Naslovna // Tu oko nas // Zvonko Ciganković-Ciga, živa legenda Svilajnačkog fudbala (4)

Zvonko Ciganković-Ciga, živa legenda Svilajnačkog fudbala (4)

 

Mogla da prođe lopta ili igrač, a oba nikako


Zvonko Ciganković rođen je 10. jula 1936. godine u Sarajevu na Skenderiji, od oca Karla i majke Jozefine. Nadimak Ciga dobio je po prezimenu, a tako su zvali i njegovog oca koji je igrao fudbal za FK „Hajduk“ Sarajevo, kasnije promenjeno ime u Udarnik, zatim u Torpedo i na kraju u Sarajevo koje nosi i danas. Zvonko je išao u osnovnu školu u Sarajevu i prvi razred gimnazije iz koje je izbačen zbog igranja fudbala na Baščaršiji, a onda je završio dve godine zanatske škole za metalostrugara. Od 11. godine bavio se košarkom i malim fudbalom. Počeo je da igra fudbal za FK „Bosna“ Sarajevo, a posle zaposlenja u fabrici „Vogošća“, prešao je sa Šiljkutom da igra za „Radnički“ Vogošća. Otišao je 1957. godine na odsluženje vojnog roka, 2 godine u Rijeku i tamo nastupao za tim garnizona u kome su još igrali: Dugalić, Duspara, Naumović i drugi. Na stadionu „Kantrida“ tim garnizona pobedio je Rijeku sa 6:1. Po dolasku iz armije, otac Karlo hteo je da ga odvede u „Železničar“ Sarajevo, ali on nije voleo, pa ga je Veljko Orlić doveo u Smederevsku Palanku da igra za FK „Jasenica“ koji se takmičio u Podsavezu. Za Zvonka je tada priređen prijem kod predsednika opštine gde je dobio i zaposlenje u preduzeću „7. juli“ u kome je radio na strugu. Zvonko Ciganković je igrao 3 godine u FK „Jasenica“, bio kapiten i uveo ekipu u veći rang takmičenja. Na kvalifikacionoj utakmici za ulazak u Posavsko-podunavsku zonu između FK „Budućnost“ Valjevo i FK „Jasenica“ igrao je na mesto centar-halfa i čuvao najboljeg strelca Gođevca.

– U Priboju protiv „Fapa“ komandovao sam odbranom i centar-fora Hasanagića 10 puta sam ostavio u ofsajd, ali na Ubu kad je ušao Dragan Džajić, ništa nismo mogli da mu uradimo, takav se više ne rađa – kaže sa osmehom Zvonko Ciganković.

Zvonko, fizički dobro građen, odlično je igrao glavom i svaku loptu odnosio ispred protivnika, a imao je i klizeći start koji je naučio od Mirsada Fazlagića iz Sarajeva. „Mogla da prođe lopta ili igrač, ali oba nikako, a nisam povredio ni jednog igrača“, kaže Zvonko. Oženio se 1960. godine sa Marijom, Jermenkom rođenom u Palanci (1941–2003) od oca Harutjun Hamalijana koji je bio izbeglica u Smederevskoj Palanci. Zvonko je u Svilajnac došao 1962. godine, zaposlio se u „Univerzal“ kao automehaničar i prešao da igra za „Radnički“ gde su već igrale sve same legende: Mika „Žabac“, Šilja, Kominjak, Komarac, Mata „Jarac“, braća Vučkovići i drugi, a trener je bio Prva Dragičević iz Kragujevca.

Ciganković se seća da je u Jagodini 7. maja 1967. godine na utakmici Jagodina – Radnički (0:2) dao gol iz slobodnog udarca sa daljine od 30 metara i bio najzaslužniji za pobedu svoga tima u gostima. Prešao je 1968. godine da radi na TE „Morava“ Svilajnac od koje je kupio trosoban stan u ulici Svetog Save, a 1991. godine se penzionisao. Fudbalsku karijeru završio je u 32. godini zbog nemogućnosti da trenira, jer veoma strogi direktor termoelektrane Ratko Čanak mu je rekao da ovde nema fudbala – mora da se radi. Ali Ciganković nije mogao bez najsporednije stvari na svetu, pa je organizovao fudbalsku ekipu u okviru TE „Morava“ Svilajnac. Na radničko-sportskim igrama u Kostolcu Svilajnčani su osvojili drugo mesto gde su učestvovali: „Đerdap“, „Obrenovac“, „Bajina Bašta“, „Morava“ i „Kostolac“. Kasnije je Ciga igrao za veterane i o njegovoj sportskoj karijeri pisano je u sledećim knjigama: „Fudbal u Svilajncu“, „Palanački sportski leksikon“ i FKV „Sinđelić“ Svilajnac. Dobitnik je Povelje (1911- 1981) Smederevska Palanka, srebrne plakete 2013. FK „Radnički“ Svilajnac, bronzane i srebrne plakete i jubilarne povelje za 20 godina rada TA „Morava“ Svilajnac, 1988. godine.

Ostala mu je u sećanju utakmica 16-na finala Kupa u Leskovcu kada je „Dubočica“ pobedila „Jasenicu“ sa 3:1. Najviše mu je ostao u uspomeni Miša Tibljaš sa kojim se družio u Svilajncu i bili su kućni prijatelji. Ciga je nedavno gostovao na TV „Jasenica“ iz Smederevske Palanke kod Bojana Živkovića, u emisiji „Palanačke sportske legende“ pod nazivom Fer-plej, gde je evocirao uspomene iz svoje bogate fudbalske karijere. Urađen je i DVD-i u trajanju od 30 minuta koji smo imali prilike da gledamo sa uživanjem.

Zvonimir Ciganković, živa fudbalaska legenda, kao penziner prati fudbalske utakmice u Svilajncu i Smederevskoj Palanci, a preko TV gleda najviše špansku ligu. Zvonko ima sina Zlatka koji je zaposlen u Preduzeću za puteve Kragujevac, snahu Milanu i unuka Dimitrija koji ide u muzičku školu u Smederevskoj Palanci. Brat Tonči živi u Sarajevu, sestra Ljerka u Dubrovniku, a najmlađi brat Eduard poginuo je u  ratu 1991. godine.
Poželimo na kraju Cigi da ga zdravlje i dalje služi.

B.Ž.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .