Naslovna // Tu oko nas // Održana 21. Smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja u Rekovcu

Održana 21. Smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja u Rekovcu

Učestvovala su tri kulturno-umetnička društva u dve kategorije: od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, a priređen je i revijalni program. Najbolji takmičari će nastupiti na republičkoj smotri koja će biti održana u Badnjevcu i Batočini

Foto: TV Kopernikus

Smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja, 21. po redu, održana je protekle subote 21. maja u porti Crkve Svetog Romana u Rekovcu.
Događaj je započet defileom učesnika od Osnovne škole „Svetozar Marković“ do porte crkve. Učestvovala su tri kulturno-umetnička društva: „Levač“ iz Rekovca, „Glogovac“ iz Glogovca i Udruženje za negovanje kulture „Šumadija“ iz Batočine. Sva tri društva tog dana na sceni su predstavila članove iz dve kategorije: od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda. Organizator manifestacije je Kulturni centar opštine Rekovac.

-Ova smotra ima za cilj očuvanje naše tradicije i izvornosti. Nadamo se da kod što više dece probudimo interesovanje za ovaj vid kulture. Odziv je dobar, zadovoljni smo. U poslednje dve godine, smotra nije organizovana zbog epidemiloške situacije. Sada je posećenost znatno veća i nama je veliko zadovoljstvo zbog toga. Volimo da organizujemo manifestacije ovakvog karaktera –rekla je Marija Đokić, saradnica u rekovačkom Centru za kulturu.

Događaj je otvorio i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

-To je jedna manifestacija kada kulturno-umetnička društva pokazuju ono što najbolje znaju. Veoma je bitna za našu opštinu, ali i za Pomoravski i Šumadijski okrug. Mi odmalena učimo decu da je najbitnije da razvijaju drugarstvo. Ove manifestacije su zdravog karaktera. Opština Rekovac je mala po broju stanovnika, ali naši ljudi se zalažu za očuvanje naše kulture i tradicije. Mnogo radimo na tome da očuvamo duh naših predaka i na taj način naučićemo i mlađe kako da se ponašaju u životu –rekao je Đorđević.

Foto: TV Kopernikus

Mladi izvođači su briljirali na sceni, a brojna publika nagradila ih je posle svakog nastupa burnim aplauzima. U žiriju su bili: Nemanja Ivanović, predsednik Upravnog odbora Kulturnog centra u Rekovcu, Vladimir Stepanović, pomoćnik predsednika opštine Rekovac i Dejan Trifunović, predstavnik centralnog Saveza amatera za kulturu. Po završetku manifestacije, svi učesnici dobili su zahvalnice za učešće, a najbolja grupa će nastupiti na republičkoj smotri koja će biti održana u Badnjevcu i Batočini.

U revijalnom delu programa, takođe u dve starosne kategorije, nastupilo je KUD „Dukati“ iz Kragujevca, dok se instrumentalnim nastupom predstavio mladi frulaš Vuk Drenovac. Cela manifestacija bila je u duhu srpske kulture i tradicije, te su posetioci u porti crkve imali prilike da na štandovima da vide i srpsku narodnu nošnju, ali i da probaju domaće slane i slatke specijalitete koje su spremile članice nekoliko levačkih udruženja.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .