Naslovna // Tu oko nas // Peti festival “Just Out” u Despotovcu: Promocija tradicije i viteških vrednosti

Peti festival “Just Out” u Despotovcu: Promocija tradicije i viteških vrednosti

Predstavilo se 600 takmičara iz 25 različitih zemalja, koji su demonstirali različite srednjovekovne borbene veštine. Priređen je i bogat kulturno-umetnički program. Festival je održan u okviru tradicionalne manifestacije “Dani srpskog duhovnog preobraženja”

Borbe vitezova oduševile su publiku

Viteški festival “Just Out”, peti po redu, počeo je 23. i trajaće do 25. avgusta podno zidina manastira Manasija u opštini Despotovac.

Učestvovuje više od 600 vitezova iz 25 različitih zemalja sveta, a festival je održan u čast Despota Stefana Lazarevića i povodom šest vekova od izgradnje ovog manastira. Kao i svake godine, festival je privukao veliku pažnju turista, kako iz okoline, tako i iz inostranstva, a predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izrazio je zadovoljstvo zbog sve veće popularnosti ove manifestacije:

-Festival “Just Out” je porodični festival. To je okupljanje porodičnih ljudi gde se vrednuju čast, junaštvo, vitezovi, stabilnost čoveka i njegova hrabrost da se bori za istinu. Ima dosta festivala koji idu u suprotnom smeru, koji nisu baš moralno naklonjeni nama. Međutim, ovo je porodični festival i takav kakav je, odlično je posećen i iz godine u godinu imamo sve više posetilaca ovde. Trudimo se da iz godine u godinu otklonimo sve nedostatke koji su se javljali gde god smo imali problema, tako da smo dostigli jedan visok nivo i mislim da smo to dosta kvalitetno uradili –rekao je Nikolić.

Kao i svake godine, festival je privukao veliku pažnju turista

Direktor festivala “Just Out” Vladimir Blagojević istakao je da je održavanje festivala od velikog značaja za razvoj turizma u Despotovcu:

-Za sve ove četiri godine, promovisali smo Manasiju u celom svetu. O festivalu se pisalo od “Njujork Tajmsa” do “Čajna Dejlija”, kao i na mnogim portalima iz Moskve, Madrida, Pariza, Londona i drugih evropskih gradova. Mislim da smo u tom svetlu postigli ono što smo hteli od ovog festivala, a to je da ceo svet upoznamo sa Manasijom i ovom manifestacijom. Svake godine nas posećuje sve veći broj zemalja koje nisu iz Evrope, tako da smo prevazišli taj evropski karakter i prezadovoljan sam onim što smo uradili. Širimo ljubav po svetu –istakao je Blagojević.

Učesnici su najpre prodefilovali pred mnogobrojnom publikom koja ih je u prirodnom amfiteatru manastira Manasije pozdravila burnim aplauzima. Usledile su i borbe: kako pojedinaca, tako i formacija, koje su izazvale pravo oduševljenje, a tom prilikom demonstrirane su i veštine mačevanja kroz vekove, kao i srednjovekovno oklopno borenje. Da festival slavi i ljubav, potvrdila je i prosidba jednog mladog viteškog para koja se desila upravo na terenu gde se odvijaju bitke, a ovaj čin pozdravljen je gromoglasnim aplauzima, kako publike, tako i boraca koji su bili oko njih.

Publika je uživala u nastupu “Balkanike” i Ivane Žigon

U pratećem delu programa nastupili su grupa “Balkanika” i Ivana Žigon, a nagradu za heroja ovogodišnjeg festivala ovaj put dobio je Aleksandar Urošević Dobri. Tokom trodnevnog trajanja festivala, posetioci su imali prilike da posete i srednjovekovni kamp gde su mogli da se oprobaju u bacanju koplja, mačevanju i streličarstvu, a u ulici starih zanata bile su održavane radionice tkanja, izrade kože, prerade drveta, kao i izložba oklopa i mačeva, viteška škola jahanja i puno različitih sadržaja koji su privukli veliku pažnju posetilaca svih generacija. Pored borbi, održano je i nekoliko turnira u različitim disciplinama.

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao i opštine Despotovac, a održava se u sklopu 27. manifestacije “Dani srpskog duhovnog preobraženja” u okviru koje su održani brojni zanimljivi kulturno-umetnički programi.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .