Naslovna // Tu oko nas // Završen peti Sabor vinara i vinogradara u Rekovcu

Završen peti Sabor vinara i vinogradara u Rekovcu

Dodeljene su medalje i zahvalnice u tri kategorije: bela, crna i roze vina. „Naša vina poznata su kao kvalitetna i cenjena su kako u našoj državi, tako i van nje“ rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac

Foto: TV Kopernikus

Sabor vinograda i vinara, peti po redu, završen je proteklog petka dodelom nagrada najboljima u prostorijama Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.

Učestvovalo je 77 proizvođača vina iz levačkih krajeva, a koji su se takmičili u tri kategorije: najbolje crno, belo i roze vino. U kategoriji belih vina, prva tri mesta osvojili su: Radiša Stefanović iz Lepojevića, Milovan Veselinović, takođe iz ovog sela i Marko Đokić iz Belušića.

U kategoriji roze vina, prvo mesto osvojio je Zoran Mirković iz Riljca. Drugo mesto pripalo je Milošu Dačiću iz Lepojevića, dok je treće mesto osvojio Aleksandar Dačić iz Male Sugubine.

U kategoriji crnih vina, najbolja vina ima Saša Milojević iz Kragujevca. Vicešampionska pozicija pripala je Milošu Dačiću iz Lepojevića, dok je na trećem mestu završio Mileta Vasiljević iz Kragujevca.

Miloš Dačić iz Lepojevića predstavlja četvrtu generaciju u svojoj porodici koja se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Više puta bio je učesnik na ovom Saboru, ali je prolazio bez nagrada. Ovaj put, osvojio je drugo mesto u kategorijama crnih i roze vina:

-Mnogo mi znače ove nagrade. Mi već imamo dva i po hektara vinograda i sada ću da širim još više. Nadamo se da ćemo i prodaju proširiti. Naporno zna da bude, ali kada nešto volite, nije teško –rekao je Dačić.

Predsednik Organizacionog odbora Sabora levačkih vinara i vinogradara dr Stojan Jevtić istakao je da je cilj ove manifestacije bio taj da se afirmišu mladi proizvođači vina, ali i da se podstakne zasađivanje novih vinograda:

-Danas imamo oko 400 hektara novih zasada sa tendecijom da iskoristimo blago levačkog područja, sa blagom klimom i lepim geografskim položajem za razvoj vinogradarstva i da afirmišemo proizvodnju vina. Moram da priznam das u ovo vina sa solidnim kvalitetom. Treba samo istrajati i oplemeniti ovu manifestaciju drugim pratećim programima i tako motivisati ljude da podižu vinograde i proizvode vino –rekao je Jevtić.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević naglasio je da je levački kraj naširoko poznat po kvalitetnim vinima, a da su vinari i vinogradari među nosiocima razvoja ove opštine:

-Mi kao lokalna samouprava moramo imati odličnu saradnju sa proizvođačima vina. Mi ćemo ispoštovati sve njihove zahteve. Radićemo na tome da ispoštujemo sve njihove predloge koji su vezani za sve ono što se odnosi na poboljšanje kvaliteta vina i sadnje i povećanja zemljišta pod vinogradima. Imamo jedan zajednički zadatak, a to je da ovo što smo danas videli povećamo na viši nivo. Inače, naša opština broji veliki broj vinarija koje imaju izuzetno dobra vina, koja su poštovana kako u našoj zemlji, tako i van nje –rekao je Đorđević.

Žiri su činili Marija Miletić-Simić, Dragan Vulović i Goran Jakovljević. Organizatori Sabora su Poljoprivredno-veterinarska škola i Opština Rekovac. Iz Upravnog odbora istakli se nadaju da će sledeće godine Sabor biti još masovniji, te da će biti predstavljeno još više vina i još novih proizvođača.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .