Naslovna // Tu oko nas // Obeležen dan opštine Despotovac

Obeležen dan opštine Despotovac

Tom prilikom, dodeljene su i nagrade istaknutim pojedincima i insititucijama, kao i najboljim učenicima sa teritorije opštine Despotovac. Priređen je i bogat kulturno-umetnički program

Foto: TV Kopernikus

Dan opštine Despotovac, 16. jun, obeležen je proteklog četvrtka svečanom akademijom u sali tamošnjeg Centra za kulturu.

Predsednik Skupštine opštine Despotovac Zlatko Marjanović, tokom svečane akademije povodom obeležavanja dana opštine, istakao je da je u proteklom periodu dosta toga urađeno u Despotovcu, naročito u domenu putne i građevinske infrastrukture.

-Drago mi je što smo iz skromnog budžeta Opštine za ovu godinu opredelili pet miliona dinara za projekat energetske efikasnosti. Toliko će izdvojiti i budžet Srbije tako da će građani opštine Despotovac moći da računaju na 10 miliona dinara a zamenu nefunkcionalnih vrata i prozora na svojim objektima. Drago mi je i što pored brojnih teškoća i nedostatka para uredno isplaćujemo pomoć od deset hiljada dinara porodicama sa troje i više dece i što se trudimo da i na druge načine pomažemo u podizanju i školovanju dece. Svih prethodnih šest godina, koliko u ovom sastavu vršimo vlast u opštini Despotovac, nismo se zadužili nijedan jedini dinar dobro znajući onu narodnu da dug nije dobar drug i ne želeći budućim generacijama ovog lepog kraja da ostavljamo kredite –rekao je Marjanović između ostalog.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić. On je istakao da imaju velike planove koji se tiču razvoja opštine – u svim sferama života.

-Od izuzetne važnosti za opštinu Despotovac je da Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo nastave da pružaju pomoć Javnom preduzeću Resavica i Rudniku mrkog uglja Rembas, jer u oblasti rudarstva radi preko hiljadu naših sugrađana. Sudbina sve većeg broja naših manjih preduzeća u oblasti usluga direktno zavisi od rada Rudnika tako da rudarstvo i dalje predstavlja okosnicu privrede i zamajac razvojao ovog kraja Srbije. Očekujemo da će regionalni putevi Despotovac – Ćuprija, Medveđa – Svilajnac i Vodna – Resavska pećina biti u naredne dve godine rekonstruisani. Nastavićemo i izgradnju puta od Panjevca prema Lipovici. Sa novim putevima i bogatijim programima naših letnjih manifestacija, Dana preobraženja i Međunarodnog viteškog festivala, očekujemo bolju i veću posećenost Gornje Resave –naglasio je Nikolić.

Događaju je prisustvovao i Aleksandar Bogićević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koji se takođe obratio. Sastavni deo svečanosti bila je i dodela priznanja istaknutim pojedincima i institucijama za ostvarene rezultate u prethodnom periodu. Plaketa opštine Despotovac pripala je Dejanu Miloševiću iz Zlatova, kome je plaketa pripala posthumno, za doprinos u rekonstrukciji zgrade Doma zdravlja, nabavci medicinske opreme i drugih sredstava, kao i za efikasnu organizaciju rada zdravstvenih službi tokom pandemije korona virusa. Vatrogasno-spasilačko odeljenje je takođe dobilo povelju za posvećenost u radu i požrtvovanju u brojnim vanrednim situacijama. Isto priznanje dobili su  tamošnji Crveni krst, kao i Privredno društvo „BAS – PROMET“.

Foto: TV Kopernikus

Nagrade su dobili i đaci generacije sa teritorije opštine Despotovac. To su Miloš Stefanović iz Vitanca, đak Osnovne škole „Despot Stefan Visoki“, Kristijan Kuzmanović iz Resavice, đak tamošnje Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Anđela Miladinović iz Despotovca, učenica Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Stenjevcu, Marko Popović iz Velikog Popovića, učenik Osnovne škole „Stevan Sinđelić“ u ovom selu, Dušan Obradović, đak škole „Đura Jakšić“ u Plažanu i meštanin ovog sela, kao i Stefan Stojanović iz Vitanca, učenik Tehničke škole u Despotovcu. Oni su nagrađeni novčanim iznosom od 50 hiljada dinara i reprint izdanjem knjige „Manastir Manasija“ iz 1928. godine, a koju je objavila despotovačka biblioteka. Priređen je i bogat kulturno-umetnički program koji se sastojao od nastupa hora, recitovanja, folklornih igara, kao i izvođenja numera na instrumentima kao što su harmonika i saksofon.

Po završetku svečanosti, prisutni su u holu Centra za kulturu mogli da pogledaju izložbu fotografija Resavske pećine koja jove godine obeležava vredan jubilej, 50 godina od otvaranja za posetioce.

Podsećanja radi, Opština Despotovac 16. jun slavi od 2004. godine sećajući se na dan kada je Kralj Milan Obrenović Prvi 1882. godine doneo ukaz kojim će se selo Vojnik ubuduće zvati Despotovac, po despotu Stefanu Lazareviću. Istim ukazom Despotovac je proglašen za varoš.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .