Naslovna // Tu oko nas // Obeležena slava i Dan Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu

Obeležena slava i Dan Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu

Potpisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Insitututom za primenu nauke u poljoprivredi. Istaknutim pojedincima i učenicima dodeljena su priznanja, a priređen je i bogat kulturno-umetnički program

Foto: TV Kopernikus

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu obeležila je prošlog utorka svečanom akademijom 65 godina od svog osnivanja. Ujedno je obeležena i školska slava, praznik Ćirila i Metodija.

Škola danas ima više od 180 đaka koji pohađaju četiri smera: poljoprivredni, veterinarski, ekonomski i kuvarski. Direktor Ljubiša Stevanović istakao je da se radi o jubileju za ponos.

-Iz ove škole izašlo je 11 doktora nauka, dva ministra i tri predsednika opštine. Obrazovanje je najvažnije za svako društvo, a naši učenici su naučeni da budu i dobri ljudi, što je najvažnije. Za nastupajući period imamo dosta planova. Zato su na ovom skupu i predstavnici Udruženja ovčara Makedonije. To označava novu saradnju sa Makedonijom i Grčkom i razmenu međusobnih iskustava. Potpisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi. To je veliki korak i tako možemo da pokažemo ogledna odeljenja na našoj ekonomiji, da naši učenici nauče osnove kako bi mogli da nastave rad u nekim preduzećima, ali i ako bi pokrenuli sopstveni posao –rekao je Stevanović.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević istakao je da je ova  škola jedan od nosilaca razvoja ove opštine.

-Ovo je poljoprivredna oština. Naš razvoj zasnivamo na poljoprivredi i kada pričamo o njoj, upravo je ova škola nosilac mnogobrojnih projekata i aktivnosti. Što se tiče poljoprivrednog razvoja, mi se trudimo da zajedno sa rukovodstvom škole na najbolji mogući način predstavljamo našu školu i da je tako i razvijemo, da učestvujemo u svemu onome što je potrebno kako bi privukli što veći broj dece da upišu našu školu –rekao je  Đorđević.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije istakli su da su prepoznali rad i značaj ove škole, kao i to da su do sada u nju uložili više od 10 miliona dinara.

-Ova škola ima dobre obrazovne profile i ovo je svojevrsni poziv svima koji razmišljaju šta će da upišu da slobodno upišu ovu školu jer imamo spoj teorije i prakse na izvanredan način. Učenici koji završe ovu školu mogu da se odmah uključe u svet rada, a s druge strane mogu da nastave svoje školovanje i da dobijaju još praktičnog i teorijskog znanja. U svakom smislu mogu da napreduju i da daju pun doprinos razvoju naše Srbije –rekao je dr Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Foto: TV Kopernikus

Poljoprivredna škola u Rekovcu krajem prošle godine osnovala je učeničku zadrugu „Plodovi Levča“. Iz Zadružnog saveza Srbije istakli su da im je drago zbog tog poteza Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu, jer se radi o višestrukom značaju za mlade ljude.

-Dosta se spominje dualno obrazovanje, tako da već kroz te učeničke zadruge naši mladi poljoprivredni kadrovi mogu da se obučavaju i da stiču praktična znanja, da nauče nešto kroz prodaju i da osete taj ekonomski značaj. Nama je na prvom mestu znanje, praktično i  primenljivo znanje, kao i praćenje novih tehnologija. Na drugom je zadruga, a na trećem stočarska proizvodnja. Ne smemo da dozvolimo da školujemo kadrove za veterinu, a da nemamo šta da lečimo. Moramo svi da krenemo u očuvanje stočarskog fonda, pogotovo kada su u pitanju govedarska i ovčarska proizvodnja –rekao je Nikola Mihajlović, direktor Zadružnog saveza Srbije.

Istaknutim pojedincima i institucijama tom prilikom dodeljene su plakete za doprinos razvoju škole, a nagrađeni su i najbolji učenici: Mina MilanovićNenad Nešić Miona Radoičić. Sastavni deo obeležavanja ovog događaja bio je i prigodan kulturno-umetnički program, koji se sastojao od izvođenja pesama, recitala i folklornog nastupa, a koji je pozdravljen burnim aplauzima prisutnih.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .