Naslovna // Tu oko nas // Radionica za decu u Svilajncu: Zmije nisu strašne i ne treba ih ubijati

Radionica za decu u Svilajncu: Zmije nisu strašne i ne treba ih ubijati

Događaj, koji je privukao pažnju velikog broja dece, gorempomenuta ustanova organizovala je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije

Foto: TV Kopernikus

Radionica pod nazivom „Znanjem protiv straha“ održana je danas a u prostorijama Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu. Tokom događaja, govorilo se o zmijama, njihovim vrstama i o tome koliko su one zapravo opasne, a predavač je bio Marko Divac, herpentolog u Zavodu za zaštitu prirode u Srbiji.

U Srbiji postoji deset vrsta zmija od kojih su tri otrovnice, a da bi se pojavili prvi neželjeni simptomi posle njenog ujeda, treba da prođe oko četiri sata. Iako se treba obratiti lekaru, to nije razlog da se ove životinje ubijaju, rekao je predavač između ostalog. Mališani su dobili pojašnjenja kada su u pitanju brojne nedoumice u vezi sa ovom vrstom životinja, a da ih se ne treba toliko plašiti – uverili su se i oni sami, kada su posle predavanja imali prilike i da drže u svojim rukama jednu od njih:

-Mi mnogo štetimo njima ubijanjem, zato što su one jako dobri regulatori brojnosti štetočina kao što su pacovi i miševi, koji prenose bolesti. Samim ubijanjem zmija i smanjenjem njihove populacije, dolazi do prerazmnožavanja štetočina, što je loše i po nas i po ekosisteme. Upravo ovom radionicom, mi deci objašnjavamo da nisu toliko strašne kao što se misli, kako da razlikuju otrovne od onih koje to nisu i šta da rade ako nađu neku zmiju u prirodi –rekao je Divac između ostalog.

Foto: TV Kopernikus

Iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje koju imaju sa Prirodnjačkim centrom u Svilajncu:

-Još pre dve godine pokrenuli smo inicijativu saradnje, pre svega u razmeni tih naših izložbenih postavki i promovisanja ono što nudimo, kao deo edukacije najširoj populaciji i u vidu realizacije konkretnih obrazovnih programa. Ove godine, sa ovom radionicom, prvi put startujemo sa jednom konkretnom aktivnošću, a takođe nadamo se u budućnosti da ćemo ostvariti saradnju i na planu razmene naučno-istraživačkih iskustava –rekla je Nataša Panić, rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku delatnost u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Prirodnjački centar u Svilajncu nastavlja sa svojim obrazovnim aktivnostima. Već drugog avgusta, sa početkom u 20 časova, organizovaće manifestaciju „Noć u muzeju“. Svi posetioci će te večeri, u zamračenoj ustanovi uz pomoć vodiča i baterijske lampe, imati prilike da obiđu Prirodnjački centar i saznaju još mnogo zanimljivih detalja koji su vezani za brojne životinje koje su najaktivnije upravo u tom periodu dana.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .