Naslovna // Tu oko nas // Obeležen Dan opštine Ćuprija

Obeležen Dan opštine Ćuprija

Prisutnima su se obratili predsednik opštine Ninoslav Erić i predsednik Skupštine opštine Branimir Tazić. Počasnim građaninom proglašen je direktor kompanije „Džon Ćiao Nengjuan Kđi“ Kuan Si He, koji je dobio Ključ grada. Nagrađeni su i đaci generacije, kao i 20 strelaca protivgradne stanice radarskog centra Bešnjaja, a priređen je i prigodan kulturno-umetnički program

Kuan Si He i Ninoslav Erić tokom obeležavanja Dana opštine Ćuprija

Dan opštine Ćuprija, 13. oktobar, obeležen je protekle nedelje svečanom priredbom u sali Muzičke škole „Dušan Skovran“.

Na ovaj dan, pre 75 godina, jedinice Crvene armije i jugoslovenskih partizana oslobodile su ovu opštinu od fašističkih okupatora. Tokom svečane akademije, predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić istakao je da je oktobar postao mesec kada Ćuprija slavi svoj praznik i kada počinje da planira šta sve treba da uradi do sledećeg. Prilikom obraćanja prisutnima, Erić se dotakao svega onoga što je učinjeno za opštinu i onoga što će se tek uraditi:

-Prošle godine, u ovo vreme i na ovom mestu, najavio sam da će 2019. godina biti godina koja će po mnogo čemu biti prelomna, prekretnica u privrednom i infrastrukturnom razvoju sadržaja koji ovaj grad čne drugačijim, a nama naravno lepšim od svih drugih. Privredni zamajac koji je toliko godina stajao, što zbog pogrešnih privatizacija, što zbog pogrešnih odluka, iznova je pokrenut i on će se u vremenu pred nama sve brže okretati i donositi nova radna mesta, veće plate i bolji standard za naše sugrađane. To vreme pred nama više nećemo meriti godinama, već mesecima –rekao je Erić između ostalog. Tom prilikom, osvrnuo se na saradnju sa kineskim investitorima, otvaranje novih fabrika, rekonstrukciju Doma zdravlja, izgradnju novog mosta, ali i atletskog kompleksa.

Prisutnima se obratio i predsednik Skupštine opštine Ćuprija Branimir Tazić, koji je istakao da su tokom ove godine imali 46 zasedanja gde su razmatrana sva pitanja vezana za razvoj opštine:

-Slika Ćuprije, gledana kroz prizmu privrednih prijatelja, infrastrukturnih ulaganja i kulturnih desavanja, bitno je drugačija. Danas su boje mnogo vedrije. Naravno, želja svih nas je da te boje budu još lepše. Lokalni parlament ima i svoje mesto i obavezu da ta promena ukupnog kolorita Ćuprije bude brža i uspešnija –rekao je Tazić između ostalog.

Nagrađeni su i najistraknutiji građani

Počasnim građaninom opštine Ćuprija ove godine proglašen je Kuan Si He, direktor kompanije „Džon Ćiao Nengjuan Kđi“. Ovo zvanje dobio je za unapređenje privrednog razvoja Ćuprije, a tom prilikom predsednik opštine mu je uručio Ključ grada.

Dodeljene su i prigodne nagrade zaslužnim pojedincima. Spomen plaketa posthumno je pripala dr Mirjani Miletić koja je od 2013. godine obavljala funkciju direktora Doma zdravlja u Ćupriji. Nagradu je primila njena ćerka. Skupština grada je tom prilikom nagradila i 20  strelaca protivgradne stanice radarskog centra Bešnjaja za angažovanje i rad tokom 2019. godine. Oni su dobili novčanu nagradu u iznosu od po 30 hiljada dinara. Najboljim đacima u školskoj 2018/2019. godini  uručene su i nagrade u vidu laptop računara.

Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program. Himnu „Bože pravde“ izveo je gradski hor „Margi“ iz Ćuprije. Glumac Milorad Miki Damjanović kazivao je stihove pesme „Doneću ti cveće“ poznatog srpskog akademika i književnika Dušana Matića, koji je rođen u Ćupriji. Glumica Marija Miladinović izvela je odlomak iz dela „Petrijin venac“, koje je napisao akademik Dragoslav Mihailović, koji je kao i Matić, rođen u Ćupriji. U muzičkom delu programa, nastupili su učenici Muzičke škole „Dušan Skovran“ koji su se publici predstavili nastupom na flauti.

Povodom Dana opštine, za građane je priređen i prigodan zabavni program. Tog dana, od 17 časova, u Moravskom parku je za najmlađe priređena prava žurka na otvorenom uz izvođenje predstave, nastup hora i animatora i nezaobilaznu rođendansku tortu. Na istom mestu, od 21 čas, publika je imala prilike da uživa u nastupu „tribute“ bendova koji izvode pesme legendarnih grupa „The Beatles“ i „ABBA“, a u ponoć je priređen i spektakularni vatromet. Dan kasnije, u sali Muzičke škole „Dušan Skovran“, u okviru obeležavanja Dana opštine, od 20 časova, odigrana je i predstava „Žensko srce u šinjelu“, a ulaz je bio besplatan.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .