Naslovna // Tu oko nas // Obeležen Dan opštine Svilajnac

Obeležen Dan opštine Svilajnac

Tom prilikom, prikazan je film o dostignućima opštine, a najistaknutijim institucijama i pojedincima dodeljena su priznanja

Istaknutim pojedincima dodeljene su zahvalnice

Opština Svilajnac obeležila je, prigodnom svečanošću u parku tamošnjeg Prirodnjačkog centra,  prethodnog ponedeljka svoj dan. Tim povodom, najistaknutijim pojedincima i institucijama dodeljena su priznanja.

Svilajnac se u pisanoj istoriji pominje prvi put 1467. godine kao selo sa 30 kuća, a ukazom Kneza Mihajla Obrenovića 29. juna 1866. Svilajnac je proglašen za varošicu. U prethodnom periodu, opština je dosta ulagala u sve sfere života: od putne i građevinske infrastrukture, pa sve do zdravstva i obrazovanja. Na tradicionalnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana opštine Svilajnac, predsednik Predrag Milanović istakao je da imaju velike planove za nastupajući period:

-U narednih godinu dana prioritet nam je da napravimo moderan sistem za navodnjavanje, da dobijemo gradske, zatvorene bazene, da izgradimo kotlarnicu na bio masu i time rešimo ekološki problem i grejemo sve institucije u gradu. Radimo i novu putnu infrastrukturu, na prvom mestu je put Svilajnac – Despotovac. U planu nam je da otvorimo tri fabrike koje se grade i završavaju u našem gradu i puno još ovih stvari koje smo radili do sad –rekao je Milanović.

Predsednik Skupštine opštine Svilajnac Vladan Rajković istakao je da je u poljoprivredi postignuto dosta toga i da im je prioritet da ove godine završe izgradnju sistema za navodnjavanje u dolini Resave. Takođe, izrazio je i nadu da će se isti projekat odraditi i u okolini Kušiljeva, te da će to dati veliki podsticaj poljoprivredi:

-Između ta dva dela postoji jedan plodan deo zemlje gde bi trebalo uraditi komasaciju i posle tu izvršiti navodnjavanje sistemom za navodnjavanje, jer ako ovu zemlju, koja je jako bogata, obskrbimo dovoljnim količinama vode i ako ne zavisimo od atmosferskih padavina, možemo da se nadamo samo jako velikom prinosu i boljitku za sve naše poljoprivrednike –rekao je Rajković.

Najbolji osnovci i srednjoškolci takođe su nagrađeni

Direktorka Slobodne zone u Svilajncu Tijana Jovanović istakla je da je, u privrednom smislu, prethodna godina bila izuzetno uspešna za ovu opštinu:

-Mi smo uspeli da završimo pregovore sa renomiranim svetskim firmama. Neke su već počele sa proizvodnjom, neke su u fazi završetka gradnje i očekujemo njihov početak rada. Velika je stvar kada u jednoj opštini možete sresti renomirane svetske brendove kao što su “Ariston”, “Regend”, “Vosluh švabe” i “A2000HDT”. To nam samo daje potvrdu kvaliteta i snagu da nastavimo dalje krupnim koracima. Ovde se ništa ne zaustavlja i mi samo nastavljamo u dobrom pravcu –rekla je Jovanović.

Tokom svečanosti, rukovodstvo opštine Svilajnac dodelilo je zahvalnice istaknutim institucijama, dok je plaketu dobio tamošnji Dom zdravlja. Takođe, nagrađeni su i najistaknutiji učenici osnovnih i srednjih škola. Prikazan je i film o dostignućima opštine, dok je u muzičkom delu programa nastupila grupa „Kalem“.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .