Naslovna // Tu oko nas // Otvoreni 30. “Dani srpskoga duhovnog preobraženja” u Despotovcu

Otvoreni 30. “Dani srpskoga duhovnog preobraženja” u Despotovcu

Tokom otvaranja, dodeljena su prizanja istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju ove manifestacije. Sastavni deo svečanosti bio je i nastup hora Crkve Svetog Đorđa iz Čukarice

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalna manifestacija „Dani srpskog duhovnog preobraženja“, 30. po redu, svečano je otvorena proteklog petka u porti manastira Manasija u Despotovcu.

Cilj njenog održavanja kroz tri decenije bio je i ostao taj da se predstavi, ali i očuva bogato srpsko kulturno i istorijsko nasleđe. Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izrazio je zadovoljstvo i ponos zbog očuvanja tradicije održavanja ove manifestacije.

-Opšte je poznato da je veliki srpski vladar Despot Stefan Lazarević pre šest vekova Srbiji u ovom kraju podario Manasiju koja je i posle toliko vremena najvrednije što Gornja Resava ima. Decenijama činimo sve kako bismo se odužili velikom srpskom vladaru. Manifestacija je učinila vrednijom živote svih nas koji smo je s pažnjom i ljubavlju pratili, a brojnim vrhunskim umetnicima koji su dolazili u Despotovac verujem da je bila veliko nadahnuće. Nadam se da ćemo svi odavde poneti dosta lepih utisaka i pozitivne energije koja će nam biti potrebna za izazove koji nas očekuju. Biće nam potrebna za stvaranje jedne lepše i bolje Srbije za koju se i sam Despot Stefan Lazarević perom i mačem borio –rekao je Nikolić.

Prisutnima se obratila i Zlata Bojović, akademik i dugogodišnji član programskog saveta ove manifestacije. Ona je istakla da Dani srpskog duhovnog preobraženja doprinose obnovi, ali i očuvanju i predstavljanju svih vrednosti našeg naroda.

-Dani srpskog duhovnog preobraženja tokom 10 dana trajanja iz godine u godinu predstavljaju srpsku nauku u okviru naučnog skupa, koji se redovno održava i u okviru njenih knjiga koje ga prate i predstavljaju svetu. Predstavljaju savremenu srpsku umetnost i kulturu, slikarstvo autorskim izložbama i izložbama slikarske kolonije, književnost, aktuelne teme, pozorište, muziku, film, umetnička dostignuća mladih Despotovčana i folklor odabirajući uvek ono što je najbolje. Jer, samo ako se ne oslanjamo na ono što je prosečno, već na ono što je najbolje, a to je nepisani moto Dana srpskog duhovnog preobraženja , doprinosimo i očuvanju vrednosti i obnovi duhovnosti i daljem razvoju –naglasila je Bojović.

Foto: TV Kopernikus

Tokom otvaranja, istaknutim pojedincima i institucijama dodeljena su i povelje za doprinos očuvanju ove tradicionalne manifestacije. Njih su ove godine dobili: akademik Dragoslav Mihailović, akademik i članica programskog saveta ove manifestacije Zlata Bojović, kao i dr Milan Šikanja, kome je povelja pripala posthumno, a koju je umesto njega primio njegov sin Dušan Šikanja. Među dobitnicima su i prof. dr Rada Stijović, prof. dr Mirko Miletić, prof. Slobodan Štetić, dr Marina Spasojević i Goran Milojković. Zahvalnica je pripala i monaštvu i starešinama manastira Manasija za podršku i pomoć u organizaciji manifestacije. Ona je uručena Ocu Pavlu, igumanu manastira. Zahvalnicu je dobio i Institut za srpski jezik Srpske akademije nauke i umetnosti, koju je primila direktorka pomenutog Instituta Sofija Miloradović.

-Ukupno 30 godina jednog ovakvog okupljanja na ovim prostorima, na kojima su se sudarali i susretali vekovima svetovi, više znači nego negde drugde i nas obavezuje mnogo više nego neke druge. Obavezuje nas na način, da se poslužim rečima Svetog Vladike Nikolaja, da sve ono što ubuduće budemo tkali vezujemo nitima za nebo. Zahvaljujući još jednom na časti koja nam je ukazana u ime svih nas, posebno pominjem naš Institut kojem je ovo prvi dar u godini u kojoj obeležavamo 75 godina od našeg osnivanja –rekla je Miloradović.

Tokom večeri, pročitana je i pozdravna reč predsednice programskog Saveta manifestacije prof. dr Gordane Jovanović, koja iz opravdanih razloga nije bila prisutna.

Foto: TV Kopernikus

Sastavni deo svečanog otvaranja bio je i nastup Hora Crkve Svetog Đorđa iz Čukarice, pod vođstom dirigenta Emilije Milin. Od subote 20. avgusta, pa sve do utorka 22. avgusta, održan je veliki broj kulturno-umetničkih događaja poput naučnih skupova, izložbi, predstava, ali i koncerata istaknutih izvođača kao što su Kaliopi i grupa „Neverne bebe“. U sredu, 24.avgusta, u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ u 18:30 biće održan književni portret Vladimira Pištala, dok će u 20:15, iste večeri, biti odigrana pozorišna predstava „Čudo u Šarganu“ Kruševačkog pozorišta. Četvrtak, 25. avgust, takođe je rezervisan za veliki broj događaja. U 10 sati, u Gradskom parku biće održana Smotra narodnog umeća i stvaralaštva. U 17 sati, u Centru za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ biće odigrana predstava „Mali princ“ Teatra „Resava“ iz Despotovca, dok će u 18 sati na istom mestu, biti održan koncert mladih muzičkih talenata iz Despotovca. Na trgu despota Stefana Lazarevića, u 20:30, biće održano veče trube  u izvođenju orkestra Marka Trnavca. Petak, 26. avgust rezervisan je za svečani defile viteških trupa i otvaranje 8. Međunarodnog viteškog festivala „Just out“, podno zidina manastira Manasija, koji će se održati i u subotu i nedelju 27. i 28. avgusta sa početkom u 10 sati. Svečano zatvaranje manifestacije zakazano je za nedelju, u okviru kog će, na Trgu despota Stefana Lazarevića u 20:15, nastupiti nekoliko kulturno-umetničkih društava.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .