Naslovna // Tema dana // Uskoro specijalne dozvole za kretanje za građane Jagodine

Uskoro specijalne dozvole za kretanje za građane Jagodine

Njih mogu da dobiju samo oni koji pomažu bolesnim osobama i starijima od 65 godina koje ne smeju da izlaze, a zahtev se podnosi Centru za socijalni rad u Jagodini, rekla je direktorka ove ustanove Biserka Jakovljević

Volonterima je zadovoljstvo što pomažu starijima

Skupština grada Jagodine i Centar za socijalni rad već četvrtu nedelju sprovode akciju podele pomoći osobama koje su u izolaciji: kako zbog pandemije korona virusa, tako i zbog svoje bolesti. Tako je bilo i devetog aprilskog dana. Ona je namenjena osobama starijim od 65 godina koje ne smeju da izlaze, socijalno ugroženim osobama, bolesnim licima i onima kojima nema ko da pomogne. Pomenute ustanove, u saradnji sa mladim volonterima na terenu, dele pakete koji sadrže hranu, higijenske proizvode, zaštitne maske i rukavice. Dnevno se podeli više stotina paketa po gradovima i okolnim selima, a do sada je podeljeno oko 3000 njih. Za građane Jagodine uskoro će biti uvedene i novine:

-Postoji mogućnost da se izdaju propusnice za građane koji imaju potrebu da se kreću van zabrane kretanja. To su pre svega ljudi koji se brinu o bolesnim i starijim licima koja imaju preko 65 godina.  Do propusnice se dolazi tako što se podnese zahtev Centru za socijalni rad u Jagodini ličnim dolaskom u ustanovu ili elektronskim putem na mejl: jagodina.csr@minrzs.gov.rs. U zahtevu je izričito potrebno napisati ime i prezime podnosioca zahteva, JMBG, adresu, funkciju koju obavlja i broj telefona. Takođe, potrebno je naglasiti i zašto je takva propusnica potrebna, kao i relaciju, datum i čas kada je potrebno da osoba izađe napolje tokom zabrane kretanja. Potrebno je dostaviti očitanu ličnu kartu i odgovarajuću lekarsku dokumentaciju za lice kome se pruža pomoć. Mi zahtev potom predajemo Gradskoj upravi. Gradska uprava se zatim obraća Ministarstvu i kada bude bila dobijena ta saglasnost, Grad će pozvati lica koja su dobila propusnice i izdati im potvrdu da se kreću i tokom policijskog časa –rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.

Paketi su izuzetno bogati i dovoljni za nedelju dana

Mladi voloteri istakli su da im je zadovoljstvo što mogu da pomažu starijim licima na ovaj način i u ovoj vanrednoj situaciji:

-Drago mi je da mogu da pomognem starijim licima jer im je pomoć potrebna u ovom trenutku – bile su reči volonterke Anđele Obrenović.

-Utisci sa terena su pozitivni i zadovoljstvo mi je da pomažem starijim ljudima u ovoj situaciji –rekao je volonter Lazar Pajić.

Osobe koje su primile pomoć istakle su da su zadovoljne paketima, ljubaznošću mladih volontera i brigom koju grad Jagodina vodi o njima:

-Puno mi znači ova pomoć pošto sam invalid jedne vrste i nemam nikakva primanja. Osim volontera i grada Jagodine nema ko da pomogne. Zahvaljujem se predsedniku Skupštine grada i Centru za socijalni rad –rekao je jedan gospodin tokom primanja pomoći.

Primaoci pomoći istakli su da im ovo puno znači

-Ova pomoć je stigla u pravi čas za nas nemoćne. Pomaže mi komšiluk, a deca trenutno nisu sa mnom. Hvala predsedniku i gradu Jagodini na brizi –bile su reči jedne penzionerke.

-Zahvaljujem se ovoj deci i to ne mogu nikada da im zaboravim –rekla je jedna gospođa.

-Pozvala sam za pomoć zbog dece najviše. Hvala vam od srca na pomoći. Sve je super, a za masku vam posebno hvala, baš mi je bila potrebna –izjavila je jedna sugrađanka.

Raspodela paketa biće nastavljena dok bude trajalo vanredno stanje, a na građanima je da u ovom trenutku budu disciplinovani, ostanu kod svojih kuća jer na taj način brinu o sebi, ali i o drugima.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .