Naslovna // Tu oko nas // Radoslav Jevtić – Jevta, živa legenda Svilajnačkog fudbala

Radoslav Jevtić – Jevta, živa legenda Svilajnačkog fudbala

 

Radoslav Jevtić iz mlađih dana

Radoslav Jevtić je rođen 28. avgusta 1951. godine u Burovcu, od oca Milana i majke Milice iz Dubnice. Stric mu je poznati svilajnački opančar Miodrag – Drakče Jevtić koji je napravio najveći opanak na svetu, preko 6 metara. Radoslav je završio 4 razreda osnovne škole „Sveta Mihajlović“ u Burovcu, a 4 razreda osmogodišnje i dve godine Gimnazije u Svilajncu. Počeo je da igra fudbal u Burovcu od prvog razreda na školskim takmičenjima, a onda je igrao za ekipu Gimnazije.
Jevta je 1970. godine registrovan za FK „Radnički“ Svilajnac i igrao na mesto levog halfa. U Šumadijsko – pomoravskoj ligi Radnički je tada ubedljivo osvojio prvo mesto sa 39 bodova ispred Metalca iz Gornjeg Milanovca (31) i plasirao se tako u Srpsku ligu – Jug. Jevta je bio najmlađi u timu u kome su igrali sve same legende: Zoran, Panta, Raja, Pikavac, Mane, Bata, Miša, Pasulj, Uča, Belko, Pele, Pera, Zarije, Vlada i drugi. Šef stručnog štaba bio je Milivoje Marković – Komarac, trener Božidar Vučković – Budžuka, a Miodrag Kovačević – Mikluša predsednik kluba. Fudbalski klub Radnički iz Svilajnca organizovao je proslavu povodom osvojenog prvog mesta, a slavlje su uveličali brojni gosti i fudbalski funkcioneri iz Beograda, Kragujevca, Kruševca, Jagodine, o čemu su u više navrata pisali „Politika ekspres“, „Sport“ i „Novi put“. Odlaskom u JNA u Rijeku u auto-jedinici, Jevtić je položio za B, C i E kategoriju i igrao fudbal za FK „Orijent“ Rijeka. Po povratku iz armije Jevta je na mesto levog halfa pružao odlične partije pa je tako u 13. kolu 29. 10. 1972. godine „Radnički“ pobedio „Sevojno“ sa 5:0. Jevta je bio strelac petog gola i dobio visoku ocenu 8. Igrao je dva puta za Omladinsku reprezentaciju Srbije u Bogatiću i Kruševcu, bio kapiten ekipe u kojoj je igrao i Jovica Nikolić iz Jagodine. Milivoje Marković – Komarac odveo ga je u Crvenu Zvezdu kod trenera Miljana Miljanića i tamo igrao dva meseca gde su još nastupali Muslin, Cole Janković i drugi. Stanovao je preko puta „Karaburme“, stadiona OFK „Beograd“. Zahvaljujući Zvezdinoj upravi, išao je godinu dana u Finansijsku školu. Vratio se u „Radnički“ gde je igrao i prijateljske utakmice protiv „Čelika“ iz Zenice, „Radničkog“ iz Kragujevca i 1977. godine na Bojači protiv FK „Besa“ iz Detroita (SAD). Na toj utakmici bio je najbolji igrač na terenu, a nagrađen je majicom i ručnim satom.

Igrači FK „Besa“ Detroit aplauzom pozdravljaju Jevtu

Radoslav Jevtić – Jevta bio je veoma snažan igrač, imao visok skok, ne zna se da li je bio bolji u odbrani ili u napadu i više je dao golova glavom nego nogom. Na jednoj utakmici na „Bojači“ pred 1.000 gledalaca, o čemu je Radomir Ugrnić pisao u „Sportu“, već u 13. minutu kada je nabačena jedna lopta iz kornera, Jevta je kao odbrambeni igrač visoko skočio i glavom uneo loptu i golmana u mrežu. „Radnički“ je ubedljivo pobedio „Zlatar“ iz Nove Varoši sa 5:2, a Jevtić je dobio osmicu. Protiv „Torpeda“ iz Vranja Jevtić je startovao oštrije na jednog igrača gostiju, a ovaj mu reče da je utakmica dogovorena i da treba oni da pobede. Kada je to Jevta kazao Pikavcu, Manetu i Bati, oni su kidisali kao lavovi i u duelima odnosili snažno i loptu i protivnika, tako da više niko nije smeo da im priđe na dva metra. „Radnički“ je pobedio sa 1:0, a strelac je bio desni half Bata Manojlović.
Uvek sam voleo da pobeđujem i redovno dolazio na svaki trening, žestoko trenirao i moja poruka je samo rad, rad i rad – kaže živa fudbalska legenda Radoslav Jevtić.
Jevta je 1976. godine prešao u FK „Napredak“ iz Kušiljeva koji se takmičio u Šumadijsko-pomoravskoj ligi, gde su igrali poznati igrači Žujka, Drobac, Juga, Prša, Biba, Badža, Zebec, Vukas i drugi. Trener Kosta Miljković odlično je pripremio ekipu i već u drugom kolu 1977. godine „Napredak“ je pobedio u Svilajncu „Radnički“ sa 1:0, a strelac pobedonosnog pogodka bio je Zarije Radojković. Radoslav Jevtić je u Napretku igrao centarfora i postigao mnogo golova. Posle veoma uspešne fudbalske karijere, Radoslav Jevtić je 1984. godine postavljen za trenera u FK „Napredak“ iz Kušiljeva i doveo pojačanja gde su došli: Iva Stanišić golman, Goran Urošević – Čiva, Zoran Pešić i Radmilo Marković – Radmilče iz Đurinca sa kojim se okumio i krstio mu decu Milana i Tanju. Jevta je uveo klub u veći rang, a na stadionu „Pod Kruškom“ u Kušiljevu doveo je OFK „Beograd“ i veterane „Crvene Zvezde“ iz Beograda i igrane su prijateljske utakmice.

Radoslav Jevtić – Jevta, živa fudbalska legenda

Radoslav Jevtić 1973. godine dobio je Diplomu FK „Radnički“ Svilajnac za doprinos u razvoju kluba, Pehar za najboljeg strelca i Srebrnu plaketu 2013. godine povodom 75 godina FK „Radnički“ Svilajnac. Upisan je u dve knjige „Fudbal u Svilajncu – 65 godina Radničkog na Bojači“ autora Miodraga Kovačevića i „70 godina fudbala u Kušiljevu“ čiji je autor Staniša Petrović. Bio je zaposlen u „Zampresu“ Svilajnac, a onda prešao u Zemljoradničku zadrugu Kušiljevo gde je vozio kamion i povremeno kolima direktora Obradina Čolića koji je mnogo voleo fudbal.
Oženjen, supruga Gordana iz Kušiljeva, sin Dragan, završio Veterinarski fakultet u Beogradu, ćerka Jelena završila Bogoslovski fakultet u Beogradu, predaje veronauku na Ceraku. Zet Jovan, sveštenik. Sin Dragan i snaha Ivana imaju dve ćerke: Teodoru i Jovanu. Kao penzioner sa porodicom živi u Svilajncu.

Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .