Naslovna // Kultura, Uncategorized // Aktuelnosti u jagodinskoj biblioteci “Radislav Nikčević”

Aktuelnosti u jagodinskoj biblioteci “Radislav Nikčević”

Iz otkupa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije stiglo 2646 naslova. Od 29. jula do 11. avgusta godišnja pojedinačna članarina iznosi samo 300 dinara. Takmičenje „Knjiga na moru“ uveliko je u toku.

Zaposleni u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ i preko leta ima pune ruke posla. Ovih dana, u ovoj ustanovi trenutno je aktuelna obrada 2646 naslova u vrednosti od oko 700.000 dinara koji su stigli iz otkupa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. I ove godine, Ministarstvo je poslalo širi spisak knjiga, a jagodinski bibliotekari su po željama čitalaca izabrali naslove:

-Te knjige se užurbano obrađuju i deo njih je već dostupan. Mi bi smo istakli izdanja „Službenog glasnika“ gde imamo niz značajnih dela o Prvom svetskom ratu, pa čitaoce koje ta problematika interesuje moći će da uživaju u tim novim naslovima. Malo su se Sandra Braun i Nora Roberts, pisci stare garde, skinuli sa trona. Ovoga puta, traženi su Elena Ferante i Frederik Bakman, autor knjige „Čovek po imenu Uve“, koja je neočekivano bila hit jer se ne uklapa uopšte u standard knjiga koje se traže leti. Njegove knjige su sada prilično aktuelne, kao i knjige po kojima RTS pravi serije. Obično se posle tih serija pojavi veće interesovanje, tako da je ovih dana „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića potpuno razuzeto iz biblioteke. Nikad se ne zna kako ide ukus korisnika, a mi smo tu da taj ukus pratimo –rekao je Milun Vasić, bibliotekar.

Trenutno je aktuelan i popust na pojedinačnu godišnju članarinu. Od 29. jula do 11. avgusta ljubitelji pisane reči moći će da se upišu u biblioteku na godinu dana za samo 300 dinara, umesto za uobičajenih 500. Već par godina unazad, jagodinska biblioteka organizuje nagradno takmičenje „Knjiga na moru“, a sve što je potrebno da članovi urade jeste da se slikaju sa knjigom koju su pozajmili iz biblioteke dok su na odmoru:

-Ne moraju da budu na moru, kako se akcija već zove. Mogu da budu bilo gde sa knjigom Narodne biblioteke. Ako se budu slikali sa knjigom i poslali je na e-mail adresu knjiganamoru@gmail.com imaće priliku  da učestvuju u konkursu i da osvoje neku od vrednih nagrada.  Takmičenje traje do 15. septembra uz mogućnost produženja. Prošle godine smo produžili, jer sve više ljudi odlazi na odmor tokom septembra, tako da mislimo da ćemo tokom septembra, a možda čak i do 1. oktobra, imati sve učesnike konkursa –istakao je Vasić.

Narodna biblioteka je nedavno postala jedna od pet biblioteka u Srbiji koje su dobile 3D štampač, koji će zaposleni koristiti u edukativnim radionicama za osnovce, srednjoškolce, ali i za stariju populaciju. Zbog velikog interesovanja čitalaca, nekad nije moguće brzo doći do željenog naslova, te iz biblioteke podsećaju na mogućnost rezervacije knjige. Iz biblioteke napominju da lista čekanja nekada može biti malo duža, ali apeluju na strpljenje čitalaca jer će svako biti u prilici da dođe do knjige koju želi da pročita.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .