Naslovna // Tu oko nas // Obeleženo 217 godina od boja na Ivankovcu: Heroji nisu zaboravljeni

Obeleženo 217 godina od boja na Ivankovcu: Heroji nisu zaboravljeni

Vence kraj spomenika Milenku Stojkoviću položili su Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije

Foto: TV Kopernikus

Polaganjem lovorovih venaca kraj spomenika Milenku Stojkoviću, koji se nalazi na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“, proteklog četvrtka obeležena je 217. godišnjica od završetka boja na Ivankovcu.

Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

-Značaj boja na Ivankovcu je dalekosežan. Sve pobede koje smo izvojevali i u Prvom i u Drugom srpskom ustanku nemaju toliki značaj koliki ima boj na Ivankovcu. Značaj mu je od jedinstva, snage, sloge i dobrog taktičkog odabira terena i mesta vođenja bitke, pa sve do snažnog otpora koji je pružen Osmanlijama i čuvanja mukom i krvlju stečene te male teritorije koja je bila jezgro obnove srpske državnosti. Mi ćemo se uvek sećati herojske i slavne pobede Milenka Stojkovića, Petra Dobrnjca, Paulja Matejića, Gornjih i Donjih Resavaca, Homoljaca, Resavaca, Crnorečana, Šumadinaca na ovom prostoru i boj na Ivankovcu ničim i nikada ne može biti izbrisan iz slavne istorije srpske vojske i srpskoga naroda –rekao je Antić.

-U kolektivnom pamćenju našeg naroda bitka na Ivankovcu, kao i većina kasnijih bitaka i bojeva srpskih ustanika za slobodu, ostala je duboko urezana. Postojao je samo jedan izbor i jedna odluka: nazad se ne može, odstupanja nema. Tamo pozadi bila su nejač, bila su naša rodna sela, bile su naše oranice. Sve se to stapalo u reč sloboda. Upravo ta odlučnost i nepokolebljiva spremnost za žrtvovanje je ono što će nadahnjivati naredne generacije. U naredna dva veka Srbija će uvek sebe pronalaziti na Ivankovcu, na Čegru i na Mišaru –rekao je Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija.

Sastavni deo obeležavanja ove značajne godišnjice bio je i prigodan nastup Vokalnog ansambla „Vozglas“, kao i tradicionalno pucanje iz replike Karađorđevog Trešnjevog topa.

Boj na Ivankovcu odigrao se 18. avgusta 1805. godine. Predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. To je, istovremeno, i blistav primper taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .