Naslovna // Tu oko nas // Održana osma Pasuljijada u Sekuriču: Druženje bitnije od nagrade

Održana osma Pasuljijada u Sekuriču: Druženje bitnije od nagrade

Učestvovalo je oko 60 ekipa. Priređena su i takmičenja u nadvlačenju konopca, kao i u ispijanju piva, a sastavni deo manifestacije bio je i prigodan kulturno-umetnički program

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalna „Pasuljijada“, osma po redu, održana je protekle nedelje, petog septembra, u selu Sekurič, u neposrednoj blizini crkve Svetog arhangela Gavrila i opštine Rekovac.

Prvo mesto osvojila je ekipa „TV Jasenica“ iz Smederevske Palanke. Vicešampionska pozicija pripala je ekipi „Krčinska kosa“ iz Gornjeg Krčina, a treće mesto ekipi „Velbing centar“ iz Jagodine. Svako od njih dobio je kotlić, pehar i diplomu u znak sećanja na ovaj događaj. Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovao je i Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, koji je istakao višestruki značaj održavanja jednog ovakvog događaja:

-Naroda možda nema kao prethodnih godina, što je normalno, jer se svi brinu za svoje zdravlje, ali mi moramo da živimo kao i pre ove epidemije. Samim tim što se održava ovoliko dugo, znači i da vredi. Ova manifestacija čini da se za našu opštinu čuje i van granica naše opštine. Prisutni su ljudi iz različitih krajeva naše zemlje koji su upravo zahvaljujući „Pasuljijadi“ čuli za opštinu Rekovac i ovo naše selo koje je nadaleko poznato –rekao je Đorđević.

Drugo mesto osvojila je ekipa “Krčinska kosa” iz Krčina: Foto TV Kopernikus

Organizatori ove, sada već tradicionalne manifestacije, zadovoljni su odzivom i raspoloženjem takmičara:

-Kada čovek dođe da ispoštuje nas, meštane Sekuriča, on je došao iz srca. Mi nismo prolazno mesto. Ko dođe ovde, on dođe iz ljubavi. Drago nam je zbog toga i ovakvi skupovi su potrebni Srbiji –rekao je Dragiša Minić Gane, predsednik Upravnog odbora „Pasuljijade“ u Sekuriču.

Ove godine, na manifestaciji u, kako mnogi kažu, „Sekuriču, centru sveta“, učestvovalo je 60 ekipa. To je manje nego pre dve godine kada je, kako kažu, bilo više od 100 takmičara koji su se borili za titulu najboljeg pasulja. Ipak, manjak gostiju za strane nije uticao na odličnu atmosferu među svim takmičarima. Svi su bili odlično raspoloženi od ranih jutarnjih časova, kuvali i družili se toplog septembarskog dana. Mnogi su istakli da su došli isključivo da provedu dan sa dragim ljudima uz dobru hranu i da im je nagrada najmanje važna:

-Nama je lepo. Mi smo raspoloženi za druženje, tu su i naše komšije iz Palanke koje smo sada upoznali. Zbog toga smo i došli, da bi upoznali nove drugare. Mi smo pobedili čim smo došli: došli smo da se družimo sa dobrim ljudima. Levčani su dobri domaćini i to svake godine pokazuju –rekao je Zoran Pavić, iz Udruženja građana „Kudreč 2“ iz Smederevske Palanke. 

Foto: TV Kopernikus

Pasulje je ove godine ocenjivao tročlani žiri, koji su činili profesionalni kuvari: Miloš i Milica Smiljković iz Vrnjačke Banje i Zoran Kuzmanović iz Beograda. Ipak, to nije bilo jedino takmičenje organizovano tog dana. Sastavni deo bila su još dva koja su privukla veliku pažnju prisutnih, koji su za svoje favorite navijali fanatički. U takmičenju u nadvlačenju konopca, prvo mesto pripalo je ekipi „Krčinska kosa“ iz Gornjeg Krčina. Drugo je osvojila ekipa iz Čipića, a treće tim iz Obreža.

Odmah zatim, zabava je premeštena ispod šatora, gde je odražno takmičenje u ispijanju piva. Prvo mesto osvojio je Nikola Radaković iz Sekuriča. On je popio tri flaše piva od pola litra, a poslednju je ispraznio za 11 sekundi, što mu je i omogućilo šampionsku poziciju. Drugo mesto osvojio je Vlada Dačić iz Stoljevca, a treće je pripalo njegovom ocu Draganu Dačiću

Ovakve manifestacije nikako ne mogu da prođu bez muzike, a organizatori su se potrudili da prirede kvalitetan program, u kom je nastupilo desetak kulturno-umetničkih društava iz različitih krajeva naše zemlje. Celokupnoj manifestaciji, koja je trajala do popodnevnih časova, prethodila je sveta liturgija održana u crkvi Svetog arhangela Gavrila u ovom selu.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .