Naslovna // Tu oko nas // Otvoren carinski referat u Svilajncu

Otvoren carinski referat u Svilajncu

Događaju su prisustvovali predstavnici opštine, Uprave carina, kao i veliki broj privrednika. “Mislim da ćemo što više ovakvih državnih institucija da otvorimo na teritoriji naše opštine” rekao je predsednik Predrag Milanović

Foto: TV Kopernikus

Carinski refetat u Svilancu zvanično je otvoren pretprošlog ponedeljka, 23. januara.

Opština Svilajnac ostvarila je rekordan obim spoljno trgovinske razmene od preko 153 miliona dolara, sa suficitom od 14 miliona dolara, za 11 meseci 2022. godine. U spoljno-trgovinskoj razmeni učestvovalo je 53 izvoznika, što je najveći broj do sada, a opština je u proteklih 15 godina dosta radila na podizanju privrede. Izgradila je i infrastrukturno opremila dve industrijske zone, otvorila Slobodnu zonu Svilajnac, dovela 16 investitora, a otvaranjem carine zaokružila je celokupan proces.

Predsednik opštine Predrag Milanović istakao je da će se otvaranjem carinskog referata privrednicima omogućiti brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

-Carinska ispostava Svilajnac biće na usluzi ne samo privredi, nego i građanima. U Svilajncu ima preko 20 posto stanovništva koje stalno živi u inostranstvu i ima svoje potrebe. Od ove godine, neće morati da carine na granici, ni u drugim ispostavama, cariniće u Svilajncu. Dosta državnih institucija smo u proteklom periodu izgubili sa teritorije opštine Svilajnac, a ovo je državna institucija koja je došla ovde. Mislim da se taj segment menja i da ćemo u narednom periodu što više ovakvih državnih institucija da otvorimo na teritoriji opštine, da približimo ovaj posao građanima, da Svilajnac postane manji administrativni centar, ali ne manje bitan u Republici Srbiji –rekao je Milanović.

Potreba za otvaranjem carinskog referata nastaje usled impresivnog privrednog rasta, rekao je Branko Radujko, v.d. direktora Uprave carina. On je naglasio i da je do otvaranja carinskog referata došlo zahvaljujući zalaganju predsednika opštine, ali i Vladimira Pajovića, upravnika Carinarnice Kragujevac, koji je prepoznao potrebu za tim.

Foto: TV Kopernikus

-Od privrednika očekujemo i ne sumnjamo da će raditi zakonito. Onda sa carinom nema nikakvih problema i uveren sam da će biti nastavljen ovaj dinamičan rast, kako u Svilajncu, tako i u ovom delu Pomoravskog okruga. To će biti dobro za državni budžet, biće više prihoda, a sve za dobrobit građana Svilajnca, zaposlenih u ovim kompanijama celog okruga i Republike Srbije –rekao je Radujko.

Za izvozno orijentisana preduzeća, otvaranje carinskog referata u Svilajncu od velikog je značaja.

-Ovo je izuzetno važno zato što poboljšava poslovanje, skraćuje vreme administracije i resurs koji je najbitniji u firmi biće drastično bolji nego u prethodnom periodu. To u praksi znači da će kamioni bukvalno za pet minuta iz fabrike doći do carine i da će se odraditi papiri u uvoznom i izvoznom delu –rekao je Miljan Spasić iz kompanije “Vossloh schwabe Srbija”.

-Veliki je značaj otvaranje ove carinske ispostave. “Regent lighting” je na nekih 500 metara odavde, mnogo će ubrzati proces samog izvoza i olakšati svima ove procedure koji mi imamo. Otvaranje ovog referata poboljšaće poslovanje svih kompanija u industrijskoj zoni –rekao je Darko Hinić, predstavnik kompanije “Regent lighting”.

Otvaranju carinske ispostave u Svilajncu prisustvovao je veliki broj privrednika, a ona će na usluzi biti svakog radnog dana od devet do 17 časova.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .