Naslovna // Tu oko nas // Crveni krst Paraćina uručio priznanja velikim humanistima

Crveni krst Paraćina uručio priznanja velikim humanistima

Nagrade su dobili i mladi učesnici konkursa „Krv život znači“ koji je ove godine raspisao Crveni krst

Nagrađeni učesnici konkursa “Krv život znači”: Foto Crveni krst Paraćin (Facebook)

Priznanja onima koji donirali krv više od 35 puta uručena su prošlog utorka u prostorijama Crvenog krsta u opštini Paraćin. Svečanost je upriličena povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maja.

Oni koji su se najviše istakli dobrovoljnim doniranjem dragocene tečnosti su Tomislav Milisavljević i Goran Janković, koji su tokom svog života dali oko 60 litara krvi. Tomislav je krv donirao čak 85, a Goran 78 puta. Njima, ali još 13 ljudi, tom prilikom uručene su nagrade Crvenog krsta, kao znak zahvalnosti za iskazanu humanost kad god je to bilo potrebno:

-Naša poruka je da svako pomogne koliko može. To se najbolje može uraditi davanjem krvi, tako se može spasiti nečiji život. Ova nagrada mi mnogo znači, neko misli na nas davaoce. To nas motiviše da i dalje dajemo krv. Kada nas se sete i to je dovoljno –rekao je Milosavljević.

-Što više  mladih ljudi treba da da krv, a to je bolje za sve nas. Nagrada mi znači puno, ali najveća je satisfakcija kada nekome spasiš život. Ništa lepše od toga –istakao je Janković.

Goran Janković krv je dao 78 puta

Istog dana, uručene su i nagrade najboljim učesnicima konkursa Crvenog krsta „Krv život znači“, u kom su učestvovali osnovci i srednjoškolci iz osam osnovnih i dve srednje škole sa teritorije opštine Paraćin. Oni su na ovu temu izrađivali pesme, eseje i crteže, a prijavljeno je bilo ukupno 99 radova.  Kao nagradu, učesnici su dobili po knjigu i zahvalnicu:

-Ovo priznanje je značajno kako za mene, tako i za ostale volontere. Na ovaj način pokazujemo koliko je krv vredna života. Ja sam napisao jednu pesmu kao znak pažnje, a to je ujedno i poziv za sve ljude da daju krv ukoliko su u mogućnost. Tako mogu da spasu ne jedan, već nekoliko života –rekao je Ognjen Gavrilović.

-Ovo priznanje mi mnogo znači. Ja sam osvojila prvo mesto za literarni rad i smatram da je ovo jako bitno za decu i odrasle, kako bi oni možda jednog dana postali dobrovoljni davaoci krvi. Jedna jedinica može da spasi tri života, što je veoma značajno –rekla je Dijana Vasić.

Aleksandra Atanasković iz paraćinskog Crvenog krsta istakla je da je zadovoljna odzivom, uprkos situaciji sa pandemijom korona virusa, zbog koje većina dece niije mogla ni da pohađa školu:

-Pozvali smo danas sve dobrovoljne davaoce koji su krv dali preko 35 puta. Podelili smo i  plakete „Široko srce“ Mesnoj zajednici Drenovac, kao i Elektrodistribuciji, s obzirom na to da oni uvek imaju veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi –rekla je Atanasković.

Crveni krst iz Paraćina se na ovaj način zahvaljuje svima koji se redovno odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Iz ove organizacije pozivaju sve ljude dobre volje i zdravlja da doniraju krv kako bi spasili nečiji život, sa nadom da će u budućnosti biti što više vlasnika ovih nagrada koje dokazuju iskazanu humanost.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .