Naslovna // Tu oko nas // Drugi Sajam zdrave hrane u Rekovcu: Miris, ukus i lepota srpske tradicije

Drugi Sajam zdrave hrane u Rekovcu: Miris, ukus i lepota srpske tradicije

Učestvovalo je oko 16 udruženja iz različitih krajeva Srbije. Svi su dobili nagrade, a priređen je i bogat kulturno-umetnički program

Foto: TV Kopernikus

Sajam zdrave hrane, drugi po redu, održan je protekle subote u porti Crkve svetog Romana u Rekovcu.

Učešće je uzelo 16 udruženja iz različitih krajeva Srbije, a koja se bave očuvanjem srpske tradicije kroz spremanje domaćih slanih i slatkih specijaliteta, kao i kroz tkanje i veženje. Kišu, koja je najavljivana za taj dan, zamenilo je sunce, tako da je na radost organizatora i izlagača, sajam uspešno održan.

-Cilj ove manifestacije je druženje. Želimo i da pokažemo naša stara jela, da se tradicija ne zaboravi. Prezadovoljna sam brojem učesnika. To su sve moji prijatelji. Bili smo i mi na njihovim manifestacijama, ima i novih koji su došli, pa ćemo se i mi odazvati na njihov poziv. Nadam se da će još biti ovakvih manifestacija i zahvaljujem se svima koji su pomogli u njenom održavanju –rekla je Dragica Marković, predsednica Udruženja „Slatki zalogaj“ iz Rekovca. Ovo udruženje osnovano je 2019. godine, ima desetak članova i bavi se spremanjem domaće hrane i drugim aktivnostima.

Članice brojnih udruženja potrudile su se da u Rekovcu tog dana predstave duh kraja iz kog su došle, tako da je svaki štand plenio posebnom lepotom. Na njima su se mogli videti slani specijaliteti poput pogača, proja, kiflica, pita od domaćih kora, čvaraka sarmica i punjenih paprika, pa sve do domaćih slatkiša poput vanilica, galeta, kolača sa višnjama, rolata sa džemom. Svaki od ponuđenih specijaliteta mamio je mirisom, a ukusom nikako nije razočarao. Na štandu Tatjane Šljivić iz Etno udruženja „Korman“ kod Aleksinca moglo se zaista probati nešto posebno.

-To je torta od mlevenog pasulja sa višnjama, bez grama masnoće i margarina. Ova torta datira iz perioda još pre Prvog svetskog rata. Stranci imaju „Saher“ tortu, a mi imamo ovu –rekla je ona.

Tokom trajanja manifestacije, među učesnicima i posetiocima vladalo je pozitivno raspoloženje.

-Jako je lepo uređeno ovo crkveno dvorište. Udruženje „Slatki zalogaj“ je bilo na našoj manifestaciji „Pantelejmonski dani“. Zaista nam je prijatno i lepo ovde –rekla je Jelena Rašković iz Udruženja „Zlatni vez“ iz Aleksandrovca.

Foto: TV Kopernikus

Bilo je i različitih napitaka poput domaćih sokova od jabuke i paradajza, a sastavni deo ponude bili su tkani i veženi predmeti poput kapa, krpa, narodne nošnje i ćilima na kojima su se mogli videti šareni i unikatni motivi. Ova vrsta ponude privukla je veliku pažnju posetilaca koji su se raspitivali kako za način njihove izrade, tako i za cenu.

Događaju je prisustvovao i Vladimir Stepanović, pomoćnik predsednika opštine Rekovac. On je istakao da je održavanje jedne ovakve manifestacije od velikog značaja: kako za razvoj turizma opštine Rekovac, tako i za očuvanje srpske tradicije.

-Ovo je jedna sjajna manifestacija, pre svega zato što nas podseća i uči o našoj tradiciji, korenima i poreklu. Baš ti koreni u narednim godinama i decenijama obavezuju nas da budemo bolji i vredniji. Udruženje „Slatki zalogaj“ nas podseća da samo udruženi i puni elana možemo napred. Tu mislim na porodicu, posao, društvenu zajednicu i naše živote. Ova manifestacija je u povoju i mislim da će u narednim godinama tek dobiti na značaju, a opština Rekovac u svakom smislu podržava sve, ne samo manifestacije ovog karaktera. Nadam se da će Sajam zdrave hrane u narednim godinama dostići pravi zenit –istakao je Stepanović.

Foto: TV Kopernikus

Prisutni su tog dana imali prilike daa uživaju: kako u kvalitetnoj hrani, tako i u bogatom kulturno-umetničkom programu koji se sastojao od folklornih nastupa, recitacija i narodnih pesama, a sve u izvođenju mladih ljudi, koji su tako pokazali da im je stalo do negovanja srpske tradicije. Zanimljivo je da se na sceni prisutnima predstavio i plesni par „Desko“ koji je izveo salsa tačku. Svi izvođači su oduševili prisutne, a oni su ih nagradili burnim aplauzima.

Svi učesnici dobili su nagrade u vidu pehara, diploma i zahvalnica, a povelju za bratimljenje sa Udruženjem „Slatki zalogaj“ dobilo je Udruženje „Etno čitluk“. Pokrovitelj događaja je Opština Rekovac, a iz organizacije su izrazili nadu da će sledeći Sajam zdrave hrane biti još bogatiji raznim specijalitetima, te i da će proteći, kao i ovaj, u odličnoj atmosferi sa još većim brojem izlagača i posetilaca.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .