Naslovna // Tu oko nas // Sumirani rezultati rada Korisničkog centra u Svilajncu

Sumirani rezultati rada Korisničkog centra u Svilajncu

Svi stanovnici ove opštine imaju brojne popuste uz Svilajnačku karticu, a nedavno je osnovan i Centar za brigu o porodici Svilajnac, koji pruža različite vidove podrške porodicama putem različitih aktivnosti

Opština Svilajnac od 2018. godine sprovodi projekat pod nazivom „Svilajnčani na prvom mestu“ koji kroz različite programe pruža pomoć i podršku svojim građanima. Projekat sprovodi Korisnički centar u kom svi stanovnici Svilajnca mogu da dobiju Svilajnačku karticu i budu korisnici različitih programa. Besplatni sportsko-rekreativni, edukativni i kulturno-zabavni programi namenjeni su svim kategorijama stanovništva: deci, mladima, ženama, starijim osobama, kao i deci i osobama sa invaliditetom.

U prethodne dve godine, građani Svilajnca mogli su besplatno da pohađaju časove joge, aerobika, akvabika, školu glume i računara. Deci uzrasta od četiri do sedam godina omogućena je školica sporta i korektivna gimnastika, dok je za one nešto starije u ponudi bila i školica plivanja, košarka, rukomet, fudbal, hokej na travi i odbojka. Za sve učenike osmog razreda organizovana je besplatna pripremna nastava za upis u srednju školu. Od osnivanja programa, svilajnački penzioneri imali su priliku da besplatno posete nekoliko gradova i manifestacija širom Srbije:

-Ja sam majka četiri devojčice i opština Svilajnac je omogućila da sva moja deca mogu da pohađaju vanškolske aktivnosti, a da mene to ništa ne košta. Bez ove pomoći to ne bi bilo izvodljivo. Jedna od ćerki je pohađala školicu glume što je rezultiralo time da je napokon postala član Omladinskog amaterskog pozorišta. Mi majke uvek se odričemo svih zadovoljstava u korist naše dece, ali sa svilajnačkom karticom i ja sam u prilici da idem na jogu, moja deca mogu da idu na različite sportove, a da se ničeg nismo odrekli. Ovo je velika moć za jedno domaćinstvo –rekla je Nataša Arsić, korisnica programa.

Kako bi dodatno pomogla kućni budžet, opština Svilajnac je kroz ovaj projekat obezbedila popuste u maloprodajnim i uslužnim objektima, kao i kulturnim ustanovama. Svilajnačka kartica takođe omogućava popust od 50 odsto za gradske bazene i besplatan ulaz u Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu:

-Kroz 22 programa u prethodne dve godine prošlo je više od 8000 ljudi. Ovo je znak da dobro radimo svoj posao. Kada saberemo podatke za prethodni period, rezultati kažu da je npr. 300 sugrađana starosti od 20 pa sve do 80 godina pohađalo školu računara i oko da je oko 1000 deteta bilo deo školice plivanja. Za opštinu ove veličine, to su i više nego dobri pokazatelji. Takođe, imamo i sugrađane koji koriste više od jednog programa. Uglavnom su žene aktivnije, pa idu i na jogu i na aerobik. Naš cilj je da i u budućnosti budemo pokretač naših sugrađana, da ih aktiviramo kroz različite programe i samim tim podignemo kvalitet njihove svakodnevnice –rekao je Živorad Marković, koordinator sportskih aktivnosti Korisničkog centra opštine Svilajnac.

U cilju podrške porodici i porodičnim vrednostima, opština Svilajnac je osnovala „Centar za brigu o porodici Svilajnac“, ustanovu koja ima zadatak da pruži različite vidove podrške porodicama putem različitih savetodavnih tribina i kroz Savetovalište za brak i porodicu. Centar ima i konkretne besplatne programe: logopedske vežbe koje je koristilo preko 100 deteta i  fizioterapeutske vežbe koje koristi više od 600 deteta. Kao znak dobrodošlice za sve novorođene bebe, kojih je iz godine u godinu sve više, one dobijaju poklon paket sa priborom i osnovnom kozmetikom. Centar ovih dana vredno radi i u duhu praznika deli novogodišnje paketiće za socijalno ugroženu decu, decu korisnika usluga Centra, ali i deci koja su rođena putem vantelesne oplodnje koju preko programa finansira opština Svilajnac.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .