Naslovna // Tu oko nas // Ministar Krkobabić obišao selo Ursule kod Rekovca: Procena štete u toku, pomoć stiže i od države

Ministar Krkobabić obišao selo Ursule kod Rekovca: Procena štete u toku, pomoć stiže i od države

„Sve je zapisano i to ide Vladi Srbije. Ubeđen sam da ćemo pomoći maksimalno, sve mora da se nadoknadi. Apelujem na ljude iz „Srbijavoda“ da munjevito stignu ovde“ rekao je ministar za brigu o selu tokom posete

Foto: TV Kopernikus

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić posetio je protekle srede selo Ursule kod Rekovca.

Ovo selo, koje ima nešto više od 60 domaćinstava, pretrpelo je veliku štetu tokom nedavnih poplava. Mnogima je voda ušla u kuće, plodne oranice su takođe natopljene, a voda je nanela štetu i Domu kulture i područnom odeljenju škole „Svetozar Marković“ u ovom selu. Meštani kažu da ovakve poplave ne pamte.

-Voda mi je ušla u kuću, uništila je sve što je moglo da se uništi. Ništa nemam više –rekao je Milovan Živković.

-Odnela je ono od čega živimo najviše. Prolazila je kroz štale i sve druge objekte, useve kukuruza, pšenice, deteline, bašte, plastenike… Ostale su samo prazne ruke –rekao je Saša Brkić.

Aktuelna situacija bila je i povod dolaska ministra Krkobabića. Meštani su tom prilikom razgovarali sa njim i predstavili mu probleme sa kojima su se suočili zbog nedavnih poplava.

Foto: TV Kopernikus

-Predsednik opštine i predstavnici rukovodstva opštine su sve zapisali. To sve ide Vladi Srbije, izvršiće se procena i ja sam ubeđen da ćemo pomoći maksimalno. Založiću se lično da to ide. U nepovrat je otišlo 200 hektara. Videćemo šta tu može da se učini, šteta mora da se nadoknadi, ali moramo da vidimo i da li može nešto da se pomogne u međuvremenu. Putevi su otišli, to je uglavnom tucanik. To je negde oko 40 kilometara tih puteva koje moramo da saniramo. Ima nešto i od ovih asfaltnih puteva. Te stvari ćemo ozbiljno da sagledamo i u najskorije vreme da rešimo. Apelujem na ljude iz “Srbijavoda” da munjevito stignu ovde. Škola zahteva adaptaciju. Taj pod mora da bude nov i oni zidovi moraju da se okreče –rekao je Krkobabić između ostalog.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je tom prilikom da u ovom selu trenutno imaju problema sa rečnim koritom, putevima i stambenim objektima.

-Napravili smo neki plan, sumirali smo svu štetu koju imamo. Komisije su i dalje na terenu, Levač ima 32 sela. Verujem da će država stati iza nas da će nam pomoći da se ovaj narod vrati onom starom životu koji je živeo, a to je pre svega miran život –rekao je Đorđević.

Predsednik opštine Rekovac zatražio je od Ministarstva za zaštitu životne sredine 200 kontejnera za celu opštinu. Ujedno se i zahvalio ministru na poseti u ovoj teškoj situaciji i obećanju koje je dala država, a to je da će uraditi most u Rekovcu, očistiti korita reke i propusne kanale.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .