Naslovna // Tu oko nas // Sara Masnikosa dobitnica nagrade “Matiću u čast”

Sara Masnikosa dobitnica nagrade “Matiću u čast”

Ona je dobila plaketu i termin za samostalnu izložbu koja će biti održana sledeće godine u Muzeju „Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji, koji je autorkin rad otkupio za 100 hiljada dinara

Foto: TV Kopernikus

Sara Masnikosa, master likovna umetnica iz Paraćina, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Matiću u čast“, koja joj je uručena na izložbi proteklog utorka u Muzeju „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji.

Ona je prestižno priznanje dobila da svoje delo „Mesto zlata i zla i dobra i zida očaja“, jedno od dva koja je prijavila, a koje je rađeno kombinovanom tehnikom. Nagrada se sastoji od plakete i termina za samostalnu izložbu njenih radova u galeriji Muzeja u Ćupriji.

-Učestvovala sam sa dva rada i drago mi je što sam dobila ovu nagradu. Znači za moj budući rad i za biografiju. Oba rada predstavljaju dva citata iz njegovih pesama koje sam ja pokušala nekako likovno da predstavim. Tema konkursa bio je nadrealizam, pošto se sam Dušan Matić bavio nadrealizmom. Na neki način, nadrealizam ne možemo bukvalno da shvatimo i predstavimo, već on može da nam pruža asocijaciju na to kako danas u savremenom svetu, kroz savremeno stvaralaštvo možemo da ga predstavimo –rekla je dvadesetsedmogodišnja umetnica koja je do sada imala 12 samostalnih izložbi u Srbiji i veliki broj kolektivnih.

Foto: TV Kopernikus

Na ovogodišnjem konkursu „Matiću u čast“ učestvovalo je 17 autora iz različitih krajeva Srbije sa 25 radova. Direktor Muzeja „Horeum Margi Ravno“ Novak Novaković istakao je da je da su radovi iz godine u godinu sve bolji, a ujedno je i pohvalio rad ovogodišnje pobednice.

-Mislim da je rad zaista kvalitetan i da se izdvaja i samom tematikom koja je direktno vezana za Matićevo stvaraštvo. To i jeste poenta. Cilj konkursa je da negde motiviše autore da se upoznaju sa stvaralaštvom Dušana Matića i da inspirisani njegovim delima i stvaraju. Posebno je zadovoljstvo to što je rad nagrađene autorke došao iz Paraćina. Naravno, bilo je tu više autora, potencijalnih dobitnika ovogodišnje nagrade, koji su se izdvojili svojim kvalitetom. Međutim, umetnički žiri je zaista bio jednoglasan u odluci koja je, mogu da kažem, doneta na prvu loptu. Radujemo se što ćemo imati priliku da vidimo njenu samostalnu izložbu u ovom prostoru i nadamo se da će ona biti inspirisana radom koji je nagrađen ove godine –rekao je Novaković.

Pored Sarinih radova, od kojih je Muzej nagrađeni otkupio za 100 hiljada dinara, prisutni su tokom ove, devete po redu izložbe, imali prilike da vide sva dela koja su učestvovala na ovogodišnjem konkursu. 

Za sledeću godinu, kada će biti održan 10. jubilarni konkurs, uprava Muzeja ima velike planove. Jedan od njih je i da se napravi izložba od svih radova koji su pobedili na dosadašnjim konkursima, kao i od dela koje su autori donirali, a koja se nalaze u fundusu ove ustanove kulture. 

Ovogodišnji radovi biće izloženi do 28. septembra.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .