Naslovna // Tu oko nas // Obeležena 216. godišnjica od Boja na Ivankovcu

Obeležena 216. godišnjica od Boja na Ivankovcu

Događaju su prisustvovali Miodrag Kapor, državni sekretar Ministartsva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije

Foto: TV Kopernikus

Na lokalitetu “Šančevi na Ivankovcu” nadomak Ćuprije, danas je obeležena 216. godišnjica od Boja na Ivankovcu.

Lovorove vence na spomenik Milenku Stojkoviću položili su Miodrag Kapor, državni sekretar Ministartsva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije:

-Veličina njihovog dela, desetine hiljada Karađorđevih saboraca i nedužnih civila koji su stradali tokom Prvog srpskog ustanka, obavezuje nas da o tome moramo mnogo više i češće govoriti. Današnji dan i ovo svečano obeležavanje ne bi trebalo da bude jedina prilika kada ćemo o njima i njihovim delima govoriti. Naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanja na sve naše pretke koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi. Nisu naši slavni preci razmišljali o ceni borbe u koju se upuštaju, iako je ona na brdovitom Balkanu previsoka i ispisana mnogim životima. Njihova pobeda probudila je nadu da je sloboda dostižna i da se mogu osloboditi od Turaka –rekao je Kapor između ostalog.

Predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić istakao je značaj očuvanja sećanja na ljude koji su dali život za slobodu svog naroda:

-Do slobode proći će još mnogo godina, borbi, patnje i stradanja. Ali, od te borbe se nikada neće odustati. Ova velika pobeda na Ivankovcu uzidana je u temelje srpske države. Danas, kada živimo u jednoj mnogo srećnijoj državi, u državi koja raste i koja se razvija, ne smemo a i ne možemo zaboraviti ljude koji su svoju krv i svoje živote dali da bi ta država i postojala –rekao je Antić.

Polaganju venaca prethodio je i verski obred. Sastavni deo ceremonije bio je i nastup hora „Margi“, kao i tradicionalno pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najvećih pobeda Karađorđevih ustanika predvođenih Milenkom Stojkovićem u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .