Naslovna // Tu oko nas // Dijaspora pomaže poplavljenima

Dijaspora pomaže poplavljenima

Vrednost prikupljene robe preko pola miliona evra

Članovi organizacije obilazili Paraćince

Članovi organizacije obilazili Paraćince

Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije, pokrenula je veliku akciju pomoći ugroženim domaćinstvima u Srbiji i Republici Srpskoj pod nazivom “Borba protiv poplava”. Posle dva meseca od najvećih elementarnih nepogoda u poslednjih 100 godina sakupljena je oprema za domaćinstvo u vrednosti od preko pola miliona evra. Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” u Paraćinu je sprovela prvu veliku akciju pomoći poplavljenim područjima.

Za 52 poplavljena domaćinstva obezbeđena je vredna humanitarna pomoć u vidu bele tehnike u ukupnoj vrednosti od 2.266.650 dinara. Paraćinci su dobili 28 veš mašina, 26 kombinovanih frižidera, 23 električna šporeta i 8 zamrzivača. U pitanju su aparati koji imaju pet godina garancije, a isporučeni su uz pomoć prijatelja organizacije i sveštenstva crkve Svete Trojice u Paraćinu.

Paracinci srecni zbog pomoci

Pomoć je prvo isporučena Paraćinu zbog velike medijske zapostavljenosti, to je prva opština u nizu koja je dobila humanitarnu pomoć. U ovoj prvoj fazi akcije “Borba protiv poplava” biće obezbeđeno 1.000 aparata bele tehnike za oko 500 porodica iz Srbije i Republike Srpske.

-Svesni smo činjenice da donacije koje smo prikupili nisu velike u odnosu na katastrofu koja nas je zadesila, ali nas to ne sprečava da obezbedimo pomoć za što više porodica i mesta u granicama mogućnosti naše organizacije. Izuzetno nam je drago da smo uspešno završili, slobodno mogu reći, do sada najveću akciju naše organizacije u vrednosti od preko 20.000 evra i da smo obezbedili neophodnu pomoć za čak 52 poplavljene porodice u Paraćinu. Žao nam je stotine drugih porodica koje nismo uspeli da obiđemo i pomognemo usled ograničenih sredstava-kaže Igor Rašula, predsednik organizacije “Srbi za Srbe” i dodaje da su članovi ove organizacije srećni ako su bar unesrećenim ljudima vratili nadu.

urucivanje pomoci

Humanitarna organizacija poziva sve nadležne institucije, fondacije i pojedince da pomognu poplavljenim porodicama u Paraćinu, jer je čak 1.200 domaćinstava teško nastradalo u majskim poplavama, a voda je u mnogim kućama prelazila i nivo od 2.5 metra u šta su se uverili članovi organizacije na licu mesta. Ova organizacija poziva i sve dobre ljude u Srbiji i širom sveta da se uključe tako što će uplatiti sredstva u skladu sa svojim mogućnostima na neki od računa organizacije, čiji je sajt www.srbizasrbe.org/donacije.

Tekst i foto Z. Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .