav Jovanović iz Glavinaca.

Spomenik je podignut kao deo obeležavanja 280 godina od osnivanja sela, a nalazi se na važnoj raskrsnici u selu, kaže hroničar sela Rade Milosavljević.

-Ovo mesto gde se nalazi spomenik je najznačajnija raskrsnica u selu odakle vode putevi ka Kragujevcu, ka Juhoru, Rekovcu i Jagodini – kaže Milosavljević.

Meštani su tokom proslave koja je priređena ovom prilikom, a u duhu srpske narodne tradicije, zaigrali kolo.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .