Naslovna // Tu oko nas // Poseta predstavnika Ministarstva poljoprivrede opštini Rekovac

Poseta predstavnika Ministarstva poljoprivrede opštini Rekovac

Tokom sastanka sa predsednikom opštine Rekovac Aleksandrom Đorđevićem razgovaralo se i o unapređenju poljoprivrede u ovom kraju Srbije

Aleksandar Đorđević i Jelena Blagojević: Foto TV Kopernikus

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, na čelu sa državnom sekretarkom Jelenom Blagojević, posetili su danas opštinu Rekovac.

Tokom sastanka, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razgovarali su sa predsednikom opštine Rekovac Aleksandrom Đorđevićem o unapređenju poljoprivrede u ovom kraju naše zemlje i novim programima koji će pomoći svima koji se bave zemljoradnjom:

-Krajem godine očekujemo da Evropska Unija usvoji IPARD 3 program koji će imati jednu novu meru, a to je mera šest, koja se tiče unapređenja ruralne infrastrukture. Veoma je značajno da se opštine kao što je Rekovac pripreme i apliciraju, jer će jedinice lokalne samouprave imati povraćaj od 100 odsto prihvatljivih sredstava. Takođe, razgovarali smo i o projektu popularno nazvanom „50-40-10“. Bespovratna sredstva čine 50 odsto, kredit koji će poljoprivrednici moći da uzmu kod banaka je 40 odsto, a 10 odsto je samo učešće. Imajući u vidu da je ova kreditna podrška namenjena malim i srednjim poljoprivrednicima, takođe smo prepoznali opštinu Rekovac kao partnera i za tu vrstu saradnje –rekla je Blagojević.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević zahvalio se predstavnicima ovog ministarstva na samoinicijativnoj poseti. Ujedno je istakao i da je pomenuti program pomoći od velikog značaja za sve one koji se bave poljoprivredom i od nje žive:

-Mi ćemo u saradnji sa Ministarstvom krenuti da razgovaramo sa našim poljoprivrednicima. Postoje ljudi koji ne znaju da postoji taj podsticaj tako da, zajedničkim snagama, potrudićemo se da što veći broj naših poljoprivrednika koristi te mere koje će samo olakšati njihovu proizvodnju. Država stoji iza svega toga: od ministra Nedimovića, preko Vlade, pa sve do našeg predsednika Aleksandra Vučića. Veoma je bitno da se ulaže u našu poljoprivredu i još jednom napomenem da naši poljoprivrednici budu svesni da država brine o njima i da je njihov razvoj veoma bitan za državu. Kada naši poljoprivrednici budu razvijali svoju proizvodnju na pravi način, onda će se i naša opština razvijati na onaj način kako bi i trebalo –rekao je Đorđević.

Očekuje se da prvi poziv bude objavljen 22. aprila. On će se odnositi na kupovinu poljoprivedne mehanizacije u vrednosti od 20 do 50 hiljada evra. U drugom pozivu od septembra meseca, koji će biti vezan za preradu i otkup proizvoda,  vrednost projekata iznosiće od 25 do 400 hiljada evra.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .