Naslovna // Tu oko nas // Epidemiološka situacija u Pomoravlju vrlo nepovoljna

Epidemiološka situacija u Pomoravlju vrlo nepovoljna

“Pritisak je ogroman zbog ograničenog broja mesta i broja kiseonične potpore. Svakog jutra menjamo kadrove, a i dalje radimo hitne stvari koje se tiču hirurgije i malignih bolesti” rekao je tokom konferencije Slobodan Gajić, direktor Opšte bolnice u Ćupriji

Foto: Opština Ćuprija (Facebook)

Medicinski deo štaba za vanredne situacije u Ćupriji održao je proteklog četvrtka konferenciju za novinare povodom aktuelne epidemološke situacije u toj opštini, ali i čitavom Pomoravskom okrugu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje “Pomoravlje” u Ćupriji Goran Radovanović istakao je da je u Pomoravskom okrugu epidemiloška situacija veoma nepovoljna:

-U novembru mesecu, u Pomoravskom okrugu imali smo 5049 testiranih osoba, od kojih je 2586 bilo pozitivno. U tom mesecu 46 pacijenata je preminulo. U prvoj polovini decembra, imamo za 1700 više testiranih nego za ceo novembar. Testirane su 6742 osobe, a pozitivno je 2855 njih. To nam pokazuje da je situacija apsolutno nepovoljna. Bolest je takva i put prenošenja je takav da ne možemo da razdvajamo Paraćin, Ćupriju i Jagodinu, s obzirom na frekvenciju i cirkulaciju stanovništva, te ih tako i sagledavamo sve zajedno. Na teritoriji Pomoravskog okruga, imamo 87 registrovanih pozitivnih zdravstvenih radnika. Ako njima dodamo i one koji su u izolaciji, zdravstveni sistem je do te mere prenapregnut da ako se ta linija trenda nastavi ovim kontinuitetom ili krene uzlazno, ne znam dokle će zdravstveni sistem pre svega na teritoriji Ćuprije kao najvećem delu zdravstvenog sistema Pomoravskog okruga izdržati u punom kapacitetu i maksimalno kvalitetno ovaj posao odraditi. Što se tiče školstva, podaci za decembar koji su vezani za Paraćin, Jagodinu i Ćupriju iskaču u odnosu na ostale gradove. U Jagodini imamo 60 slučajeva među školskom populacijom, u Paraćinu 24, u Ćupriji 19, u Svilajncu i Rekovcu po pet, a u Despotovcu tri –rekao je Radovanović tokom konferencije.

Direktorka Doma zdravlja u Ćupriji Zorica Čenić rekla je da je poslednjih dana zabeležn nešto smanjeni broj prvih pregleda:

-Do sada je kroz COVID ambulantu prošlo 4849 osoba. Ukupan broj antigen testova koji je rađen od 20. novembra je 550. Samo u decembru, za prvih 16 dana urađeno je 350 testova, a od 18. marta u laboratoriju Doma zdravlja upućeno je 2732 pacijenata. U decembru je urađeno 714 testova –napomenula je Čenić.

Slobodan Gajić, direktor Opšte bolnice u Ćupriji, istakao je da se u toj bolnici dnevno hospitalizuje između 100 i 110 pacijenata, te i da se zbog broja mesta i kiseonične potpore stiglo do ivice funkcionisanja:

-Kao bolnica regionalnog tipa, imamo hospitalizovane pacijente iz svih gradova. Zadnjih dana raste broj hospitalizovanih iz Despotovca. Tokom novembra je bio malo veći priliv iz Svilajnca, ali sada se to smanjilo. U principu, krećemo se oko te brojke od 100 do 110 hospitalizovanih. Radi se o pacijentima sa teškom kliničkom slikom. Trećina bolnice radi u nekovid uslvima, tako da mi i dalje radimo hitne stvari što se tiče hirurgije i malignih bolesti. Na ivici smo funkcionisanja. Jednostavno, zbog broja mesta i zbog broja kiseonične potpore, ogroman je pritisak. Iako je sistem elastičan, svakog jutra menjamo kadrove, ali neko ispadne iz posla zbog lične pozitivnosti ili pozitivnosti člana porodice –naglasio je Gajić.

S obzirom na to da slede rizični dani, poput proslave novogodišnjih i božićnih praznika,  medicinski deo Kriznog štaba jednoglasno je uputio apel građanima Pomoravskog okruga i Srbije da se striktno pridržavaju svih mera u borbi protiv korona virusa.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .